Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '13

 
Kategori
Müzik
 

Lila Downs’ı müziğin diliyle anlamaya çalışmak

Lila Downs’ı müziğin diliyle anlamaya çalışmak
 

Çok iyi tanıdığınızı düşündüğünüz birini onu tanımayan dostlarınıza anlatmanın zorluğudur Lila’yı anlatmak. Lila DOWNS’ u Meksika’nın aykırı ve güzel sesini. Ve gerçekten öyle zordur ki, hem incedir sesi hem kalın; hem erkeksidir sesi hem romantik, hem tanıdıktır, hem yabancı. Upuzun saçlı, her konserinde görebileceğiniz  yalınayak varlığıyla Meksika’nın çocuksu ve kadınsı sesini…

Frida filmindeki bir sahnede hatırlarsınız belki onu. Salme HAYEK’in iç gıcıklayan dansının fonundadır sesi. Meksika’da kadın hareketinin içinde görürsünüz; karakterli, kararlı ve umutlu. Kadındır, feministtir, Latindir ama öncelikle sanatçıdır. Onu dinlerken  Maya kültürünün kutsal bir mabedine girersiniz. Bilmediğiniz tüm egzotik ülkelerin birden bire doğup büyüdüğünüz küçük kasabanız oluverdiğini görürsünüz. Önce şaşırır ama hemen seversiniz. Onu dinlediğinizde kendinizi hem daha zayıf hem daha güçlü hissedersiniz. Bazen aşık olursunuz bu yüzden bazen de ezilirsiniz onu dinlerken. Ve en önemlisi onu dinlediğinizde daha önceki kendinizden ve onu dinlemeyenlerden bir farkınız olduğunu fark edersiniz.

Dilini bilmek zorunda değilsinizdir dinlediğiniz şarkının. Müziğin diliyle anlarsınız Lila DOWNS’u. Dinleyene sevgiyle sarılır onun sesi. Dinleyip anlamayana Nietzsche okumuş Kızılderili gibi acımasız. Ama bana güvenmenizi isterim samimiyetle ve bu ilk karşılaşmanız olacaksa Lila DOWNS’la  “La Llorona” yı dinlemenizi öneririm. Ve hatta gözlerinizi de kapatmanızı. Kulak verin… Ruhunuz ılık bir duş alsın. Ruhunuz, kadehinizi yere çalmakla, huzur içinde gülümsemek arasında bir yerlerde öylece, sessizce, bir süre gidip gelsin.

Ve bir de eklemek isterim ki bu yazı öğretmekten çok ilgi uyandırmayı amaçlıyor . Çünkü bir sanatçı biyografi, filmografi veya discografiden çok duygudur. Açık pencerenizden içeriye dolan ılık esinti sadece. Pencereniz açık olsun.

http://www.hayatveinsan.com/lila-downs-i-muzigin-diliyle-anlamaya-calismak/

 

 
Toplam blog
: 700
: 694
Kayıt tarihi
: 24.03.11
 
 

Üniversite mezunu, eğitim alanında çalışıyor, yazı çalışmaları yapıyor, hayata ve insana dair cid..