- Kategori
- Tarih
Malta Köşkündeydim

Yıldız parkının içinde Malta köşkünü gezdim, bahçesinde denize ve ağaçlara bakarak çayımı içtim…
*
Malta köşkü, Yıldız Parkı içinde, Yıldız Sarayı`nı parktan ayıran duvarın doğu yönünde yer alır.
Sultan Abdülaziz Dönemi`nde Çırağan Sarayı`nın arka bahçesi olan koruda iki tane seyir ve istiharat köşkü yapılmıştır. Kuzey yönünde geniş manzaralı bir terasa oturan iki katlı binaya da Malta Köşkü adı verilmiştir.
Malta isminin nereden geldiği tam bilinmemekle beraber, fethedilen veya fethe teşebbüs edilen yerlerin isimlerinin saray içinde mekânlara isim olarak verme geleneğinden geldiği tahmin edilmektedir.
Sultan Abdülhamid bu köşkü sonradan Yıldız Sarayı`na bağlatmış, saray halkı tarafından koru geçişlerinde dinlenme ve ziyaret yeri olarak kullanılmıştır.
Yıldız parkının içinde Malta köşkünü gezdim, bahçesinde denize ve ağaçlara bakarak çayımı içtim… Büyük bir sessizlik vardı. İstanbul’un nerede ise ortasında ağaçların arasında, kuş sesleri ve resteoran olarak işletilen bu yerde türçe müzik yayını yapıyorlar, inanılmaz keyifli…
Beltur İşletmesinde olan resteoran çok iyi bir yerde ve gerçekten işlerinin ehli servis elamanları ile işletilen içinize sinesi bir yer…
Sadece Türk mutfağıda değil, dünya mutfağındanda seçme lezzetler sunuyorlarmış.
Çok beğendim…
Muhteşem manzara önümde tarihi bina arkamda hoş saatler geçirdim.
Yıldız Parkı gerçekten görülesi bir yer.
Yıldız Parkı Beşiktaş’ta... Yıldız Sarayı ile Çırağan caddesinin arasında, Çırağan Sarayınında karşısında… İçinde iki adet köşk var, biri Malta diğeri Çadır Köşkü…
Yıldız Park’ının hikâyesi de hoşuma gitti.
Burası 1600’lerin başında ilgi görmeye başlamış. Sultan IV. Murat satın almış burayı, kızına yani Kaya Sultana hediye etmiş. Yıldız Sarayının dış koruluğu olmuş.
Malta köşkü hakkında orada yazılanlardan edindiklerimi sizlere aktarayım.
19.yüzyılda yapılmış. Mimar Sarkis Balyan ve kardeşleri yapmış.
Sultan Abdülhamit döneminde Yıldız Sarayına bağlatılmış, saray halkı dinlenme ve ziyaret mekânı olarak kullanımış.
Ali Süavi’nin 1878 tarihinde V.Murad’ı tahta çıkartmak üzere tertiplediği Çırağan baskını amacına ulaşamayınca Abdülhamit Sultan Murad’ı güvenlik gerekçesiyle Malta Köşkünde gözetim atında tutmuş.
Ayrıca:
Mithat Paşa’nın meşhur mahkemesi Malta Köşkünün arkasında kurulan çadırda yapılmış.
Malta Köşkü Sultan Abdülhamit’in yurdu terk etmenisinin adından 40 yıl boş kalmış.(alıntı)
Bunları okuduktan sonra içinize yine garip bir sızı düşüyor. Yazık diyorsunuz. Niye 40 yıl böylesine muhteşem bir eser boş olarak kalmış.
Ben içini de gezdim. Çok beğendim…
Tavan süslemeleri, mermer balık desenleri, altın varaklı aynası görülmeye değerdir.
Yıldız Korusunun Nezih Köşkü...
Yıldız Parkı içindeki iki tarihi köşkten biridir.
O tarihlerde Çırağan Sarayı'na ait olan koruda,1871 yılında "Sedir Köşkü" olarak inşa edilmiştir.
Yıldız Parkı içindeki iki tarihi köşkten biridir. O tarihlerde Çırağan Sarayı'na ait olan koruda,1871 yılında "Sedir Köşkü" olarak inşa edilmiştir.
Koyu kırmızı renkte boyalı olan bu köşk, zemin üzerine tek kat olarak inşa edilmiştir. Köşkün Boğaz'a bakan cephesi üç bölümdür.
Cephenin ortasında, önünde dört desteğe oturan bir balkon yer almaktadır. Süslemeli ve yuvarlak kemerli olan balkon kapısının iki yanırıda iki çift pencere bulunmaktadır.
Köşkün havuza bakan cephesi iki kollu merdivenli bir girişe sahiptir.
Merdivenin iki kolu arasındaki bölümde zemin kata, girişi sağlayan bir kapı açılmıştır.
Abdülmecit döneminde Neo-Klasik, Neo-İslam, Neo-Osmanlı olarak Yıldız saraylarında yabancı sanatçıların saray çevrelerinde çalışmaları ve Avrupa mimarisinde meydana gelen gelişmeler duvar resmini etkilemiş ve yağlı boya tekniğinde doğa görünümleri, çiçek, meyve ve av hayvanlarının resimleri yaygınlaşmıştır…
Çadır köşkü, Malta köşkü ve Yıldız parkındaki tüm köşklerde bu üslubu görebilirsiniz.
Köşklere güzellik kazandırması ve bu mekânların dinlenme, seyir ve av köşkü olduğunu belirlemek amacıyla, tavanlar av hayvanları, sebze meyve ve çiçek figürleriyle süslenmiştir.
Bir söylenceye göre, bir av köşkü olarak yapılan yapının taşlarının Malta’dan getirtilmiş olması, Malta Köşkü adının verilmesine neden olmuş. Sarı badanası ve beyaz sütunları ile çok güzel bir görüntüsü olan Malta Köşkü Neo-Barok tarzında yapılmış.(alıntı)
Nazan Şara Şatana
http:// http://www.facebook.com/nazansara.satana.5
http:// https://twitter.com/#!/nazansarasatana