Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Macit Özcan,”Gelin Mersin’de Denize girelim” dedi.

Macit Özcan,”Gelin Mersin’de Denize girelim” dedi.
 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin denizinin temiz olduğuna dikkat çekerek, “Akdeniz’in incisi Mersin’de yaşayan ve değişik illerimizden gelen misafirlerimizin içi rahat olsun, denizimiz tertemiz” dedi.
MESKİ Genel Müdürlüğü ile Mersin Valiliği’ne bağlı İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Laboratuarı tarafından yürütülen “Mersin Sahillerinde Su Kalitesi İzleme Çalışmaları” kapsamında 10.06.2013 tarihli alınan deniz suyu analizlerinin mükemmel çıkması nedeniyle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, tüm Türkiye’yi yaz aylarında Mersin Sahilleri’nde denize girmeye çağırdı.
Halk Sağlığı Laboratuarı tarafından yapılan incelemelerde Mersin’den alınan deniz suyu örneklerinin mükemmel olduğunun belirlenmesinin sevindirici olduğunu belirten Başkan Özcan, “Vatandaşlarımız sahillerde güven içinde yüzüp tatillerini yapabilirler. Denizimiz tertemiz. Ben Türkiye’yi ve deniz tatili yapmak isteyen vatandaşlarımızı yaz aylarında Mersin’de denize girmeye davet ediyorum.” diye konuştu.
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün deniz suyu analiz sonuçlarından tam not aldıkları için büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Mersin Belediye Başkan Macit Özcan’ın yaptığı açıklamada, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda yaz aylarında belirlenen 10 farklı noktadan, alınan deniz suyu numunelerinde yapılan analizlerde kirlilik değerini belirten koliform oranları, değerlendirmenin en üst seviyesi olan “mükemmel” referans değerlerinde çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
KARADUVAR ATIKSU ARITMA TESİSİMİZİN KAZANIMLARI
Temiz bir deniz ve kıyı şeridi yaratma ve var olan doğal kaynakları koruma adına çok önemli yatırımları gerçekleştirdiklerini belirten Başkan ÖZCAN ”Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisimizde fiziksel ve kimyasal arıtmanın yanında ileri biyolojik arıtma ile azot ve fosfor giderimi de yapılmaktadır. Bu arıtımın yanı sıra deşarj için derin deniz deşarjı yöntemi kullanılmaktadır. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak çok önemli bir çevre yatırımımız olan Kara duvar Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisimizin kazanımlarına hep birlikte şahit oluyoruz. Tesisimizin işletmeye alınmasından itibaren, öngörülenden çok dahakısa sürede ve çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Bunun en önemli sebebi tesisimizin en ileri teknoloji ile tesis edilmesi ve işletme başarısıdır. Ayrıca Mezitli’de bulunan ön arıtma tesisimizin işletme başarısı sayesinde bu bölgedeki deniz suyu analiz değerlerimiz de limit değerlerin çok altında çıkmıştır “dedi ve Mersin’de deniz suyu analizlerinin mükemmel çıkmasının gerek insan sağlığı gerekse Mersin’de turizmin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
DENİZİMİZİ KORUMAK İÇİN HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR
Başkan ÖZCAN, Ancak deniz suyu izleme raporunda Tece halk plajında diğer yerlere göre değerlerin yüksek çıktığını, kirlenme olduğunun tespit edildiğini, yaşanan kirlenmenin önüne geçmek amacıyla çalışmalar başlattıklarını belirterek, “ Vatandaşlarımızdan da duyarlı olmalarını, bize destek vermelerini bekliyoruz. Maalesef özellikle Tece Mahallesinde kanalizasyona bağlı olmayan sitelerin atık suları zaman zaman hiçbir arıtma işlemine tabi tutulmadan direk olarak denize verilmektedir. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak tespit edilen ön arıtmaya tabi tutulmadan yapılan deşarjlar hakkında gerekli uyarıları yapıyor ve Valiliğimize de bilgi veriyoruz. Tüm vatandaşlarımızın özellikle çocuklarımızın sağlıklı ve güven içinde denize girmeleri için, site sakinlerimizin ve site yöneticilerimizin konuya gereken hassasiyeti göstermeleri çok önemli, denizleri ve kıyıları kullanan ve seven tüm kişi ve kurumların deniz ve kıyı koruma konusunda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekiyor. Gelecek kuşaklara yaşanabilecek bir çevre bırakabilmek, onların denizlerin; ekonomiye, sağlığa ve refaha katkılarından yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla hep birlikte hareket etmeliyiz. Deniz ve sahil çevresinin süregelen tahribatına müsamaha göstermemeliyiz Deniz kirliliği ile mücadele konusu ulusal önceliklerden biri haline gelmeli, insan ve deniz ilişkisi sürdürülebilir olmalıdır” diye konuştu.
HEDEFİMİZ MAVİ BAYRAK
Başkan Özcan açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, “Gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası çevre ödülü olan Mavi Bayrak Ödülüne giderek yaklaşılmaktadır. Mavi bayrak, özünde temiz deniz suyu, sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren gerekli donanıma sahip, iyi bir çevre yönetimini temsil eden, bir çevre ödülü olmakla birlikte, uluslararası standart özelliği taşıması ve uygulama alanının kıyılar olması nedeni ile turizm sektörü açısından büyük bir önem taşımaktadır. Mersin kıyıları da Mavi Bayrak öd ülüne layıktır.” şeklinde konuştu

Fatih Yıldırım-Ahmet Metin Türkoğlu-Türkan Şallı 
turkogluvatan.com

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..