Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '06

 
Kategori
Bayramlar
 

Lokum ve bayram

Lokum ve bayram
 

' Ramazan Bayramı ' diğer adıyla ' Şeker Bayramı ' yaklaşıyor. Bazılarımız çalışma yaşamından bir parça uzaklaşmak ve dinlenmek adına tatile gitmeye hazırlanıyor. Bazılarımız dışarıdan gelecek akrabalarını, dostlarını karşılamaya hazırlanıyor. Bayram temizlikleri, hazırlıkları devam ediyor.

Ramazan Bayramı çocukluğumuzda, bizler için büyüklerin ziyareti, mendile konulan bayram harçlıkları, el öpme, hediyeler ve tatlı demekti. Bunların ötesinde lokum demekti..

Misafirliğe gidildiğinde kolonya ve lokum ikram edilirdi. Ardından tatlı ikramı gelirdi.

Lokum geleneği zamanla yerini çikolataya bıraktı. Büyükleri ziyarete giderken lokum yerine çikolata götürmek adet olmaya başladı. Zamanla lokumları tezgahlarda görememeye başladık. Ya da çocukluğumuzun lokum çeşitleri birer birer ortadan kalkmaya başladı.

Mis kokulu güllü, limonlu, damla sakızlı, meyveli, sade lokumları arayıp bulamaz olduk. Ya da belirli firmalara giderek almaya başladık. Ya da çok taze olmayan lezzetsiz lokumlar açık tezgahları süslemeye başladı.

Sizleri bilmem ama ben hala lokum sevenlerdenim. Bayramda, seyahatlerde lokum hediye etmeyi bırakmayanlardanım. Taze lokum üzerindeki pudra şekerinin verdiği lezzeti hiçbir şekerde, hiçbir tatlıda bulamayanlardanım.

Lokumun iyisini bulmak uğruna belli yerlere giderek araştıranlardanım. Belki sizler o lezzeti unuttunuz.. Belki çocuklarınız hiç bilmiyor..

Bu bayram bu lezzeti hatırlamak ve sevdiklerinizle paylaşmak adına lokum almaya ne dersiniz?

Şöyle mis kokulu Güllü Lokum..

Mis kokulu Çifte Kavrulmuş Lokum..

Pudra şekeri üzerinden dökülen Sade Lokum..

Bir kez tadını hatırladığınızda bırakamayacağınızdan eminim. Çocuklarınızı da bu lezzetten mahrum bırakmayın. Böylece geleneklerimizden bir tanesini korumuş ve gelecek kuşaklara aktarmış olursunuz.

Ben bu bayram bol bol lokum yiyeceğim ve ikram edeceğim. Size de bol lokumlu, tatlılı bayramlar diliyorum.

Yazıma ilgilenenler için bir lokum tarifi de ekliyorum.

Aşağıda yeralan lokum tarifi Arı Lokum Web sitesinden alınmıştır. (http://www.arilokum.com.tr/lokum_imalat.asp)

Lokum

Genel olarak işletmelerde, lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Önce, şeker çözünebilecegi kadar su ile birlikte kaynatma kazanına konulup, karıştırılarak ısıtılır. Bu arada sitrik asitte bir başka kapta bir miktar suda çözündürülür. Kullanılacak suyun geri kalan kısmında ise nişasta süspansiye hale getirilir. Sonra nişasta süspansiyonu ve asit de şeker çözeltisine katılarak karışım karıştırılarak kaynatılır.

Kitle belirli bir kıvama erişince (kazandan alınıp soğutulan bir miktar örnek parmaklar arasında yuvarlanıp parmaklar açıldığında örnek iki parmağa birden yapışıp uzamadığı, şeklini koruyarak parmaklardan birinde kaldığı zaman) ateşten indirilip nişastali tahta tablalara dökülür.12-24 saat tablalarda bekletilip dinlendirilir. Sonra üzerine hindistan cevizi yada pudra şekeri ve nişasta karışımı dökülerek, mermer tezgahlar üzerinde, istenen büyüklük ve şekilde kesilip pudra şekeri ya da hindistan cevizine bulanarak ambalajlanır.

Yazımda yeralan lokum fotoğrafları Hacı Bekir Web sitesinden alınmıştır. http://www.hacibekir.com.tr/)

 
Toplam blog
: 28
: 2979
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Yaşama dair herşeyle ilgileniyorum. Bunları sizlerle paylaşacağım. ..