Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kredi kartı sorunu-2- Taksitli kredi kartları sınırlandırılmalıdır.

Kredi kartı sorunu-2- Taksitli kredi kartları sınırlandırılmalıdır.
 

A- Taksitli Kredi Kartı :

Kredi kartı; para yokken değil, varken ya da para beklentimiz varken para yerine kullanılması gereken bir ödeme aracıdır. Türk halkının kredi kartını kredi gibi kullanmasının yanına kredi kartı kullanımına bir de taksitle borç ertelemeyi ilave edince;

- Türkiye’de kredi kartı kullananlar,

- Kartı halka kontrolsüz veren bankalar,

- Türkiye ekonomisi ciddi tehlike altındadır.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birkaç ülkede taksitli kredi kartı uygulamasının yarattığı bu sorunun ekonomiyi olumsuz etkilediği açıkça gözlenmektedir. Kurumsal ve ticari kredilendirmede olağanüstü titiz davranan bankalar özellikle kredi kartlarında yaşanan rekabet nedeniyle riski görmemezlikten gelmektedir.Siyasi otoritenin bu konuda düzenleme yapmadığı sürece bankaların kendi aralarında anlaşmaları ve beraber çözüm bulmaları da şu an için söz konusu olmamaktadır. Bankalar gelecekte yüzleşecekleri riski bilmelerine rağmen, ilk adımı atan ve piyasa payını kaybeden banka olmak istememektedir. Taksit vadesi uzadıkça bankaların kaynak toplama süresi ile çelişki yaratmakta ve bankaların likiditesi azalmaktadır.

B- Taksitli Kredi Kartına Sınırlama:

a) Taksit Sayısını Azaltmak:


Her geçen gün taksitli kredi kartı uygulamasının artması kredi kartı sorununu hızlandırmaktadır. Bütçe yapamayan bireyler borçlarına ilave olarak taksitli kartla borcunu artırmaktadır. Maliye Bakanlığı’nın tahsilatı hızlandırmasını bir tarafa bırakırsak her türlü tüketim malı tüketilme süresine bakılmadan taksitlendirilmektedir. Taksiti yapan ve kredilendiren alış veriş yapılan firma olarak görülse de ; müşteriyi kredilendiren bankadır. Yapılması gereken mal veya hizmetin tüketim süresine bakılarak taksit sayılarını sınırlamak en kesin yoldur.Tüketim süresinin %50 oranında taksit yapılması en kolay yöntemdir.

Örnek; 1- Gıda, temizlik mallarının tüketim süresi 1 ayı geçmediği için bu mallara taksit yapılmamalıdır.

2- Benzin –akaryakıt-tüp gaz taksite tabi değildir.

3- Tekstil için yıllık düşünülürse taksit 6 ayı geçmemelidir.

4- Mobilya –Beyaz eşya 36 kullanım süresi kabul edilirse en uzun vade 18 ay olmalıdır.

b) Taksitli Kredi Kartlarına KKDF Uygulamak:

Siyasi Otoritenin elinde KKDF mevzuatı içinde ciddi bir silah vardır. Siyasi otorite düzenleme yapmak isterse taksitli kredi kartlarına %1-%3 arasında KKDf uygulamasına başlar ve ilk taksitte bunu tahsile eder. Bu oranların da alış verişe engel olmayacağı düşüncesindeyim. Bu süreler Bankalar birliği ve BKKM ile birlikte tesbit edilmelidir. Her ne şekilde olursa olsun taksitlendirilen toplam için mutlaka %1 -3 KKDF ilk taksitle birlikte alınmalıdır.

C- Eleştiriler:

Taksitli Kredi kartlarında taksit sayısının düşmesinin tüketimi kısacağı ve tüm ekonomiyi durgunlaştıracağı iddiaları gerçekleri yansıtmamaktadır. Çünkü, kredi kartı taksit kartı olmayıp, taksitlerin 36 aya ulaşmasını sağlıklı bir ekonominin göstergesi olamaz. Firmaların bankalarla işbirliği yaparak mallarını satabilmek için böylesine uzun vadeler teklif etmesi sadece piyasalardaki durgunluğun göstergesidir. Tüketimi teşvik edilmesi ekonominin canlanması mümkün değildir. Tüketimin zorla teşvik edilmesi bir süre sonra tıkanma meydana getirir. Durgunluğun yerini hareketliliğin alması öncelikle insanların gelirlerindeki artışa bağlıdır. Yüksek faiz oranları ve uzun vadeli satışlarla insanları tüketime yönlendirmek piyasanın canlanması yerine insanların borçlarının artması anlamına gelir. Bu da sorunun başka bir gruba naklinden başka bir şey değildir.

D- Netice:

Siyasi otorite kredi kartı ile alınan her türlü mal ve hizmet için tüm taksitlendirme işleminde acil olarak ;

a) Toplam taksit tutarını %1-3’ü kadar KKDF alınması,

b) Taksit tutarı kullanılan mal ve hizmetlerin kullanım sürelerinin %50 süresi kadar taksitleri sınırlaması,

Önlemleri alarak giderek artan bu riske önce bir dur demesi ve riski kontrollü olarak azaltması gerekmektedir. 

 
Toplam blog
: 55
: 4036
Kayıt tarihi
: 02.03.09
 
 

15 yıldır  İnsan yaşamı ile doğanın kuralları arasındaki benzerlik, kaos, değişim, kaostan düzene..