Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

13 Nisan '06

 
Kategori
Teknoloji
 

LCD ve Plazma Üretimi Hızla Artıyor

LCD ve Plazma Üretimi Hızla Artıyor
 

Televizyonun icadının üzerinden uzunca bir zaman geçti. Gelişen teknoloji insan hayatına hep daha iyisini sunmuştur. Siyah-beyaz yayınları takip eden renkli yayınlar insan hayatına gerçekten önemli bir renk katmıştır. Geçmiş dönemlerde normak tüplü televizyonlarda yaşanan ekran boyutlarının artmasına ek olarak son dönemde tam düz ekranlar (Pure Flat) karşımıza çıkmış ve bunu da en son gelişme olarak normak tüplü TV’ den yaklaşıl %40 boyutunda daha az yer kaplayan İnce Tüplü (Slim Tüp) TV’ ler takip etmiştir. Bu kuvvetle ihtimal klasik emektar tüplü (CRT) TV’ lerin yaşayacağı en son teknolojik gelişme olacaktır.

Likit haldeki sıvı kristalerinin elektriksel uyarılma sonucunda açıkıp kapanarak arka plana yerleştirilen floresan ışığını (backlight) kullanarak renkleri oluşturan Likit Kristal Ekranlar (LCD) ve özel gazların elektriksel uyarılması sonucunda renk veren plazma TV’ ler son dönemde herkesin gözdesi olmuş durumda. Farklı teknolojilere sahip olan bu iki teknolojinin birbirlerine karşı tam bir üstünlükleri bulunmamaktadır. LCD TV’ ler sahip oldukları yüksek çözünürlüklerle göz doldururkeni (1600x1200) plazma TV’ ler tam siyah ve tam beyaz orasındaki ışık oranı olarak kısaca adlandırabilen –kontrast oranında-(10:000:1) açık ara LCD’ lerin önünde bulunmaktadır. LCD TV’ ler hızla yaklaşan Yüksek Çözünürlüklü –HD yayınlara daha önceden hazır durumda ikeni plazma cephesinde yavaş yavaş bu standart yakalanmak üzeredir. Bununla beraber canlı renkler, doyurucu bir ekran parlaklığı diyorsanız tercihiniz plazmadan yana olmalıdır. Ayrıca LCD TV’ lerin kristallerin elektrik uyarısına verdiği cevap özellikle benzer renklere sahip değişen sahnelerde yavaşlık olarak hissedilmekte ve da kullanıcıya özellikle hızlı değişen sahnelere sahip oyun, film veya maç görüntülerinde asıl objenin ardından gelen bir gölge bigi yansamaktadır. Hızla değişen teknoloji buna ancak çözüm bulmuş, “Over Drive” teknolojisiyle 1ms civarına tepki süreleriyle bu sorun çözülmüştür. Eğer LCD TV veya ekranınınzda oyun oynamak gibi bir düşünceniz varsa bu değerin 4ms altında olması önerilir. Plazma cephesinde ise her bir pixeli (renkleri oluşturan en küçük yapı taşı) daha küçük bir fiziksel alana yerleştirme be sayede daha yüksek çözünürlüğe erişme çabası hakimdir. Yakın zamanda plazma cephesinde 1024x768 çözünürlüğüne erişilmiştir. Plazma TV’ ler daha büyük ekran boyutları ile karşımıza çıkarken, LCD TV’ ler emin adımlarla takiplerine devam etmektedirler. Farklı teknolojilere sahip olmaları panel ömürlerinde de farklı süreleri beraberinde getirmiştir. Plazma TV’ ler 60000 saat panel ömürleri ile karşımıza çıkarken bu değer LCD’ lerde 100000 saatı bulabilmektedir. Yani hangi teknolojiye sahip ürünü alırsanız alın açık olan bir gerçek varki, panel ömürleri bitmeden muhtemelen farklı bir teknolojiye sahip bir ürün almak için siz televizyonunuzu değiştirmiş olacaksınız.

Sektördeki bu değişimi önceden gören büyük üreticiler çoktan tüplü televizyon fabrikalarını kapatıp, LCD ve Plazma üretimine yönelmiş durumdalar. 2006 yılında da özellikle bu ürünlere rağbetin artacağı, 2006 dünya kupasının satışları önemli yönde arttıracağı tahmin ediliyor.

Son olarak kullandığınız cihaz kadar izlenilen yayınların da kalitesinin iyi olması, keyifli bir seyir için kaçınılmazdır. Teknolojide yaşanan bu gelişme ve ilerlemenin yayınlarda da olması dileğiyle…

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara