Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '10

 
Kategori
Eğitim
 

Liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi

Milli Eğitim Bakanlığının son icraatlarından biri de düz lise diye tabir edilen , Anadolu liseleri , fen liseleri ve meslek liseleri dışında kalan , akademik eğitime öğrenci hazırlayan düz liselerin , Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülmesidir. Bu değişiklikten amaç, bütün liselerin sınavla öğrenci alması ve bu şekilde , diğer liselere göre başarı oranları oldukça düşen düz liselerdeki başarı oranını arttırmak. İlk bakışta, olumlu gibi gözüken bu durum, biraz incelendiğinde eğitimde fırsat eşitliğini daha da bozacak gibi görünüyor.

Nasıl mı?

Yapılacak değişikliği Gaziantep özelinde değerlendirerek ne demek istediğimi açıklamaya çalışayım. 2010 yılı seviye belirleme sınavları (SBS) , geçen ay içinde yapıldı ve bu ay içinde sonuçlar açıklanacak. Açıklanan sonuçlara göre öğrenciler, başta özel ve genel fen liseleri, Anadolu öğretmen liseleri , Anadolu liseleri ve meslek liselerine tercih yaparak eğitimlerine devam edecekler.Bu öğrenciler yerleştirildikten sonra açıkta kalan ve lise eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler , maddi durumlarına göre özel liselere , maddi durumu özel lise eğitimine devam etmeye olanak vermeyenler ise ikametlerinin olduğu mahalledeki düz liseye kayıt yaptırarak lise eğitimlerine devam edecek.

Yeni sistemde ise süreç şöyle işleyecek; SBS sınavı yapılacak. Öğrenciler yine tercihlerini yapacaklar. Ancak bütün liseler Anadolu lisesine dönüştürüldüğü için, sınava giren bütün öğrenciler tercih yapacaklar ve puan üstünlüğüne göre liselere yerleştirilecekler. Buraya kadar süreçte herhangi bir sorun yok. Ancak yerleştirmeler yapıldıktan sonra;

1-Fen, Anadolu öğretmen, Anadolu ve özel liseler yine eskisi gibi rağbet görecek ve kontenjanları dolacak. Bu okullardaki öğrenci ve öğretmenler mutlu bir şekilde eğitimlerine devam edecek.

2-Vatan Mahallesinde bulunan ve Anadolu lisesine dönüştürülecek olan Yavuz Sultan Selim Lisesi, Çıksorut Mahallesinde bulunan Arif Nihat Asya Lisesi gibi kenar mahalle liseleri tercih sıralamalarında, öğrencilerin en son tercihleri arasında yer alacak ve düşük puan alan öğrenciler tarafından mecburen tercih edilecek.

3-Vatan Mahallesinde oturan ve puanı yüksek olan öğrenci ikametgahına en yakın lise olan Yavuz Sultan Selim Lisesini değil de, ikametgahına uzak olan Gaziantep Lisesini, Emek Mahallesinde oturan puanı düşük öğrenci ikametgahına en yakın lise olan Hasan Süzer Lisesini değil de , ikametgahına uzak olan Mimar Sinan Lisesini tercih edecek.

4-400 ve üzeri puan alan öğrencilerin tercih ettiği liseler hem başarı, hem disiplin hem de eğitim kalitesi açısından veliler ve öğretmenler açısından tercih edilir liseler olacak, 300-400 puan ile öğrenci alan liseler kalitenin biraz düştüğü ama eğitimin nisbeten devam ettiği liseler olacak, ancak 300 puanın altında puan alan öğrencilerce tercih edilen liseler ise hem başarı, hem disiplin hem de eğitim kalitesi açısından veliler ve öğretmenler tarafından tercih edilmeyen liseler olacak ve sorun da bu aşamadan sonra başlayacaktır. Öğretmen arkadaşlar bilirler, 40 kişilik bir sınıfta, öğrenci başarısı açısından , diğer arkadaşlarına göre geride kalan 10 civarında öğrenci olur. Şimdi bu geride kalan öğrencilerden oluşan sınıflar ve liseler düşünün. Bu sınıfları okutmak için öğretmen arkadaşların hiç biri gönüllü olmaz. Çünkü bu öğrencilere bulundukları sınıfın müfredatı yerine , temel bilgi eksiklikleri verilir. Bu öğrencilerden çok büyük başarılar beklenmez. Bu öğrencilerde başarı eksikliğinin yanı sıra disiplinsizlikte daha fazla görülür. Şimdiki durumda en azından sınavla puan alan liseler giremeyen öğrenciler , ikametlerinin bulunduğu yerdeki liselere devam ediyordu. Bu durum SBS sınavında 0-400 puan alan öğrencileri harmanlayarak fırsat eşitliğini dengeliyordu. Yeni sistemde ise 300 puanın altında puan alan öğrencilerin kümelendiği okullar sorun yumağına dönüşecektir.

5-Gazikent’te ikamet eden ve SBS’de 300-400 puan alan öğrenciler, kendi mahallerinde bulunan Hacı Sani Konukoğlu Lisesine değil de , Karataş’ta bulunan Türk Telekom Lisesine gitmek zorunda kalacaklar.

6-Emek Mahallesi’nde, İbrahimli Mahallesi’nde ikamet eden ve SBS’de 300 puanın altında puan alan öğrenciler de , Gazikent’e , Vatan Mahallesi’ne ya da Çıksorut’ta bulunan bir liseye gideceğine , parasını bastırarak özel okula gidecektir. Kısacası, yapılmak istenen bu düzenleme eğitimde fırsat eşitliğini bozacak, ikametinin bulunduğu yerdeki liseye kayıt yaptıramayan öğrencilerin velilerine servis ücreti şeklinde yeni külfetler getirecek, liselerin puanlarla sıralandığı, düşük puanla öğrenci alan liseleri ötekileştirecek, disiplin olaylarında ciddi artışların olduğu bir kaos ortamı yaratacaktır.

Eğitim sistemi deneme-yanılma yoluyla değişikliklerin yapılmadığı, alınan kararlardan 1 yıl sonra vazgeçilmediği, idari işlem ve eylemlerin yargı sisteminden dönmediği ve uzun vadeli planlamaların yapıldığı bir sistem olmalıdır.

Abdullah DAMAR

 
Toplam blog
: 223
: 700
Kayıt tarihi
: 04.01.08
 
 

Gaziantep' te öğretmen olarak görev yapmaktayım. Son olarak Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ..