- Kategori
- Güncel
Korona Virüs 3
Merhaba sevgili blog okurları,
Korona virisü ile olan beraberleiğimiz 13 ayı geçti. Bu beraberlik ziyadesiyle canımızı sıktı, sıkmaya da devam ediyor. Ülkemizde yaklaşık 4,6 milyon kişi bu hastalığa yakalandı, yaklaşık 4 milyon kişi de iyileşti. 38.358 kişi ne yazık ki hayatını kaybetti. Şu anda yaklaşık 500 bin hasta var. Bu arada Ocak ayı sonu gibi aşılanmalar da başladı. 28 gün ara ile iki doz yapılan aşılamada, iki doz yaptıranlar 8,5 milyon cıvarında, ve bu sayı ne yazık ki çok düşük.
İlk önce sağlık çalışanları olmak üzere, sonrasında yaşlılığa göre aşılar yapılmaya devam ediyor. Şu sıralar benimde içinde bulunduğum 55 yaş üstü aşılanıyor. İlk aylarda Sinovac ( Çin'den gelen) aşısı yapılmıştı, sonrasında Biontech aşısı da devreye girdi. Bugün aşı olacaklara hangisini tercih ediyorsunuz diye soruyorlar. Ben Sinovac'ı tercih ettim, gelecek hafta olacağım.
Sayın okurlar, son bir yıldır evlere kapanmamız, gezme ve dolaşmadan kendimizi çekmemiz ne yazık ki bünyemizde olumsuzu gerilmelere neden oluyor. Hele bir de 65 yaş üstü uygulamalar var ki, Allah yaşlılarımıza acısın, yardımcı olsun. Kendimizce aldığımız tedbirler, (maske takma, kapalı ve kalabalık yerlerden uzak durma, mesafe vb.) salgın hastalığı ne yazık ki yeterli olmadı. Tedbir alanların yanında bir takım sebeblerden dolayı tedbir almayanlardan dolayı salgın önce Kasım Aralık ayında sonrasında Mart ve Nisan ayından zirve yaptı.
Geçen yıl bu aylarda sıcak günler gelecek virüs ölecek, öngörümüz yalan oldu.
Şimdi anlaşılıyor ki, bu yaz da geçen yaz gibi tedbirli geçecek, aşılanma bir an önce nüfusun %60-65 ine yapılmazsa geklecek sonbahar da rahat geçmeyecek. Aşılamanın belli bir koruma süresi olduğunu düşünürsek belki 2. ve 3. aşılama dönemlerini yaşayacağız gibi.
Bir işin ekonomik boyutu var tabi. Özellikle esnaf çok zor durumda. Çiftçi zor durumda. İstanbul'da neredeyse 5 aydır gece hayatı bitmiş durumda. Bu bugüne kadar hiç yaşanmamış birşey. Bu işten para kazananan onbinlerce kişinin durumunu düşünmek bile istemiyorum.
Eğitim bu yıl ( bu dönem) evlerde geçti. Gelecek dönem umarım böyle sürmez, bütün çocuklar okullarına gider.
Çalışma hayatı evden çalışmaya alıştı, gelecekte bu iş devam edeceğe benziyor. Bu işin hukuki alt yapısını iyi koymamız gerekiyor. Mağduriyetler var. İnternet alt yapısı ve maliyeti önemli. Şirketler bu durumu kendilerine göre biçimlendirmede hünerlidirler.
Koronalı günler devam ediyor, bizler de değişik tecrübeler kazanıyor, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya devam ediyoruz.
Herkese sağlıklı güzel günler dilerim.