Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

Layık demokrasi, 'namus meselesi'halloldu netekim...

Layık demokrasi, 'namus meselesi'halloldu netekim...
 

“Demokrasi Paketi” açıklandı.  Parası olan Kürt çocuklarına özel okullarda kendi dilinde eğitim sosuyla kamu çalışanlarına iktidarın ifadesiyle “Başörtüsü serbestisi” çıktı.

Paketten Başörtüsü/türban çıkınca memleket siyasetinin vazgeçilmezi üzerine şöyle maziye bir bakayım istedim. 2003 Yılında yapılan araştırma sonunda Türkiye'nin ilk 3 sorunu ekonomik kriz, işsizlik ve eğitim olarak öne çıkıyordu.

 Araştırmaya göre “terör, son sıralarda yerini alırken, türban 7'nci sıradaydı. Her 100 denekten 48'i, tümüyle veya kısmen kendini "muhafazakâr" olarak tanımlamış, yüzde 36'sı "Muhafazakâr değilim" demiştir. 17 yaşından büyük 22 milyon kadının, yaklaşık üçte ikisi, 14 milyonu, evinden dışarıya çıktığında başını bir giysiyle kapamaktadır. Başını örten 14 milyon kadının 11 milyonu, başına örttüğü giysiyi "başörtüsü" ya da "eşarp", 800 bini ise "türban" (Türkiye nüfusu 71 milyon) olarak adlandırmaktadır. 2 milyon kadın, "yöresel örtü" ile başını kapattığını, 270 bin kadınımız çarşafla örtündüğünü söylemektedir.” Deniliyordu.(A&G Adil Gür Milliyet 31.05.2003)(1)

Üç yıl sonra Mayıs 2006’da,dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin NTV’de ‘türbanla, başörtüsüyle ilgili sorunları, sorun sayıyor musunuz?’ Sorusuna verdiği yanıtta, “ Sorun sayanların sayısı yüzde 1.5'tir. Halk hangi konuların öncelikle çözülmesini istiyorsa biz hükümet olarak bu sorunlara odaklandık. Bizim gündemimizde halkın sadece yüzde 1.5'inin gündeminde olan bir konu öncelikli olarak yoktur. Olması siyaseten de yanlıştır. Bizim önceliğimiz türban değil işsizliktir.” Diye yanıt veriyordu.(2)

18.10.2002 Radikal’in internet baskısından bir bölüm; ‘AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kahramanmaraş'taki mitinginde başörtüsü sorununa değinmekten yine kaçınırken, AKP Grup Başkanı Bülent Arınç net konuştu.’ Deniliyordu. "Kızlarımıza zulüm yapılıyor" diyen Arınç,"Başörtüsü meselesi bizim namus meselemizdir. Bu sorunu çözmek bizim namus borcumuzdur. Bizim görevimiz bunları çözmektir" diyordu.

 Arınç, ‘çocuklara inancını da en iyi şekilde öğretmek gerektiğini belirterek, bu şekilde satanizm gibi sapmalardan çocukların kurtarılacağını’ söyledi.Erdoğan ise,"Başörtüsü sorununu toplumsal mutabakatla çözeceğiz" diyordu.(3)

Ocak 2012’de katıldığı bir televizyon programında Başbakan  Erdoğan’ın  “Başörtüsü/Türban”  konusunda “Ben böyle bir söz vermedim. Kimse kalkıp da ne televizyon, ne yazılı medya, ne basın bunu söyleyemez, bunu ispat edemez. Yok böyle bir şey” dediği,  ve karşı iddialar internet forumlarında ifade ediliyordu.(5)(6)

 

Arşiv araştırmasına devam etsek, mutlaka daha birçok siyasi tartışma ve türban araştırmasına tanık oluruz, toparlıyorum.

Google “Türkiye'nin en önemli sorunları 2013” yazdığınızda işsizlik, cari açık, kayıt dışılık olarak öne çıkıyor.

İktidar ileri gelenleri tarafından nüfusun %1,5’unun sorunu olarak görülen "Başörtüsü/Türban" sorunu, HTgazetesinin yaptırdığı araştırmada Aralık 2012’de 11’inci sırada yer alırken, Mart 2013’te yüzde 12.1 ile 4'üncü sıraya yükseliyor.

Ve 30 Eylül’de “Demokrasi Paketi” açılıyor. AKP iktidarında büyüme rekoru kıran sendika ile asker, polis, yargı dışında zaten fiili olarak kırılan “yasak”,  kamuda “Başörtüsü/Türban Serbestisi” getiriliyor.

Namus meselesi”, “%1.5’un problemi” hikayenin özeti budur.

Eşitlik ve laiklik ile ilgili problem var gibi görülse de “layık demokrasiyle” idare edeceğiz artık…

 

1)      http://www.milliyet.com.tr/turkiye-nin---sorunu/guncel/haberdetayarsiv/31.05.2003/263798/default.htm

 

2)      http://www.memurlar.net/haber/45901/

 

 

3)      http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=53676

 

4)      http://www.bianet.org/biamag/bianet/19363-turban-arastirmasi-gercekleri-yansitmiyor

 

5)      http://forum.memurlar.net/konu/1458179/

 

6)      https://www.google.com/search?q=Ba%C5%9F%C3%B6rt%C3%BCs%C3%BC+konusunda+s%C3%B6z+vermedimn+samanyolu#q=Ba%C5%9F%C3%B6rt%C3%BCs%C3%BC+konusunda+s%C3%B6z+vermedin+samanyolu&spell=1

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..