Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '14

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Sarayköy’ün unutulmaz doktoru Kapısuyulu Dr.Sadettin Güler

Sarayköy’ün unutulmaz doktoru Kapısuyulu Dr.Sadettin Güler
 

Dr.Sadettin Güler


Dr.Sadettin Güler 1926 yılında Kapısuyu’nda doğmuştur. Babası Kurucaşile Kapısuyu köyünden ahşap tekne yapım imalatı işleriyle uğraşan Hacı İbrahimoğullarından Behzat Bey, annesi ise Fatma Hanım’dır. Ailenin yedi çocuğundan biridir. Kendisinin Orhan, Cengizhan, Mehmet Esat, Seza adında dört erkek, Yeşim adında bir kız çocuğu olmuştur. Ne yazık ki Mehmet Esat adındaki oğlunu çok küçük denilebilecek bir yaşta 3-4 yaşında kaybetmiştir.

İlkokula Kurucaşile’de o dönemki adıyla Kurucaşile İlkokulu’nda başlamış, beş yıllık öğreniminden sonra mezun olmuştur. Bu beş yıllık eğitim ve öğretim döneminde Kurucaşile İlkokulu’ndaki zeki ve çalışkanlığı öğretmenlerinin de dikkatini çekmiş, takdirini kazanmış, kendisine  bir üst öğrenime devam etmesi yönünden telkinler yapılmıştır. Babası Behzat Bey’de, gerek o dönemde okulun öğretmenlerinin, gerekse yakın dostlarının çok başarılı bir öğrenci olan oğlu Sadettin’i ortaokul’da eğitimine devam etmesi yönündeki telkinleri sonucunda Bartın Ortaokulu’na kaydını yaptırmıştır.

Sadettin Bey Bartın Ortaokulu’ndaki eğitiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı ortaokul sonrası parasız ,yatılılık ve bursluluk sınavlarını kazanarak İstanbul’un çok köklü bir eğitim kurumu olan Haydarpaşa Lisesi’nde  eğitimine devam etmiştir.

Haydarpaşa Lisesinde  öğrenim gördüğü dönemlerde hafta sonları yine Kurucaşile Kapısuyulu olan  hemşehrisi Hürmüz Bilge Hanımlara gidip gelirken Hürmüz Hanım’ın kızı olan ve o dönemlerde Beşiktaş Kız Lisesi’nde öğrenim gören Melahat Bilge Hanım ile arkadaş olmuş, bu arkadaşlıkları sonraki yıllarda evlilikle sonuçlanmıştır.

Sadettin Bey Haydarpaşa Lisesi’ndeki öğrenimini birincilikle bitirmiş, üniversite ve meslek seçiminde Melahat Hanım’ın ağabeyi Vedat Bilge Bey’in dünyaya bakışının ve önerilerinin ne derece önemli olduğunu bildiğinden onun  önerilerini de dikkate almış ve desteğini görmüştür. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine devlet bursunu da kazanarak 1945 yılında kayıt olmuştur.

İstanbul Tıp Fakültesi’nde altı yıllık eğitiminin ardından 1951 yılında Tıp Doktor’u olarak mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından askere gitmeye karar vermiş ve vatani görevini yedek subay olarak  yapmak üzere Sarıkamış’a hareket etmiştir. Sarıkamış’tan sonra çekilen bir kura ile Lüleburgaz’ta askerlik görevini ifa etmiştir. Askerlik görevini müteakip çok sevdiği eşi Melahat Hanım’la 1953  yılında evlenmiştir. 

Dr.Sadettin Bey, askerlik sonrası Sağlık Bakanlığı tarafından çekilen bir kura ile Erzurum’un Şenkaya ilçesine Hükümet Tabibi olarak atanmış; bu ilçede on beş ay gibi bir süre görev yapmıştır. Buradaki görevinden sonra 1955 yılında Denizli’nin Sarayköy ilçesine Hükümet Tabibi olarak atanmıştır.

