- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kumru yapımı (Kumru sadece bir kuş değildir:) )
“Kumru sadece bir kuş değildir.” yazısını İzmir’de kumru satan yerlerde görebilirsiniz. Şimdi “Kumru neden sadece bir kuş değildir?” derseniz açıklamasını yapayım. Kumru, simitçilerde satılan, içerisinde ince bir dilim İzmir tulum peyniri, 4 ince dilim domates ve sivri yeşil biber olan üzeri susamlı, mayalı hamurdan yapılan(nohut mayasından veya yaş mayadan) bir sandviç çeşididir.
Sokaklarda yürüyüş yapanlar, işe gidenler, öğrenciler, gezmeye çıkmış olanlar bu sade “Kumru’ya” çok rağbet ederler. Hatta simitçiler kumrunun yanında haşlanmış yumurta da satarlar.
Kumru’nun kafeteryalarda satılan şekli biraz daha farklıdır ve “Yengen” adıyla satılır. İç malzemesinde sosis, sucuk, kaşar, domates, ketçap ve mayonez olur ve daha pahalı satılır. Bana sorarsanız ben peynirli, domatesli sade kumruyu tercih ederim.
Nohut mayası bulamayanlar veya yapmayı bilmeyenler yaş mayadan da yapabilirler, çok fazla farkı olmuyor zaten fırıncıların çoğu da yaş mayadan yapıyor.
Hamuru için malzemeler:
5-6 su bardağı un
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 Türk kahve fincanı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
İçi için malzemeler:
İzmir tulum peyniri
Domates
Yeşil sivri biber
Üzeri için:
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı pekmez
50 gram susam
Yapılışı:
Yaş maya ılık su içerisinde eritilir, içerisine ılık süt ve toz şeker ilave edilerek 15 dakika kabın ağzı kapalı olarak mayalanmaya bırakılır.
15 dakika sonra mayanın içine tuz, sıvı yağ ve un ve unun çektiği kadar ılık su ilave edilerek hamur yoğrulur ve kabın ağzı kapatılarak veya bir bez örtülerek hamur en az 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Ara sıra hamura elle bastırılarak hamurun içindeki hava çıkarılır ve hamur biraz mıncıklanır.
1 saat sonra hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopararak hamura kumru biçiminde şekil verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamurlar dizilir. Hamurlar tepside yarım saat daha dinlendirilir.
Pekmez ve yağ karıştırılarak bir fırçayla hamurların üzerine sürülür eğer karışım az gelirse ölçüyü artırabilirsiniz.
Kumru hamurlarının üzerine bolca susam serperek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.