Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kot işçileri ne durumda

Kot işçileri ne durumda
 

Bir ara gündeme gelen ve tekrar örtbas edilip kapatılan kot işçilerinin sağlık problemleri devam ediyor. 2 yıldır silikosiz tedavisi gören kot taşlama işçisi Ruhat Yıldırak hayatını kaybetti. Silikozis nedeniyle yaşamam veda eden kişi sayısı bilinen 39..

Kot taşlama atelyelerinde ve fabrikalarında çalıştırılan ve üstelik sigortasız bir şekilde çalıştırılan kot işçilerinin hiç bir sağlık güvencesi yok. Üzerlerinden milyonlar kazanılan işçiler kısa bir sürede yaşamlarını yitiriyorlar. Üstelik bile bile.. Çünkü eve ekmek götürmek, çocuklarının karnını doyurmak zorundalar. Bunu bilen atelye sahipleri de bu mecburiyeti kendi lehlerine çevirip, üzerlerinden para kazanıyorlar ve vicdanları dahi sızlamıyor.

Artık kot taşlama işini lazer tekniği ile yaptıklarını ifade eden bazı firmalar vicdanlarını mı rahatlatıyorlar acaba. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Ölüm saçan bu cinayetlere dur demek gerekmiyor mu?

İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz. Kemerlerini birleştiremeyenlerle, takacak kemeri bile olmayan insanlar arasındaki bu uçurum, bu fark kalkmayacak mı? Sömürenler sömürmeye, sömürülenler sessiz kalmaya devam mı edecek. İnsan olma hakkı, insanca yaşama hakkı kulanılamayacak mı? Birşeyle hep birilerinin tekelinde mi olacak.

BIR DÜŞÜNEN

Silikozis hastalığı nedir?

Kot taşlama, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünümü verilmesi için, kumun, kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen ad. Bu uygulama sırasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol açıyor.

Sık rastlanan meslek hastalığı olan silikozis, kot taşlama atölyelerinde, döküm ve metal eşya işkolunda, Silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer kan ve lenf damarlarında çekilmeler ve şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi yok.

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..