- Kategori
- Tarım / Hayvancılık
Lastik gibi biber meselesi

Bu hafta içinde ana kanallardan birinde biber ile ilgili bir haber yapılarak biberlerin tadının olmadığı, lastik gibi, plastik benzeri meyveler olduğu yönünde bir haber yapıldı. Haberi yapan muhabir pazarda meyve ve sebze satıcıları ile konuşarak biberin lastik gibi suni bir sebzeye dönüştüğünü söyleyerek manavlardan birinden aldığı meyveyi ikiye bölmeye çalışarak bölmediğinden ve biberlerin tadının tuzunun olmadığından bahsediyordu.
Manavda biberlerin raf ömrü uzasın diye yapılarının değişerek çıtır çıtır halden lastik gibi bir duruma geldiklerinden bahsetti. Biberde konu hemen ilaç kalıntısına getirilere, ihraç edilmeyen ilaç kalıntılı ürünlerin yurt içi pazarda tüketildiği şeklinde haber bitirildi
Televizyonda haberlerden gün geçmiyor ki buna benzer haberler çıkmasın. Ne zaman sebze ve meyve fiyatları yükselse hemen bir haber çıkar ve taze fasulyenin, kabağın, marulun fiyatının astronomik bir şekilde artığı ve tüketicilerin meyve sebze alamadığı haberi yapılır.
Haberi yapanlar da bilirler ki meyve sebze fiyatı artmışsa mutlaka Antalya’da ya da Mersin tarafında doğal bir afet meydana gelmiştir. Mersin’de 2016 yılında olduğu gibi sel olmuştur, 2017 Ocak ayında olduğu gibi kış sert geçmiştir, ürünleri don almıştır. Ürün azlığı ve talep fazlalığı fiyatı yükseltmiştir. “Lastik gibi biber” haberinde olduğu gibi, yaz aylarında da domates tarlada sıcakta uzun süre beklediği zaman fazla olgunlaşmanın da etkisiyle zaman zaman domatesin içindeki tohumlar meyve içinde çimlenir ve biri çıkar der ki” bu domatesler GDO’lu ya da bu domatesler hormonlu”
Meyve sebze konusunda sürekli konunun uzmanı olmayan insanlar ileri geri konuşur durur, konuyu bir bilene sormazlar. 5 dakikalık bir haber boşluğunu doldurup geçtiklerini zannederler. Milyonlarca çiftçi ve ailesini karalayıp geçiverirler.
2016 yılında olduğu gibi patates, elma, soğan, portakal, domates başta olmak üzere pek çok sebze ve meyvenin para etmediği ve üretim maliyetini karşılamadığı hiçbir haberciyi ilgilendirmiyorken, 5 dakikalık bir haberle tüm tüketicileri yanıltıp “lastik gibi biberler” şeklinde haber yapmak kamuoyunu ve halkı kandırmaktan başka bir şey değildir.
Lastik gibi biber haberini yapan kanalın diğer haberlerinin ne kadar inandırıcı olduğu şüphe oluşturmaktadır.
Tarım konusunda uzmanı olmayan insanlar, bilim adamları sürekli konuşur dururlar ve halka sürekli olarak eksik ve yanlış bilgiler verir dururlar. Bundan 10-15 yıl kadar önce biber niyetine krem renkli, kalitesiz biberleri tüketenler şimdi köy biberi, kıl biber, dolma, kapya, üçburun, Tokat dolma, Antep dolma gibi farklı segmentlere ayrılmış ve tüketicinin istediği özellikleri taşıyan biberleri büyük bir keyifle tüketmektedirler. Dolayısıyla lastik gibi biber haberi tarım konusundaki cahilliklerin yine sözde bilgilendirme amacıyla halkı kandırmasından başka bir şey değildir.