- Kategori
- Yapı / İnşaat
Mantolama yapmadan
Mantolama
Isı yalıtımdan elde edilecek tasarruf, dış cephenin güzelleşmesi, estetik görüntü, depremden dolayı oluşan çatlakların kapatılmasından dolayı son günlerde binalarımız için yapılan bir mantolama modası var. Daire başına 2-3 bin Türk Lirası maliyet getiriyor. Uygulamacılar, bu konuda binalar için kampanyalar düzenliyor.
Ekonomik olarak Ülkemizdeki lokomotif sektörlerden İnşaat sektöründeki bu canlılık, hem uygulamacıların hem de malzeme üreticilerinin yüzünü güldürüyor. Büyük bir pazar oluşmuş durumda, bu iş aynı zamanda yan malzeme üreticilerini de sevindiriyor. Mantolama işinin yapımı, bireysel ve ulusal anlamda (Ülkemiz enerji ihtiyacının %75'ini dış kaynaklardan sağlıyor bilgisi ışığında) olumlu bir Enerji tasarrufu sağlayarak hem ülke ekonomisine hem de aile bütçemize katkıda bulunmaktadır.
Mantolama Nasıl Yapılır ?MantolamaUygulaması 7 Aşamada gerçekleştirilir.
1-MantolamaYapılacak Yüzeyin Hazırlanması; Yüzeyde toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddeler varsa bunlar temizlenir ayrıca dökülme ve kabarma olan bölgeler güzelce fırçalanarak temizlenir. Mantolamalevhalarının yapışacağı yüzey düzgün ve temiz olmalıdır.
2-Su BasmanProfilinin yerleştirilmesi; Su basman profilleri mantolamada kullanılmak istenen levhaların enine (kalınlığına) göre belirlenmeli ve yerleştirilmelidir.
3-Isı YalıtımıLevharının yapıştırılması; Yapıştırma harcı uygulanmış levhalar, levhalar arasında boşluk kalmamasına dikkat ederek duvara yapıştırılmalıdır.
4-Isı YalıtımıLevhalarının Dübellenmesi; Yapıştırma işleminden sonra ısı yalıtım levhalarının performansını ve sürekliliğini uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhaları dübellenmelidir.
5-Köşe Profilinin Yerleştirilmesi; Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilmeli, dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılmalıdır.
6-Dış cephe sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi; Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılmalı, İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilmeli, sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılmalıdır..
7-Dış Cephe Boyama; Boyama işlemine geçildiğinde direk dış cephe boyası uygulayabilir veya sıva üzerindeki hataları örtmek için mineral sıvı uygulanıp üzerine dış cephe boyası uygulanmalıdır. Desenli (grenli ) dış cephe boyaları ile de sıva hatalarını örtmekte kullanılmalıdır.
Mantolama yaparken depremde hasar görmüş binaların yapısal çatlaklarının örtülmesi yeni sorunları da beraberinde getirmektedir. Artık ülkemizdeki deprem gerçeği, herkes tarafından bilinmektedir. Ancak halen daha iyi bir şeyler yapıyorum diye depremin vermiş olduğu yapısal hasar çatlaklarını görmemezlikten gelinmesi, mantolama ile örtülüp, kapatılması, az gelişmişliğin kafalarımızdaki uzantısının tipik yansımasıdır.
Bir yapının, mühendislik eseri olduğunun anlaşılması, üç temel unsurun optimizasyonu ile mümkündür. 1-Güvenlik (Emniyet), 2-Optimal maliyet, ekonomiklik, 3-Estetik, güzellik.
Estetik, güvensiz, yüksek maliyetli bir yapı mühendislik eseri değildir. Dolayısı ile estetik değerlere ve miktarda kişisel ekonomiye önem verirken yapıda en önemli unsur olan güvenliği göz ardı edemeyiz.
Bu çok önemli bir sorun olarak ortadadır, milyarlarca para haracanarak yapılan mantolama işleminin amaca uygun olması ve deprem hasarlarının örtülmemesi (gerekirse binanın güçlendirilmesi veya yıkılması) için önerim;
Binanın mutlaka ya merkezi yetkililer tarafından ya da yerel yönetimler tarafından ruhsatlandırılması gerekir, “Mantolama yapılabilir diye” .
Sağlık ve mutluluklar dilerim.
Nizamettin BİBER
Uzman İnşaat Mühendisi