Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '11

 
Kategori
Tarih
 

Kraliçe Eugenie'nin ikinci İstanbul ziyareti

Kraliçe Eugenie'nin ikinci İstanbul ziyareti
 

KRALİÇE EUGENİE


Bir İspanyol Kontunun kızı olan Kraliçe 1826 yılında İspanya-Granada'da doğmuştur. Babası, Napoleon Bonaparte’nin 1808-1814 yılları arasındaki Yarımada Savaşlarında (İspanyol Bağımsızlık Savaşları) Fransa’nın yanında savaşmıştır.  

 

 

Gençlik yıllarını Paris’te geçiren Eugenie, sonradan İmparator III. Napoleon ünvanı alacak olan Louis Napoleon ile tanışmış, 1853’te evlenmişler ve Kraliçe-İmparatoriçe ünvanı almıştır. Eugenie’nin, Paris halkının düğün hediyesi olarak verdiği 600 bin frangı, şehirde yeni kurulmakta olan bir kızlar okuluna bağışlaması, tüm ülkede sevilmesini sağlamıştır.  

Güzelliği ve zekası ile dikkat çeken Kraliçe, bir veliaht dünyaya getirdikten sonra siyasette etkin rol oynamaya başlamıştır. Katolik Partisini desteklemiş, kocası Fransa dışında iken “İmparator Naibi” olarak ülkeyi idare etmiştir.  

Kocasının, Almanlara karşı Sedan savaşında (1870) esir düşmesi üzerine, Paris’i terk edip İngiltere’ye sığınmıştır. Bu durum İstanbul’u ilk ziyaretinin ertesi yılına denk geliyor.Kocası serbest kalınca İngiltere'de bir araya gelmişler fakat bir daha Fransa’ya dönememişlerdir.  

Kocası 1873’te öldükten sonra da siyaset ile ilgilenmeye devam etmiş, fakat İngiliz ordusuna katılan oğlunun Güney Afrika’da ölmesi üzerine kendine dine vermiş acılarını biraz olsun hafifletebilmek için diyar diyar gezmeye başlamıştır.  

Bu sürgün döneminde 43 yaşında iken İstanbul’a bir kez daha gelmiştir. 1911 Haziranında dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Mehmet Reşad’ı ziyaret etmiş ve ilginç bir istekte bulunmuştur. 42 yıl önce İstanbul’a geldiğinde tanıdığı bir Şehzade’yi, yani Sultan Abdülaziz’in oğlu Yusuf İzzeddin Efendi’yi görmek istemiştir.  

Eugenie’nin Şehzade ile görüşmesi hem İstanbul’da hem de Paris’te çok manidar bulunmuş, Abdülaziz ile aralarında çıkarılan dedikoduların doğruluğuna işaret sayılmıştır. Bundan sonra Eugenie, ispanya’ya dönmüştür.  

Dönemin Mabeyn Başkatibi (Genel Sekreteri) ünlü romancımız Halid Ziya Uşaklıgil bu görüşmeden hatıralarında şöyle bahseder;  

“Sultan Abdülaziz bu güzel İmparatoriçeye şahane ziyafetler, şenlikler, donanmalar, resmi kabuller yaptırmıştı.Onun güzelliğine cazibesine kat kat ilaveler yapan büyüsüne kendisi de o kadar kapılmıştı ki sarayı kaplayan peri benzeri Çerkes kızlarını unutmuştu.  

İşte bu İmparatoriçe artık, yılların eskitmesiyle bir harabe haline gelmiş iken ‘geçmiş zaman olur ki hayali cihana değer’ diyerek İstanbul’un o zamana ait hatıralarını, ölümün parmakları gözlerini kapamadan evvel bir daha dönerek uyandırmak üzere İstanbul’a uğruyordu”  

Sultan Abdülaziz ile Kraliçe Eugenie’nin varlığı tam olarak kanıtlanamamış gizemli aşklarının dedikoduları bugün hala devam ediyor.  

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..