- Kategori
- Dünya Mutfakları
Mantarlı sebzeli risetto

Risotta aslında tabiri caiz ise pilavın lapa halidir.
Ama kullanılan pirincin cinsi ve malzeme ile pişirme tekniği Risottayı enfes bir lezzete dönüştürüyor.
Aklınıza gelebilecek her türlü sebze, et, balık, tavuk ve hatta tropikal meyveler kullanılarak değişik lezzetlerde risetto hazırlamak mümkündür.
Size, Benim kendi usulume göre uyguladığım tarifimi veriyorum.
Şayet, mutfağınızda hoşça bir vakit geçirerek, sevdiklerinize beğenecekleri değişik bir lezzet sunmak istiyorsanız, ilk iş olarak, o yiyecek ile ilgili gereken tüm malzemeyi tedarik etmek için alışveriş gezisine çıkmanız gerekmektedir.
Saygılarımla,
Merih
MALZEME
250 gr. Arborio pirinci(büyük marketlerden temin edilebilir)
1 Su bardağı üzüm suyu(şişelerde satılmaktadır)
100 gr. Kuzu mantarı(julyen doğranmış)
1 Ad. Küçük kuru soğan(çok ince kesilmiş)
1 Diş sarımsak(ince ince kıyılmış)
1 Yemek kaşığı toz şeker
3-4 Sap kıyılmış maydanoz
Bir litre tavuk suyu
1’er Ad. küçük Havuç, kabak, kereviz sapı, (küçük doğranmış)
½ Su bardağı krema
150 gr. Tereyağı
Yeterince tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Pilav tencerenizde 50 gr. kadar tereyağını eriterek sarımsak ve soğanı birkaç dakika çevirin Mantarı, tuz ve karabiberi ilave ederek 3 dk kadar soteleyin ve yağı süzerek bir kaba alın.
aynı yağın içine rissotto pirincinizi koyarak 3 dk. kadar çevirerek kavurun.üzüm suyunu ve şekeri ekleyip karıştırın.
Bu arada ayrı bir kapta kaynayan tavuk suyuna kıyılmış sebzeleri haşlayıp kevgir yardımıyla süzerek bir kaba alın.
Kaynayan sebzeli tavuk suyundan 1 kepçe kavrulan pirince dökerek devamlı karıştırın. Pirinç suyu çekince 2 kepçe kadar daha su ekleyerek üzerini örtecek büyüklükte bir tabak koyup kısık ateşte 4 dk. kadar demlendirin.
Ateşten pişen risottayı alıp, kalan tere yağını, kremayı ilave ederek dıştan içe doğru karıştırarak malzemeyi iyice yedirin.
Son olarak sebzelerimizi ve mantarlı sosumuzu katarak harmanlayıp, sıcak sıcak tabağına alın ve üzerine kıyılmış maydonozu serpiştirip Çıtır pirzola eşliğinde servis yapın.
Not: Risotta yapımında işin püf noktası, pirince sıvıları ilave ederken devamlı karıştırılması ve orta ateşte pişirilmesidir.ki pirinç nişastasını iyice salsın.
Afiyet olsun.