Sadettin Bey Denizli Sarayköy’de 22 yıl gibi uzun bir süre görev yapmış, Ege bölgesinin bu güzel beldesinin her şeyi olmuştur. 1977 yılında bir hastasından kaptığı sarılık mikrobu yüzünden tedavi görmüş,bu tedavinin uzun sürmesi gerekirken yarıda keserek bir ay sonra görev ve meslek aşkı yüzünden görevinin başına dönmüştür. Bu arada Dr. Sadettin Bey  1977 yılında hipertansiyona bağlı beyin kanaması geçirmiş, çok genç denilebilecek bir yaşta maalesef ellibir yaşında iken 07.07.1977 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Eşi Melahat Hanım Dr.Sadettin Bey’i kaybettikten sonra Sarayköy’de yaşamına devam etmiş, bu tarihten yirmi dört yıl sonra hayatını kaybetmiş, vasiyeti üzerine naaşı Sarayköy şehir mezarlığında eşi Dr.Sadettin Bey’in yanına defnedilmiştir.

Dr.Sadettin Bey’in bu ani kaybı 22 yıl görev yaptığı Sarayköy’ü yasa boğmuş, dönemin Sarayköy Kaymakamının ve yetkililerin öncülüğünde, gerek Sarayköylülerin gerekse civar köy ve kasabalardan yoğun bir şekilde halkın katılımı ile bir cenaze töreni yapılmış, Sarayköy şehir mezarlığına defnedilmiştir.

Bu arada Dr.Sadettin Bey’in ani ölümünü duyan ve haber alan Kurucaşile Kapısuyu’nda bulunan kardeşleri Sarayköy’e gelerek ağabeylerinin naaşını Kurucaşile Kapısuyu’na götürmek istemişlerdi. Başta kaymakam ve Sarayköy halkı bu isteğe direnmişler, Sadettin Bey’in naaşını kardeşlerine vermemişlerdir.Dönemin Sarayköy Kaymakamı ne olur ne olmaz diyerek emrindeki iki güvenlik görevlisi (gece bekçisi)’ni bir hafta boyunca mezarlıkta nöbetçi koymuştur.

 Dr.Sadettin  Bey, Sarayköy’de görev yaptığı  bu yirmi iki yıllık süre içinde hiçbir devlet memuruna nasip olmayacak bir şekilde sevgi saygı görmüş, başta Sarayköy olmak üzere Babadağ nahiyesi ve 11 köy’e hizmet etmiştir. Oysa ki bu dönemde Sarayköy’e bir çok devlet memuru atanmış, hiçbir devlet memuruna Sadettin Bey’e gösterilen ilgi ve alaka gösterilmemiştir. Sadettin Bey fakir babası olup; bu görevi süresince gece gündüz demeden her hastanın ayağına koşmuş bil fiil yirmi dört saat görev yapmış bir kişiydi.

Değerli hemşehrimiz Dr. Sadettin Bey’in bu kısa ömrüne sığdırdığı bu başarılı çalışmalarını takdir ediyor, Işıklar içinde yatmasını diliyorum.Burada sözü 22 yıl görev yaptığı Sarayköylülere bırakıyorum.

 Dr. Sadettin Güler ile ilgili Denizli Sarayköylülerin düşünceleri

§  Nurettin Gürsoy-Sarayköy'ümüzle özdeşleşmiş büyük bir doktor,bence yardımseverliği ve beyefendiliğiyle Sarayköy'ün ve Sarayköylülerin kalbinde taht kurmuştur, saygıyla anıyorum.

§  Ayla Tire Ünalp- Çocukluğumdan hatıralarımda kalan; sakacı , sevecen, yardımseven..... babacan bir insandı...rahmetle  anıyorum..

§  Hikmet Semerci-Sarayköy’ün efsane doktoru.

