Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Uykusuzluk Sorunu ve Belirti Reçetesi

Uykusuzluk Sorunu ve Belirti Reçetesi
 

Uykusuzluk


Uykusuzluk sorunun çözümüne yönelik uygulanabilecek basit bir teknik: Belirti (sorun) Reçetesi

Öncelikle şunu belirtmek gerekir; belirti reçetesi tekniği bir "paradoksal müdahale" tekniğidir. Paradoksal müdahale, farklı bir bakış açısından akılcı olabilmesine rağmen, danışandan akılcı gözün şeyin genellikle tam tersini yapmayı istemedir.

Bu teknikte danışana sorununu ortaya çıkarttırarak problemler üzerindeki görünür kontrol eksikliğiyle yüzleştirme ve problemleri üzerinde denetim sahibi olmasını sağlama amaçlanır. Bu amaçla danışandan sorunlu davranışı özellikle ve hatta abartarak tekrarlaması istenir. Örneğin; uykusuzluk sorunu yaşayan ve birçok değişik yol denediği halde sorununa çözüm bulamamış bir danışana "genellikle aşırı hatta takıntılı düşünceler" eşlik eder. Bu gibi durumda siz "Yatağa gittiğimde kafamdaki düşünceleri durduramıyorum." şeklinde yakınmalarda bulunursunuz.

Böyle bir durumda, danışanın uyumaya çalışmaması, başka uğraşılar ile ilgilenmesi şeklinde söz konusu belirti için reçete verebilirsiniz.

Bu tekniğin püf noktası; kişinin anlık bir süreci (uykuya dalma) kontrol etmeye çalışırken kendisiyle kavga eder duruma düşmesidir. Tersini (uyanık kalma) kontrol etmeye çalışma kişinin bir şekilde daha sonra serbest bırakacağı iç süreçleri yönlendirmesini sağlar.

 
Toplam blog
: 21
: 1532
Kayıt tarihi
: 10.08.17
 
 

Hem psikolojik danışmanım hem bir klinik psikologum.      Türk Psikologları Derneği "Denetim ..