Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '08

 
Kategori
Futbol
 

LİG TV boykotu

LİG TV boykotu
 

İstenilen sadece tarafsız bir yayın yapılması


Turkcell Süper Ligi'nin yayıncı kuruluşu olan LİG TV'nin yayınları ve bu yayınlar esnasında takındığı tavırdan aslında bütün kulüp taraftarları zaman zaman şikayetçidirler.

Kulüplerin gelir kaynaklarından birisi olduğu "iddia" edilen LİG TV, maalesef ki son zamanlardaki yayınlarıyla birlikte "tarafsızlık" ilkesini de ciddi anlamda ihlal etmektedir.

Uzun süreden beri yoğunlaşarak artan bazı şikayetleri, Fenerbahçe taraftarları kendi aralarında örgütlenerek 1 Aralık 2008 tarihinde bir protesto ve boykot eylemine dönüştürme kararı almışlardı bilindiği gibi.

Çeşitli taraftar platformlarında benimsenen ve ciddi anlamda kendisine destekçi bulan bu görüş sahiplerinin haklı oldukları konusunda çok somut veriler de var aslında.

Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında Roberto Carlos'un çizgi üzerinden çıkardığı pozisyonun bir benzeri olan Ankaraspor-Galatasaray maçındaki De Nigris'in pozisyonunun farklı açılardan ekranlara taşınması ve son olarak ta Kayserispor-Trabzonspor maçındaki Umut Bulut'un golündeki çekim ve yayınlama açıları hep akıllarda kuşku dolu yaklaşımları da beraberinde getirmektedir.

Türk futbol izleyicisinin son yıllarda spor programlarında kaliteyi ve tarafsızlığı araması bir yana, bizzat yayıncı kuruluşun yorumcuları bu tarafsızlık ilkesini de ihlal etmektedirler.

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki tribün ve görsel şovlardan tutun da tezahüratların yoğun olduğu bölümlerde dahi sesin kısılması sonucu, ekranlara sanki boş bir stadda maç oynanıyor gibi yansıtılmasının yanısıra, rakip takımların maçlarında yaşanan kötü tezahüratların bütün netliğiyle birlikte yayına aksetmesi, bu konudaki iddia sahiplerinin de haklı bir pencereden olaya baktıklarını ortaya koymaktadır ki bu da yayıncılık ve tarafsızlık ilkesine aykırıdır.

Program yapımcılarının programlarında kullandıkları üslup ve argümanların son derece basit, amiyane tabirle "kahve ağzı" ile olması, izleyiciye ve takımlara yaklaşımları, sporculara karşı son derece seviyesiz üslupları da zaman zaman Türkiye gündemine taşınmaktadır.

Hatırlanacağı gibi 2 sezon önce oynanan bir Galatasaray maçı sonrası, o zamanlar yeni evlenen Ümit Karan'a canlı yayında sorulan sorunun ne kadar genel ahlak kurallarına aykırı olduğu günlerce konuşulmuştu kamuoyunda.

Maç canlı yayınları esnasında da sürekli olarak farklı pozisyonlarda farklı düşünceleri izleyicinin "adeta kulağına fısıldarcasına" sunmaları bir başka rahatsızlık sebebidir.

Mesela geçtiğimiz sezon Volkan Demirel'in formsuz olduğu bir dönemde kaleyi koruyan Serdar Kulbilge'nin bir lig maçında son derece kritik bir pozisyonda yaptığı kurtarış sonrasında yedek kulübesinde oturan Volkan Demirel'i zoomlayarak ekranlara getirenler, acaba Fenerbahçe taraftarına nasıl bir mesaj verme çabası içerisindedirler?

Veya Colin Kazım'ın hafta ortasında teknik direktörü Luis Aragones tarafından bir maçta ilk 18 e alınmadığının sonrasındaki ilk maçta, yedek kulübesindeki hal ve hareketlerini dakikalarca takip etmek, Colin Kazım'ı Fenerbahçe taraftarı gözünde nasıl bir yere getirmeyi amaçlamaktadırlar?

Bunun gibi somut örneklerin yanısıra diğer televizyon kanallarına verdikleri özet görüntülerde bazı pozisyonların ısrarla yeralmaması, acaba maçları canlı ve stadda izlemeyen izleyiciler için ne derece "doğru ve tarafsız haber alma" özgürlüğü ilkesiyle bağdaşmaktadır?

Örnekleyecek olursak, Fenerbahçe-Galatasaray maçında Arda Turan'ın Fenerbahçe tribünleri ile girdiği diyaloglar neden diğer kanallara verilen özet görüntülerde yoktur? Veya bırakın özet görüntüleri, maçın canlı yayınında bile ekranlara yansıtılmamış, bu diyalogları sadece o gün stadda maçı canlı izleyen taraftarlar görmüştür.

Bu sayfalara sığmayacak kadar somut nedenlerden dolayı 1 Aralık 2008 tarihi Fenerbahçe taraftarının kendi aralarında yaptığı bir boykot tarihi olarak son derece önemlidir. Fenerbahçe taraftarı aboneliklerini iptal ettirip LİG TV'yi bu anlamda protesto etme yolunda önemli bir adım atmışlardır.

Tarafsızlık ilkesinin ihlalini yapanlar, umuyorum ki bu mesajı da doğru bir şekilde algılarlar.

Taraftarlar mı?

Vardır elbet bir bildikleri..

 
Toplam blog
: 39
: 1659
Kayıt tarihi
: 12.11.08
 
 

1973 doğumluyum, İstanbul'da ikamet etmekteyim. Özel sektörde görev yapmaktayım. Yaklaşık 5 yıldır..