§   Yalçın Bayrakçı-Sadettin Bey hey gidi güzel günler…

§  Berrin Temizkalay-Ne güzel yorumlar, ne güzel böyle anılmak,ben de şu anda Dr. Saadettin Bey dendiğinde annemin yüzündeki o ifadeyi anımsadım;hayranlık ve saygı karışımı bir tebessüm.Orhan abi, ayrıca sizlerin de tekrar Sarayköy’de yaşamaya karar vermeniz çoook takdire değer...

§  Fırat Korkmaz-Sarayköy’ümüzün güzide doktoru Sadettin Bey benim çocukluğumun doktoru, giren hastanın kim olduğuna bakıp, şıp diye teşhis koyup,ilacı yazan,saygıyla anıyorum.

§  Vesile Sivri Karslıoğlu-İdölümüz olan Dr.Sadettin Güler’in fotoğraflarını paylaştığınız için teşekkürler. Benim hekimliği seçmemde sanırım büyük rolü oldu.

§  Emin Helvacılar-Annemin,babamın,benim, ailemin biricik doktoru idi. Onu gerçekten çok seviyorduk. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsın.

§  Ender Yavuzyılmaz-Doktor Bey amcam benim.O bir tane idi.Doktor Bey amcam mükemmeldi,nur içinde yatsın…

§  Nuran Babacan Şerbetçi-Benim en çok aklımda kalan Melahat Hanım teyzeyle çok güzel dans edişleridir. Düğünlerde çok güzel orkestra eşliğinde açılış yaparlardı.Her ikisinin de mekanı cennet olsun.

§  Ali Çevik-Doktor deyince gözümün önünde tüllenen isim, insan deyince yıllardır özlediğim isim,kalplere taht kuran değerli insan seni hiç unutmadım,unutmayacağım,ruhun şad olsun,mekanın cennet olsun…

§  İbrahim Ay-Benim Sadettin amcamdı,bizim doktorumuzdu,alçak gönüllü,paraya önem vermeyen,her zaman Sarayköylülerin yanında fakir zengin demeden yardıma koşan,kalbimizden hiç çıkmayan değerli Sadettin amcamızın ruhu şad olsun..

§  Hüseyin Ekmekçioğlu-Sadettin Ağbimizi rahmetle anıyorum.Ben altı yaşındayken alnım yarılmıştı,bayağı dikiş atılmıştı.

§  Suna Sezer-Sarayköy’ün yetiştirdiği çok özel,nadir,değerli insanların başında gelen çok sevilen bir insandı.Her ailenin adeta aile doktoruydu.Hepimizin üzerinde hakkı vardır.Onu hala anıyor ve arıyoruz.Allah rahmet eylein.Nurlar içinde yatsın.

§  Nevin Arıcan-Ne karizmatik bir doktordu.

§  Kamil Karaca-Kabrine nurlar yağsın.Mekanı cennet olsun(zaten oradadır)Özellikle bizim kuşağımıza emeği çoktur.

§  Aysen Özen-Nurlar içinde yatsın,kalplerde doktor amca olarak anımsanacak,unutulmaz cenneti mekan olsun.

§  Fatma Güreş Özcan-Gerçekten de çok karizmatikti.Işıklar içinde yatsın…

§  Hüseyin Ekmekçioğlu-Hepimizin ayrı bir geçmişi var.Saygıdeğer abimizle hangimize bakmadı ki?Mekanı cennet bahçesi olsun abimizin…

§  Esma İpek-Ne yazık ki;Sadettin Amcayı aramızdan çok erken yaşta aldı Allah.Ben de hatırlıyorum,Nazmi Amca ve Sadettin Amca birbirlerinden hiç ayrılmazlardı.

 

 
Toplam blog
: 37
: 949
Kayıt tarihi
: 08.03.13
 
 

Maden kenti ya da emeğin başkenti Zonguldak'ta doğdum. Bartın'a bağlı "ahşap tekne yapımında bir ..