Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '13

 
Kategori
Haber
 

Lokma İmparatoru, " Lokma Okulu " Açtı.

Lokma İmparatoru, " Lokma Okulu "  Açtı.
 

Elle dökülen lokmalar, fabrikasyon gibi. İmalat hatası yok!


 

O, bir  “Lokma  İmparatoru”

O, “Lokma nasıl dökülür?” diye okul açmış. Başarılı ev  hanımlarına kurs diplomalarını, aydan aya dağıtıyor merasimle.

Adı Saki Baran. 3 hamlede lokma nasıl dökülür, haftada 3 saatten bir ay kursa katılıyor, ondan sonra öğrenebiliyorsunuz.

Lokma okulu açmış. Gündüzleri derste dil döküyor. Geceleri de tezgahında lokma döküyor. Canlı canlı. Sıcak, kıvrak, kaygan, ballı lokmalar.

İmparatorlar, bu lokmacı başını  tanısalardı, saraylarının baş lokmacısı yaparlardı onu. Her keseye, her damağa uygun. Hafif, kaygan, haz verici, sıcak sıcak, yuvarlak ama sert biçimli bilyeye benzeyen bu lokmalar, başka lokmalar.

Lokmayı döken usta,  26 yıldır,  Ayvalığın Ali Bey Adası lokmacısı. O gün bu gün, kendisini taklit eden edene. Ama, has kalite bu lokmacı başında.

Adanın her tarafında lokma var. “Lokma va, lokmacık va’ Lokmadan lokmaya fark va” demişler bir kere.

Kendisini uzun uzun seyrettikten sonra yanına yanaştık. Elimize bir tabak lokma tutuşturdu. İster al, ister alma, ister ye, ister yeme. Adet böyle.

“Lokma dökmek de bir iş mi? Bunun da kursu mu olurmuş” diyenler de var. “Herkes yapamaz, elin alışması lazım.” Diyor lokmacı başı. Ve ekliyor “ İşin sırrı bende” diyor. 30 yıldır da bu işi yapıyor. Hamurunu tutturmak da hüner istiyormuş anlattığına göre.

Lokmacı başının tezgahında kuyruk eksilmiyor. Usta çok seri çalışıyor.  Bir eli hamurun kazanında. Daldırıyor hamura elini, avucuna aldığı hamuru baş ve işaret parmağı arasından, tazyikle yukarı fışkırtırken, öbür elinin avucunda sakladığı çay kaşığı yardımı ile süratle diğer elinde beliren lokma topunu, orak biçer  gibi kesip, hemen altta kaynayan  yağ kazanına atıyor. Hepsi aynı irilikte. Fabrikasında hata var, ustasında yok! Bu kadar incelikli bir lokma döküşü var. O kadar hızlı ki, takip edemiyorsunuz.

“Türk Viegrası” diye de satış yapıyor imparator. Böyle dedikçe de tezgahtaki kuyruklar uzuyor.

Her yerde  lokma tezgahları var kıyamet gibi. Hiç birinin başında kuyruk yok. Burada var. Saki – Mustafa ortaklığı, uzun yıllardır bozulmadan bu günlere gelmiş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..