Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kortizon İçeren İlaç Kullanıyorsanız Bu Önerileri Dikkate Alın

 
Bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan kortizonlu ilaçlar toplumda yan etkileriyle bilinmektedir.
 
Kortizon tedavisinin bilinen bazı yan etkileri; vücutta tuz ve su tutulumuna bağlı ödem, tansiyon yükselmesi, böbrek ve kalp yetmezliği, kemik erimesi, hipotiroid, kas kütlesinin azalması, özellikle omuz ve bel çevrelerinde yağ birikimi, kan şekerinde dengesizlikler, kan şekerinin yüksek seyretmesi ve şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği ve siroz, mide asidinin artması ve midede ülser oluşumu, ülseratif kolit, divertikülit, lens bulanıklılığı ve glokom, peritonit, epilepsi şeklinde sıralanabilir.
 
Bu yan etkileri önlemek/azaltmak için bireyin beslenmesinde birtakım değişiklikler yapılmalıdır. Bunun için en doğru adım bu süreci bir diyetisyenle geçirmektir (Hastanede yatan hastalar için genelde diyetisyen destekli tıbbi beslenme tedavisi uygulanır.) Bunun yanı sıra kortizon kullananlar, aşağıdaki önerileri ilaç kullandıkları süre boyunca dikkatlice uygulamalıdır. 
 
Kan şekerini hızlı yükselten (çabuk sindirilen) besinlerden uzak durmak
Hızlı sindirim kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olur. Kortizon kullanan bireylerde kan şekeri yüksek seyrettiği için hızlı sindirilen besinlerden uzak durulmalıdır. Beyaz un, şeker, patates (sıcak şekilde), meyve suları (taze olsa dahi), gazlı içecekler, pirinç, mısır, şekerli besinler, bazı meyveler (incir gibi) bu besinlerden bazılarıdır. 
 
Az tuzlu veya tam tuzsuz beslenmek
Kortizon böbreklerden tuz atımını azaltır. Böylece tuz vücutta olması gereken düzeyin üzerine çıkar, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar oluşur. Bu durumu hafifletmek için yemekleri tuzsuz tüketmek, tuz içeren besinlerden (özellikle işlenmiş et, turşu gibi yoğun tuz içerenlerden) uzak durmak, beslenme düzeninde potasyum içeren besinlere yer vermek gerekir.
 
Lif alımını artırmak-Sebze ve meyve tüketmek
Sebze ve meyve kortizon kullanan bireylerde potasyum ve lif içeriğiyle oldukça önemlidir. Lif içeren diğer besinlerse baklagil ve tahıllardır. Yalnız meyve ve tahıl tüketiminde sindirim hızına dikkat edilmeli ve glisemik indeksi düşük olanlar seçilmelidir.
 
Kalsiyum alımını artırmak
Kortizon bağırsaklardan kalsiyum emilimini azaltır, kemiklerdeki kalsiyumun kana geçişini hızlandırır. Yani kemikteki kalsiyum depoları azalır bu da kemik erimesine sebep olabilir. Bu sebeple uzun süre kortizon kullananlarda belirli aralıklarla kemik mineral yoğunluğu ölçümü yapılmalı ve kalsiyum içeren besin tüketimi artırılmalıdır. Kalsiyum içeren besinlerin başında gelen süt ve süt ürünleri günlük 4 porsiyon tüketilmelidir. 
 
Hareket Etmek
Kortizonlu ilaç kullanan bireylerde günlük aktiviteler artırılmalı, mümkünse spor yapılmalıdır. Tempolu yürüyüş kortizonun yan etkilerini oldukça hafifletmektedir.
 
Aşağıdaki Linklere Tıklayarak İnstagram ve Facebook Üzerinden Beni Takip Edebilirsiniz
 
 
Toplam blog
: 19
: 129
Kayıt tarihi
: 12.10.16
 
 

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun olan Diyetis..