Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '14

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Kurucaşile’nin ilk belediye başkanı Behçet Gençalp

Kurucaşile’nin ilk belediye başkanı Behçet Gençalp
 

Behçet Gençalp


Behçet Gençalp Kurucaşile'nin ilk Belediye Başkanıdır.  1908 yılında Kurucaşile’nin Şile Mahallesinde doğmuştur. Babası Kalfaoğullarından Mustafa Asım Bey, annesi Hatice Hanım’dır. Eğitimini Kurucaşile'de yapmış, hem Osmanlıca(eski yazı)  hem de Türkçe okurdu. Bu eğitimini Kurucaşile'nin yetiştirdiği Ali Fehmi Ağartan'dan almıştır. 

Küçük yaşlarda öğrendiği berberlik mesleğine 1947 yılına kadar devam etmiştir.  Kendisinin sırasıyla Muhterem, Behiç,  Gülten, Metin ve Mehmet Fikret adında ikisi kız üçü erkek beş çocuğu olmuştur.

Askerliğini bahriye askeri olarak "Basra" adlı gemide yapmış, gemide yazıcılık ve muhasebe görevlerinde bulunmuştur. Gemide yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine tasdikname verilmiştir.

Basra Gemi Komutanlığı tarafından kendisine verilen tasdikname'de

"Yukarıda künyesi yazılı ve tasdikli resmi yapışık Behçet efendi hizmeti askeriyesini gemimizde muhasip ve yazıcılık vazifeleri ile ikmal etmiştir.

Kendisi vazifelerini pek iyi derecede yapabilir olduğuna ve her hususta  itimata layık hüsnü ahlak sahibi bulunduğunu mübeyyin iş bu tasdikname  kendisine verilmiştir."

                                                                                                               İMZA-MÜHÜR

                                                                                                              Basra Gemi K.

1945 öncesi Cumhuriyet Halk Fırkası’nda parti sekretaryasında muhasip üye olarak çalışmıştır. Demokrat Parti’nin kuruluş dönemi olan 1945 yılına  kadar bu çalışmasını devam ettirmiştir.1945 yılı içinde Hasan Eren, Bekir Karayel, Mehmet Tomruk, Ali Rıza Kırıkçı ve Hasan Kalaycı ile birlikte Demokrat Parti Teşkilatını Kurucaşile’de kurmuş ve parti başkanlığı yapmıştır. 1950 yılında yapılan seçimlerde İl Genel Meclisi üyeliğine seçilmiş ve  Zonguldak’ta Daimi Encümen Üyesi olarak da 1953 yılına kadar devam etmiştir. 1953 yılında dönemin E.K.İ.'den sorumlu Zonguldak Milletvekili Suat Başol'un tüm ısrarlarına rağmen memleketine daha faydalı olacağı düşüncesiyle Kurucaşile'ye dönmeye karar veriyor.

Kurucaşile’nin ilçe olması ve belediye teşkilatının kurulması nedeniyle 1958 yılında Demokrat Parti'nin adayı olarak ilk belediye başkanı olmuştur. Belediye Başkanlığına 1960 yılına kadar devam etmiş bulunmaktadır. 1960 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin   yönetime el koyması ile Belediye Başkanlığı sona ermiştir. Askeri yönetim döneminde çeşitli baskılara maruz kalmış ve  üç kere de evi aranmıştır. Bu aramaların birinde evinde çıkan paslı bir bıçak sebebiyle de 18 gün tutuklu kalmıştır.

Gemi maketindeki yazı: 

"Sayın Demokrat Parti Lideri Celal Bayar.Bir devlet gemisi şu andan itibaren sana teslim ve emanet edilmiştir.Dümeni iyi tut. Akdeniz'e sefer et. Karadeniz'de karaya oturma"  D.P. Kurulu Kurucaşile

1961 yılında tekrar çok partili sisteme geçişten sonra yapılan Belediye Başkanlığı seçimini kazanmış tekrar Belediye Başkanı olmuştur. 1965 yılında yapılan Belediye Başkanlığı seçimini tekrar kazanmış ve bu başkanlığı 1969 yılında yapılan mahalli idareler seçimine kadar devam etmiştir. 1969 yılında yapılan mahalli idareler seçiminde Adalet Partisi adayı olarak seçime katılmış ve Bağımsız aday Mehmet Musul karşısında yenilgiye uğramıştır. Behçet Gençalp; Belediye Başkanlığı görevinden sonra uzun süre Kurucaşile'de Adalet Partisi ilçe başkanlığı görevinde bulunmuştur. 

1977 yılında 69 yaşında vefat etmiş olup; Şile mahallesinde ikamet ettiği evin bahçesine defnedilmiştir.

Kurucaşile Yerel Tarih Araştırmaları olarak ilçemizin ilk belediye başkanı sayın Behçet Gençalp'e Tanrıdan rahmet,ışıklar içinde yatmasını diliyoruz.

 
Toplam blog
: 37
: 949
Kayıt tarihi
: 08.03.13
 
 

Maden kenti ya da emeğin başkenti Zonguldak'ta doğdum. Bartın'a bağlı "ahşap tekne yapımında bir ..