Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kuran'ın Senfonisi - Adagio Per L'apertura - Adagio Fatiha

Kuran'ın Senfonisi - Adagio Per L'apertura - Adagio Fatiha
 

Tüm Dünyada Bir İlk: Kuran Senfonisi - Adagio Per L'apertura


Kuran, Klasik Müzik ve Sanatla Tebliğ ( Dinlemek için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız)

Sanat dedimmi bizim aklımıza ebru sanatı yada neyle üflemeli sanat gelmiş, İslam musikisi denincede bu olmuş hep. Yıllarca tef kullanılmış sonra ney çalınmış, ilahiler bu perspektiften bestelenmiş. Sonrasında herkez kendi kültürel müziğine göre ilahiler yazmışlar söylemişler. Aslında İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesinde söylenen ilahilerin ne kadar da çok Türk Sanat Müziğine benzediğini farkedememişiz, sadece Bizansın Ayasofya'sının kubbesi ve mimarisini kopyalamadık biz Türkler. Aynı zamanda Türk Sanat Müziği dediğimiz olgunun ve Anadolunun Batısı ve Kuzeyinde bulunan müziklerin doğusundakilerle harmanlanarak yep yeni bir tını oluşturduğunu pek görmek istemedik. 

Aslında karışan sadece müzik, mutfak değildi, insanların kaynaşması ve karışmasından olmuştu bu harmoni. Pilaki'nin rumların yemeği olduğunu görmek istemedik. Balık yemekleri, zeytinyağlılarda öyle. Ben Orta Asya'da atayurdumuzda iki yıl yaşadım. Kazak ve Orta Asya Kültürüyle Anadolu kültürünü kıyaslama imkanım oldu. Bu sayede biz en çok hangi kültüre benziyoruz diye kendime kıyas yaparak sorduğumda vereceğim cevap çoğumuzu memnun etmeyecek. Anadolu'nun Batısı Rum kültürü müziği ve mutfağından inanılmaz etkilenirken, Doğu ise Ermeni ve Fars kültürünün etkisiyle harmanlanmış durumda. Anadolu tüm bu unsurları kendi içinde uyumla yoğurmuş. Aslında Dünyanın en zengin karma kültürlerinden birinde yaşamaktayız ve çok şanslı bir konumumuz var.

Neden İslami anlamda daha zengin kültür ve sanat oluşturamadık?

Bunun en büyük nedeni eski din anlayışından kaynaklanmakta, bu din dili resmi günah saymış, kadını necis saymış, heykeli put saymış sonunda da insanların Kuran'dan ve İslamdan tiksindiği ve sanatın düşmanı gibi görüldüğü bi inanç sistemi Batılılarca lanse edilmeye kalkılmış. Günümüzde Batı İslami eleştiri yaparken yada saldırırken eski din anlayışını ekranlara sayfalara getirmekte. Sakallı sarıklı ve herşeye günah diyen 10 karılı teröristleri bolca programlarına taşımaktalar.

Bu itibarla bizler Kuran'ın evrensel olduğunun mesajını sanatla, edebiyatla, müzikle, sinemayla, resimlerle, heykeltraşlık ve şiir sanatıyla vermek zorundayız. 

Burada bilmemiz gereken tek şey resimde ve heykelde NÜ (Çıplaklık unsurunun ve kadını cinsel obje olarak göstererek kişiliğini geri plana atıp dişiliğini ön plana çıkartacak unusrun olmamasıdır) sinema elbette olmalıdır ama ne erotizme ne pornoya hizmet etmemelidir. Heykel olmalıdır ama ne çıplak nede ona tapınma olmalıdır. 

İşte böyle bir anlayışla melodisini oluşturduğum "Kuran senfonisi" ve onun ilk bölümü Adagio Per L'apertura ( Ritmi adagio olan Fatiha) da bana destek veren, melodileri notalara döken Müzisyen sanatçı dostum Sayın Murak Karak'a sonsuz teşekkürlerimi sunarım. 

Burada oluşturmaya çalıştığım melodi tamamen Fatihanın 7 ayeti içinde verilen Kulluk sözünün melodisel ifadesidir. Biz bunu bütünleştirerek sizlerin dinletisine sunduk. Sizler o yedi bölümü şu unsurlara göre bölebilirsiniz.

Kuran Senfonisi - Adagio Per L'apertura ( Ritmi adagio olan Fatiha) - Temiz Yedili

1- Asla nankörlük etmeyeceğim

2-İyilikleri karşılıksız yapacağım

3-Yaptıklarımın sorumluluğu üzerimde, seni ve kaderi suşlamayacağım Rabbim.

4-Sana dua ederken ve tövbe ederken aracı kullanmayacağım.

5-Hedefim senin rızandır, ne cennet tutkusu nede cehennem korkusu putum değildir.

6-İstikametin sonunda lütfun boldur ama ben senin için sıratı mustakimde ilerliyorum.

7-Gazaba uğrayanlar gibi ayrımcı, sapanlar gibi peygamberimi sana eş koşmayacağım (Allah=Muhammed demeyeceğim)

Umarım Kuran Senfonisini beğenirsiniz.

Buyurun dinleyiniz ve beğenirseniz paylaşınız.

Kuran Senfonisi - Adagio Per L'apertura ( Ritmi adagio olan Fatiha) Çalan kemancı Murat Karak - Yazan Ayhan Özcimbit 

http://www.youtube.com/watch?v=sKPUHPl-g90

Umarım bu çalışmamız bir başlangıç olur ve Müslüman sanatçılar, Kuran surelerinin manalarının hak ettiği metafiziksel rezonansı keman, violonsel, tellerinden piyano tuşlarından dünyaya tebliğ ederler.

Saygılarımla

Ayhan Özcimbit

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..