Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '09

 
Kategori
Sağlık
 

Lenfödem nedir?

Lenfödem nedir?
 

Lenfödem, lenfatik sıvının hücreler arası dokuda birikerek, sıklıkla kollarda veya bacaklarda, ara sırada gövdede şişmeye neden olmasıdır. Cilt yüzeyine yakın pek çok kılcal kan damarları deri altına sürekli su ve protein sızdırır. Bu sıvının cilt altından toplanması lenf kanallarının görevidir. Lenf kanallarının yetersiz olduğu durumlarda protein ve su dokular arasında birikerek lenfödem oluşumuna yol açar.

Nedenleri:

Primer lenfödem (Birincil lenfödem), lenf sistemi damarlarının yapısal olarak eksikliğinden veya bozukluğundan kaynaklanır. Doğumda, ergenliğin başlangıcında veya yetişkinlik çağında sebebi bilinmeyen şekilde başlayabilir.

Sekonder lenfödem (İkincil lenfödem), enfeksiyon, travma, cerrahi sonrası radyasyon, ven (toplardamar) hastalıkları, böcek ısırmaları ve zehirli otlar gibi dış etkiler sonucu gelişir. Özellikle meme kanseri sonrasında lenfödemin görülme sıklığı %25’ tir.

Lenfödemin klinik tablosu ciddiyetine göre 3 döneme ayrılır. 4. dönem de literatürde yer alır.

Dönem 1 Reversıbl lenfödem (Geri dönebilen lenfödem);Ödem gün içinde giderek artar geceden sonra dağılır. Kesin tanımlamayan yakınmalarla birlikte geçici şişme görülür

Dönem 2 Kronik geri dönmeyen lenf ödem; Sürekli şişlik, ağır hissetme, etkilenen ekstremitede (kol veya bacak) ağrı, yanma, hareket kısıtlanması, hastanın günlük rutin yaşamında ödemin önemsiz şekilde etkilenmesi, konnektif dokunun (bağ doku) artmasına yatkınlık görülür.

Dönem 3 Lenfostatik Elafantiasis; Zaman geçtikce artan ekstremite deformasyonu, önemli ölçüde hareket ve fonksiyon kısıtlanması, ciddi ağrılarla beraberdir.

Dönem 4 Steward Treves sendromu; Lenfenjiosarkom, daima öldürücüdür.

Lenfödem gelişen bölgede duyusal bozukluklar, gerilime bağlı ağrı, güç kaybı, hareketlerde kısıtlılık, enfeksiyona yatkınlık ve ciltte hassasiyet gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu durum kişinin günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayabilir ve kişinin daha fazla yardım almasına neden olabilir.

Günümüzde lenfödemin en geçerli tedavi yöntemi kompleks dekonjestif fizyoterapidir. Bu tedavi yöntemi dünyadaki birçok kilinikte başarıyla uygulanmaktadır.

Kompleks dekonjestif fizyoterapi hakkında detaylı bilgi için "Kompleks Dekonjestif Fizyoterapi" adlı blog'uma bakınız.

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=158207

 
Toplam blog
: 54
: 3369
Kayıt tarihi
: 15.09.07
 
 

Fizyoterapist & Osteopat & klinik pilates mat 1 eğitmeni & PNİ öğrencisi Bir sağlıkçı olarak Türk..