- Kategori
- Türkiye Ekonomisi
Leasing de KDV oranının % 1 e çekilmesi yanlış teşvik
Leasing maliyetinin düşürülmesi, ithal yatırım malları talebini hızlandırıp, yüksek yerli katma değerli ara malı ve yatırım malı üretimi hedefini geciktirecektir.
Hükümet, KDV oranlarını belirleme fırsatını kullanarak leasing yoluyla satınalınan ürünlerin maliyetini düşürerek bir TEŞVİK uygulamaya karar vermiş. Eline sağlık.
Yatırımımcılara ve istihdama katkısı olacağı aşikar.
Fakat bu kararı irdelersek, ülkemizdeki ekonomi ile ilgili karar verme dinamiklerini anlamamıza yardımcı oluyor. Bir taraftan, teşvik belgesi almadan makine alımı yapmak isteyen yatırımcının teşvik taleplerine cevap verilirken öte taraftan yerli makine sektörünün rekabet edebilirliği ve ileri teknoloji ürünlere geçişini geciktiren bir karar alabiliyorlar.
Leasing de KDV indirimi kararın alındığı hafta, BSTB, Ekonomi, Kalkınma ve diğer bakanlar; " Yüksek katma değerli yerli yatırım malı üretiminin destekleneceği " ni onlarca gazete beyanında belirtiyorlar, Torba kanunun a İhalelerde % 15 yerli ürün desteği verilmesi ile ilgili mevzuatı hazırlıyorlar.
Birisinin "Leasing'in en çok ithal makine alımını desteklediğini" hatırlatmış olması gerekmez miydi ?
Karar şöyle olması gerekirdi;
ara malı / yatırım malı alımlarında yerli ürün tercih edenlere, KGF destekli uzun vadeli yatırım / proje kredisi ve ürünün yerli katma değeriyle orantılı vergi indirimi uygulanacak.
Türkiye de üretimi yapılmayan ürünlerin yerli imalatını destekleyen yatırımcı ve üreticilere de Ek uzun vadeli ürün geliştirme proje finansman desteği verilecektir.
Bu mevzuatın başarıyla uygulanabilmesi için gerekli altyapı hazırlığı önerilerim de diğer sayfalarımda anlatılmaktadır.