Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

07 Aralık '21

 
Kategori
İnançlar
 

Lâ ilâhe illallah

BismillahirRahmanirRahim
Ey İnananlar. Hz. Ebû Hüreyre, (radıyallâhu anh) Hazreti Peygamber 'e (sallâllâhu aleyhi ve sellem) şöyle sordu: '' Ya Rasulallah (sallâllâhu aleyhi ve sellem), kıyamet günü senden şefaat alacak olan o talihli kim olacak?" 
Hazreti Peygamber (sallâllâhu aleyhi ve sellem) şöyle cevap verdi: '' Ya Ebû Hüreyre hadis hevesin yüzünden bunu bana ilk soranın sen olacağını biliyordum. Kıyamet gününde insanlardan şefâatime en ziyâde mazhar olacak kimse kalbinden veya içinden ihlâsla “Lâ ilâhe illallah” diyen kişidir.” (Buhârî, İlim, 33) 
 
Hazreti Peygamberin (sallâllâhu aleyhi ve sellem) sözlerine dikkatle bakmak lazım. Lâ ilâhe illallah diyeni demiyor, içtenlikle söyleyenin diyor. Kişi ibadet ediyor, ama ibadetinde samimiyet bulunmuyor. Kaideye riayet etmiyor. Hani bazı namaz kılanları görmüşsünüzdür, kişi hızlı hızlı secdeye gidip geliyor. Tövbe haşa sanki vücut çalıştırıyor. Yat kalk, sonra da tek nefeste tesbih çek geç. Namaz sonrası yanınızda "sup sup" diye, tesbih çekenlere hiç rastlamadınız mı? Be insan nereye ne yetiştireceksin, seni kim kovalıyor da, "Subhanallah, Subhanallah" diyeceğine, sup sup diyorsun? Ardından kovalıyanın ecelin olduğunu bilsen kelimenin sonunu yutmazsın, zikrini gerektiği gibi yaparsın. İbadete layık bir davranış olmadığında, o ibadet kuru bir emekten öte geçmiyor. İbadetini  elâlem görsün diye yapmıyorsan, Allah'ın buyruğuna uymak için Allah'ın vaktini kullanıyorsan,  Allah'tan başka ilah olmadığına dair inancında samimiyet göstereceksin.
 
Samimiyet nedir? İbadette inançda kalbinden inandığını davranışlarında da belirtmektir. 
 
Misal: Günlük yaşantında Müslümansan Müslüman gibi davranacaksın. Yalan söylemeyeceksin, sahtekarlık yapmayacaksın, işine aşına haram katmayacaksın. Kibirden kaçınacaksın, zekât vermekten kaçınmayacaksın. Günümüzde egolu olmak "ben yaptım, ben başardım, tırnaklarımla buralara geldim" demek, en büyük hastalık. Kibirli olmak, kendini herkesten büyük görüp böbürlenmekte bir hastalık. Büyüklenen ancak günahını artırır. Bazılarını görüyoruz; üzerinde iyi bir kıyafeti olan, yahut pahalı bir arabası bulunan kasılıp duruyor. Yahu seninde bağırsakların dolu, boşaltıyor olmasan ölüp gidersin, temizlenmesen iğrenç kokarsın. Allah korumasa düşüp şaşarsın, neyine bu havalar? Ölümlü olduğunu kimse unutmamalı. Kibirden ve ego kirinden arınmadıkça Allah'a layık bir kul olamaz insan.
 
Eğer bir insan kibir, öfke, benlikte inat ve kıskançlık taşıyorsa, şeytanın dört sırrını miras almıştır. Görünüşü insandır ama hareketleri ve her şeyi şey şeytaniliktir. Rasûlullah (sallâllâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyuruyor: "Bu dört karakterin şefâati yok." 
 
Üstadımız Yunus Emre'miz de ne demiştir.
Bir kez gönül yıktın ise
Bu kıldığın namaz değil 
Yetmiş iki millet dahi 
Elin yüzün yumaz değil
 
Gönül yıkmak; daha çok sonradan görme, kendini beğenmiş kişilerin özellikleridir. Misal: Dünyalık bir iş bulmuş, çok parası olmuş, pahalı urbaya bürününce karşısındaki insanı kıyafetinden dolayı küçük görüyor, incitici bir kelimeyle kırıp geçiyor. Yahu belki o kırdığın kalp Allah nazarında senden daha değerli, niçin bunu düşünmüyorsun? İnsan beyniyle, düşünceleriyle, ilmiyle insandır. Üzerindeki cici çaputla değil. Hani ne demişler, insanlar kıyafetlerine göre karşılanır, fikirlerine göre uğurlanır. Fakirliğinden dolayı üstüne yeni giysi alamıyorsa bir insan (ki, giysinin yeniliği değil temiz olması, yırtık olmaması önemlidir.) Bunda suç fakir olanda değildir, zekâtını vermeyen zengin kibirlidedir. "Ben kazandım benim" mantığındadır. Oysa çoğu zengin, fakirin sırtından zengin olmuştur. Lakin kibre kapılınca bunu unutmuştur. Egoyu kendine ilah edinmiştir. 
 
Sadede gelirsek egomuzu yıkmalıyız, kibrimizden arınmalıyız. Yoksa ebedi âlemde perişan oluruz. Buyüzden henüz nefes alıyorken bu fırsatı kaçırmamalıyız. Egolu olmaktan arınmanın en güzel yoluda nefsimizi terbiye etmekten geçiyor. Sıklıkla Allah'a yalvarmak, yakınlaşmak, farkında olmadığımız kötü huylarımızdan bizi uzaklaştıracaktır. Aksi takdirde dilimizle "Allah'ın kuluyuz" desekte,  yaşantımızda egomuza tapıyor olunuyor. Tövbe Yarabbim... 
 
Değerli imanlı kardeşlerim kalbimize Lâ ilâhe illallah'ı yerleştirirsek ve samimi olarak bunu tasdik edersek, güzel vefalı insan olmanın sırrına da ermiş oluruz...  Yoksa kalbinizde kurduğunuz kibir tahtının altında helak oluruz mazallah. Allah muhafaza etsin. Lâ ilâhe illallah "Allah 'tan başka ilah yoktur. Lâ ilâhe illallah!
 
Ayfer AYTAÇ 
www. ayfer aytac.com 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..