Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '20

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Korona Virüsü ve Ruh Sağlığı

COVİD-19 SALGINI SIRASINDA RUH SAĞLIĞI

- İzolasyonda/Karantinada Olmak

COVİD-19 salgının başlamasının bu yana, yayılmasını önlemenin en temel yolu olarak ifade edilen sosyal mesafelenme, bütün dünyanın evine kapanmasına neden oldu. Devletlerin salgınla mücadele planları çerçevesinde, bireysel olarak uygulanmasından sokağa çıkma yasağına kadar aşama aşama ilerleyen bu önlem, evlerimize kapanmamıza neden oldu. Hastalığın yayılmasını önlemek için sağlıklı bireylerin kendilerini izole etmesi ya da hastalık şüphesi olanların kendine karantina uygulaması veya yetkililerce karantinaya alınması, bu durumun olası ruhsal etkilerini de akla getirmiştir.

 

Bu ruhsal etkiler elbette izolasyon/karantina koşullarına göre (yalnız olup olmama, aile üyelerinin nerede olduğu ve güvende olup olmadığı, kalınan yerin konforu, zamanı geçirmek için sahip olunan bilgisayar, internet, televizyon, kitap gibi olanaklar, evden çalışma olanağının olup olmaması, bir arada olduğumuz kişilerle ilişkimiz, yiyecek-içecek ihtiyaçlarımızı karşılama düzeyi gibi) değişkenlik gösterecektir. Bu koşullarda psikolojik sağlamlığı destekleyen etmenlerin iyimserlik, esneklik, yaratıcılık, sosyal beceriler, sosyal destek, işlevsel başa çıkma becerileri olduğu bilinmektedir.

 

Korku ve kaygı; belirsizlik, tehdit ve alışılmadık bir yaşam tarzı sürdürme zorunluluğu karşısına ortaya çıkan olağan/normal bir tepkidir. Başkalarıyla paylaşmak, yaratıcılık ve bazen de ağlamak gibi yollarla duyguların dışa vurulması da mümkündür.

 

Ruh sağlığınızın olumlu olabilmesine yönelik altın önerilerimiz şöyledir:

  • Durumla ilgili gelişmeleri ve bilgilendirmeleri güvenilir kaynaklardan izleyin. Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan önerilere itibar etmeyin.
  • İzolasyon/karantina süreci için gerektiğinde esneyebilecek planlar (günlük/haftalık) yapmaya çalışın. Bu planlar zamanını daha iyi yapılandırmaya yardımcı olacaktır. Mümkünse izolasyon/karantina süreci sona erdiğinde yapacaklarınızı da planlayın.
  • Fiziksel olarak aktif olun.Bedensel hareketsizliğin strese bağlı tepkileri yoğunlaştırdığını, fiziksel aktivitenin stresle baş etmede önemini ortaya koyan çok sayıda bilimsel araştırma vardır.
  • Zihninizi meşgul edin. İşinizi evden sürdürmek, evle ilgili düzenlemeler, kitap okumak size kendinizi iyi hissettirecektir.
  • Bildiğiniz, daha önce deneyip yararlandığınız gevşeme yöntemlerini (diyafram nefesi, aşamalı kaş gevşetme, meditasyon/yoga vb.) uygulayın.
  • Fiziksel olarak uzak olsanız da sevdiklerinizle bağlantıda kalmaya ve sosyal ağınızı korumaya çalışın.
  • İzolasyon koşullarında da, mümkün olan günlük rutininizi (uyku, yemek, çalışma saatleri gibi), sürdürmeye çalışın. Bu düzeni çok bozmamaya gayret edin.
  • Hijyenve sağlık önerilerini takip edin ve uygulayın.
  • Birbirinize ve ihtiyacı olanlara yardım edin, dayanışmanın iyileştirici gücünü akılda tutun.
  • Olağan zamanlarda size keyif veren, yapmaktan hoşlandığınız ve izolasyon koşullarında gerçekleştirebileceğiniz etkinlikleri düşünün ve yapmaya çalışın. “Her şey düzelsin, sonra yaparım” şeklinde düşünme eğiliminde olabilirsiniz, ancak bunun size iyi gelmeyecek bir erteleme olduğunu hatırlayın ve hemen harekete geçin.
  • Günlük yaşamın koşturması nedeniyle ertelediğiniz ve yapmak için evde olma fırsatı kolladığınız işleri (kitaplık veya dolap düzenleme gibi) hatırlamaya ve yapmaya çalışın.
  • İhtiyaçlarınızı karşılamaya özen gösterin, duygularınızı fark edin.
  • Salgının durması ve olağan/normal yaşama dönüş için bütün dünyada uzmanların çalışmakta olduğunu ve bugünlerin sona ereceğini hatırlayın.
 
Toplam blog
: 21
: 1532
Kayıt tarihi
: 10.08.17
 
 

Hem psikolojik danışmanım hem bir klinik psikologum.      Türk Psikologları Derneği "Denetim ..