" />
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mardin 1. Uluslararası Resim Sempozyumu

Mardin 1. Uluslararası Resim Sempozyumu
 

Prof. Dr. Ramiz Aydın, Mardin 1. Uluslararası Resim Sempozyumu'nda


Bir ülke kültürü, Sanat Eseri’nde somut biçimini bulur.

“Mardin 1. Uluslararası Resim Sempozyumu” başladı ve 31 Mart’a kadar devam edecek.

Açılış konuşmasını Mardin Valisi Hasan Duruer’in yaptığı ve Mardinli ressam Şerif Kino, Fahrettin Kuzu ile Abdurrahman Yalçınkaya'nın küratörlüğünü üstlendiği sempozyuma katılan otuz resim sanatçısının on’u farklı ülkelerden.

Çalışmalarına, Mardin’in taş işlemeli mimari yapısının özgün dokusunun çağdaş eklentilere rağmen bozulmadığı Sakıp Sabancı Kent Müzesi'nde, belki de bu güne kadar duyduklarından çok daha farklı bir duygu ile başladılar. Mart ayı boyunca sürecek olan çalışmalar sonunda ortaya çıkacak eserler sergilendikten sonra müzeye bırakılacak.

“Mardin cam bir fanusun içine alınsın ve öyle muhafaza edilsin” diyen sanat eleştirmeni Abdulkadir Günyaz’ın başkanlığı ve Kaya Özsezgin ile Ümit Gezgin’in katılımı ile Mardin’e gelen resim sanatçıları kendi sanatçı kişiliklerini eserlerine nakş ederek Mardin’in mimari dokusu ile bütünleştirmekle görsel katkı sunacakları kuşku götürmez bir gerçek. Çoğu, dönemin “Köy Enstitüsü” ya da “Öğretmen Okulu” mezunu olup günümüz Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin sınıf bazı olan ve Ankara ile İstanbul’da öğretmen okullarının bünyesindeki “Resim Semineri”nin ardından Sanat Eğitimi” veren “Eğitim Enstitüleri”nin resim bölümlerinden mezun olarak; sağlam alt yapılı sanat eğitimi alan bu sanatçılar, mezun oldukları ya da dengi okullarda kariyer yaparak; ”Doktora”ya eşdeğer olan, alanlarında “Sanatta Yeterlik”, “Yrd. Doç”, “Doç.” ve “Profesör” olarak akademisyenlik ve sanatçılıklarnın yanısıra; sanat eğitimcilikleriyle binlerce resim öğretmeni ya da resim sanatçısının yetişmesine katkı sağlamış, uluslararası üne sahip bu insanların göstermiş oldukları mütevazı davranış övgüye değer.

Sanata ve sanatçıya doyumsuz olan Mardinli sanatseverlerin içten kucaklamaları, onların gösterdikleri sanatçı duruşlarındandır. Her hallerinden belli mütevazı davranışlarındandır.

Aralarında benim de atölye hocalığımı yapmış olan Prof. Ramiz Aydın'ın da bulunduğu bu eli öpülesi sanatçılarla paylaştığım üç beş saatlik zaman diliminde duyduğum haz anlatılamazken; edindiğim izlenim Mardin’in çok şanslı olduğu izlenimidir. Bu oluşumda yer aldıkları için de, ki zaten fazlası ile hak ettikleri her hallerinden belli. Kendilerini de şanslı buluyorum. “Her sanatçının Mardin’i görmesi gerekir.” düşüncesi söyletiyor bana bunu. Misafirperverliğin yarattığı tebesümün gözlerden okunduğu yüzlerdeki mutluluk ise görülmeğe değer.

1.uluslararası resim sempozyumuna katılarak bu oluşumda yer alan; Ramiz Aydın, Devrim Erbil, Basri Erdem, Bahattin Odabaşı, Süleyman Saim Tekcan, Mehmet Alagöz, Hasan Erdemir, Halim Çeliker, E.Yıldız Doyran, , Seyyit Bozdoğan, Hans Olof Abrahamson, Zeliha Akçaoğlu, H.Müjde Ayan, Viktoria Grinvich, Siegfried Heim, Lars Erik Holm, Melik İskender, Anders Karlsson, Mehmet Kavukçu, Anatoly Kravtcenko, Lionel, Dİmitri Novak, Mehmet Özer, Bünyamin Özgültekin, Veli Sapaz, Wolfang Schmidt, , Nedret Yaşar, Vural Yıldırım, Kent Olof Wahlbeck ve Şenol Yoruzlu”nun çabaları sonucu ortaya çıkan veya çıkacak olan sanat eserlerinin ilin mimari dokusuyla bütünleşeği ve bu eserlerin, Mardin’in kültürel, sanatsal ve devinimsel yapısının olmazsa olmaz ögeleri olarak Sabancı Kent Müzesinin başyapıtları arasında yer alacağı kuşku götürmez. Çünkü bir ülke kültürü, Sanat Eseri’nde somut biçimini bulur. Sanat Eserleri, ulusların düşün hayatının görülür anıtları olduğu gibi, o ülkede yaşayan toplum varlığının da inkar edilemez delilleridir.

Özverilerinden ötürü minnettarlığımızı sunmaktan öte neyimiz olabilir ki bu sanatçı dostlara? Eserleriyle ölümsüzleştiler Mardin’de, Mardinlinin yüreğinde.

Mehmet Kapçak

http://www.seckinfirat.com/mehmetkapcak/

http://www.lebrizbeta.com/pages/exhibition.aspx?lang=eng&exhıd=2180&bhcp=1

rel="nofollow" href=" _cke_saved_ rel="nofollow" href="http://www.lebrizbeta.com/pages/exhibition.aspx?>http://www.lebrizbeta.com/pages/exhibition.aspx?lang=eng&exhıd=2180&bhcp=1

 

rel="nofollow" href=" "="">

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..