Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kredi kartı sorunu- 9- kredi kartında referans kart limiti

Kredi kartı sorunu- 9-  kredi kartında referans kart limiti
 

Cüzdandaki pimi çekilmiş el bombası-Kredi Kartı


Bankalar Kredi Kartlarını Ortak Limitle Düzenlemek Zorunda mı?

Kredi Kartının Tarafları:

1- Kart Kullanıcısı Vatandaş: Kredi kartlarını ekonomi kurallarına göre kullanamayan, finansal sıkıntısını sonunu düşünmeden kredi kartıyla çözmeye çalışan hesapsız-kitapsız harcayan vatandaş,

2- Bankalar: Hesapsız-Kitapsızca,  rekabette geride kalmamak için yüksek limitlerde kart veren ve harcama yapılnca geri ödenmeyen ve bu kartlar nedeniyle sıkıntıya düşen ancak, kredi kartlarının yüksek faizi nedeniyle de riskten vazgeçmeyen bankalar,

3- İşyerleri; Kredi kartı kullanımı hızla nakit ödemenin yerine geçmiştir.

4- Devlet: Kredi Kartı kullanımı nedeniyle harcamalar belge altına alınmakta ve vergi gelirleri artmaktadır. Kredi kartı kullanımı nedeniyle piyasalar canlanmaktadır.

Ancak; kredi kartına sert fren ile basılırsa piyasalar durur. Bu haliyle devam edilirse Ne olur? 

"Ödenmeyen kredi kartları önce bankalara, sonra ekonomiye, en sonunda da ülkeye, hepimize ciddi sıkıntı yaratır."

Ne yapılsın da hem gaza ve frene basacak otomatik sistem kurulsun?

 

Siyasi Otorite Kredi kartı risklerini disiplin altına almak ve kart harcamalarını düzenlemek için kart limitlerini birey için tek limit haline getirmeye karar vermiştir.

Vatandaşın tek limit olması gerekli mi? Yoksa başka yollar da var mı?

Başka bir deyimle "Her banka vatandaş için ayrı ayrı limit düzenleyip, bu limitleri bir kural içinde kullanıp vatandaşa, bankalara ve ekonomiye risk yaratmadan sistemi kurmak" mümkün mü?

Bankalar; Bankalararası Kredi Kartı Merkezi aracılığıyla Türkiye’de kullanımda olan tüm kartların bilgileri toplanmakta ve her banka bu kart merkezinden elde ettiği bilgiler aracılığıyla yeni müşterisine limit tespiti veya artışı yapmaktadır.Her banka bağımsız hareket etmekte olduğu için limit tespitinde ortak bir yaklaşım yoktur.

Rekabet Kurulunun şu anki uygulaması nedeniyle Bankların ortak limit tesbit etmesi de yasal olarak sakıncalıdır.   Rekabet Kurulundan görüş alınarak ortak limit konusunda bir ilke tespit edilmelidir. 

Önerim;

1-  Her banka kendi kredilendirme politikasınca müşteri limitlerini oluşturabilir.

2-Bankaların bir müşterisine tespit ettiği limitlerden en düşük ve en yüksek olan değerlendirme dışına çıkarılarak oluşan toplam limit bu iki kart sayısı haricindeki kart sayısına bölünerek referans kredi kartı limiti tespit edilir.

3- Bankalar bu referans limitin üstünde oluşturdukları limitlerde de kredi kullanabilir. Ancak; referans limitinin üzerindeki limitli bir kart bir bankada kanuni takibe intikale ederse, banka bu kredi için karşılık ayırmak zorunda kalacaktır.

4-  Referans limitin üstünde  kullandırılan kredi Kanuni takibe intikal ederse;  kredi bankaca gider yazılamayacağı için bankalar limit tespitinde dikkatli davranacaktır. Bunun neticesinde bankalar gerçek kullanıcısına gerçek limitlerde kredi tespit edecektir.   

Bankalar gider yazamayacağı krediyi kullandıramaz hale getirmek en uygun çözümdür. Bu yolla özsermaye azalışı ile karşı karşıya kalan bankalar referans limitinde kredi kullandıacaklardır.

 

Sistemi kurmayı geçiştirip, sorun ciddi  hale gelince siyasilerin   her şeyi kendi tekellerinde kontrol altına almaya çalışma çabalarına zemin sağlamamak gerekir. Her şeyi Devletten bekleyen ve Devlete bırakan özgürlüğünü de kaybeder.

 
Toplam blog
: 55
: 4036
Kayıt tarihi
: 02.03.09
 
 

15 yıldır  İnsan yaşamı ile doğanın kuralları arasındaki benzerlik, kaos, değişim, kaostan düzene..