Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '08

 
Kategori
ÖSYS
 

matematik

matematik
 

Sevgili öğrenciler bu hafta Tokat Bilim Dershanesi Matematik Öğretmeni sn Murtaza KILIÇ ile matematik dersi üzerine yaptığımız sohbeti sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hocam bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim MURTAZA KILIÇ matematik ve geometri öğretmeniyim. Tokat Artova doğumluyum. 2002 yılından beri çeşitli dershanelerde görev yaptım. Son iki yıldır da Bilim Dershanesinde görev yapmaktayım.

Size göre öğrencilerin matematik dersine bakış açıları nasıldır?

Yıllardır süregelen matematik korkusunu bir çok öğrenci yaşamakta. İlk öğretim birinci kademede yaşanılan bu durum sonraki yıllara da yansımaktadır. Öğrenciliğin ilk yıllarında elde edilecek küçük matematik başarıları ilerleyen öğrencilik yıllarında öğrencilerin bu korku faktörünü üzerlerinden atmalarına yetecektir. Bu yüzden matematik sevgisi ilk öğretimde kazandırılmalıdır. Bu sevginin aşılanmasında ilköğretim öğretmenlerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Öğrencilerde belirecek küçük bir kıvılcıma ilköğretim öğretmenlerinin olumlu dönütler vermesi gerekir. Çünkü matematik sevgisi öğretmen sevgisinden geçer.

Hocam matematik dersine öğrenciler nasıl çalışmalılar?

Sevgili hocam matematik dersi sayısal ve sözel yeteneğin beraber kullanılması gereken bir ders olduğundan bu iş okuduğunu anlamakla başlar. Okuduğunu anlayan bir öğrencinin önündeki tek engel matematiksel dört işlem yeteneğidir. İkisini paralel kullanabilmek matematik dersinin en etkili çalışma yöntemidir. Dersi derste öğrenmek mantığının yanında matematik dersi bol uygulama yapmayı gerektirir. Onun için tutulan notların günlük tekrarı ve uygulamaya dökülmesi önemli bir aşamadır. İşlenilecek her konu ile ilgili çeşitli kaynaklardan bol soru çözümü konunun anlaşılmasında faydalı olacaktır.

Matematik 2 testine analitik geometri sorularının da eklenmiş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hocam geç kalınmış bir uygulama olmasına rağmen analitik geometri dersinin matematik 2 testine konulması gerekiyordu. Çünkü bazı okullarda seçmeli ders olarak okutulan analitik geometri ÖSS de çıkmayınca öğrencilerin o yılki çalışmaları boşuna oluyordu. Bu uygulama sayesinde denge sağlandı.

Peki Murtaza Hocam seçmeli ders olarak bu dersi almamış öğrenciler ve mezun öğrenciler için bu uygulama biraz haksızlık olmuyor mu?

Nasıl ki 2006 ÖSS değişikliği öğrencileri mağdur etmiş gözükse de bilinçli öğrenciler bu açığı kapatabilmiştir. Öyleyse sadece birkaç konunun sınava ilave edilmesinden doğan sıkıntıyı da çok çabuk kapatabilirler. Bunun için bir çok imkan var.

Sınavlara hazırlıkta velilere düşen görevler nelerdir?

Bu sınav sistemi öğrencilerin bireysel gayretlerinin yanı sıra dışardan bir çok destek alarak aşılması gereken bir sistemdir. Veli okul öğrenci işbirliği göz önünde bulundurulursa veliler de bu çorbada tuz sahibidirler. Öğrencilere gerekli imkanları sağlamada hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, duyarlı, sistemi takip eden veliler başarıyı tetikleyecektir. Onun için velilere önemli görevler düşmektedir.

Son olarak öğrencilere hangi tavsiyelerde bulunacaksınız hocam?

Sınavda başarılı olmanın anahtarı çok çalışmak değil sınav kaygısını yenmenin yanı sıra planlı programlı sistemli çalışmaktır. Kendimize verimli olabilecek bir sistemi mutlaka kurmalı, ne yaparsak kendimize yapacağımız için bazı fedakarlıklardan kaçınmamalı, muhtaç olduğun kudreti kendinde hissedip var olan potansiyelimizi ortaya çıkarmalıyız.

Bütün öğrencilerimize hayatının her aşamasında başarılar dilerim.

Çok teşekkür ederim sayın hocam

Ben de teşekkür ederim.

Bu yazının başlığı üzerine

HAFTANIN SÖZÜ: Ne kadar önemsediğini bilmezlerse,

ne kadar bildiğini önemsemezler.

 
Toplam blog
: 15
: 1109
Kayıt tarihi
: 01.03.08
 
 

Dershanede rehber öğretmenim. Tokatlıyım...