Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi derecelendirme

Kredi derecelendirme
 

İNTERNETTEN


Ekonomi nedir? Devletin Bilançosu, bloglarımdan sonra Devlet mi? Vatndaş mı? yı yazmam gerektiğini düşündüm.

Dünya Bankası ve IMF ten sonra artık uluslararası literatüre iyice yerleşmiş "Kredi Derecelendime Kuruluşu" veya kuruluşları belirli dönemlerde devletlerin ekonomisini puanlayarak deklere etmektedirler.

Puanlanıp deklere edilen bir DEVLET'in kurumsal olarak finansal gücünün yorumlanmasından ibaret olmasına rağmen bunu devletin sosyo-ekonomik yapısının notu veya puanı olarak sunmakta bir beis görmüyorlar bu durum bizzat kendi vatandaşını yanıltmayı meşru görmekten ötey bir şey değildir.

Geçmişte çalışma yaptığım bir firmanın sahibi bir motivasyon olarak kabul ederek zaman zaman çalışanlarına "çok şükür firmamızın durumu diğerlerinden iyidir diyordu" ve bir gün çalışanlarından biri ama bizim durumumuz diğer firmalarından daha kötüdür, diyerek gerçeği seslendirdi ve firma sahibi dondu kaldı. Bu örnekte olduğu gibi bireyin durumu mu kurumun durumu mu önemli.

Tek başına "ne kurumun" "nede bireyin" durumunun iyi olması bir sonuç vermemektedir. Mesele Devletin ve ekonomiyi oluşturan kurumların durumlarıyla tüm vatandaşların durumlarının paralellik arz etmesidir.

İsmi üstünde "Kredi Derecelendirme Kuruluşu" yani "Vatandaşın Durumunu Derecelendirme Kuruluşu" değil.

Olması gereken; Cari denge, Dış borç, Bütçe açığı, İç borç, GSMH, Kamu yükü, hane başına gelir dağılımı (benim kavramım), istihdam artışı işsizlik ve nüfus artışı, Sosyal Güvenlik Sistemi, Toplumsal huzur ve Devleti kurumsal vatandaşı bireysel ilgilendiren diğer konuların birlikte puanlanacağı bir yorumun yapılmasıdır.

Salt "Kredi verilebilir bir ülke olmak", "Sırtına binilebilir bir ülke olmak" tan öteye bir şey değildir.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..