Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '12

 
Kategori
TV Programları
 

Mavi Kelebeklerde gerçek dram

Mavi Kelebeklerde gerçek dram
 

Mavi Kelebekler dizisi TRT 1 de oynuyor, ama Sakarya Fırat ve Muhteşem Yüzyıl dizileriyle aynı saatlere denk geliyor.

Dizi, Bosna Savaşında yaşanan gerçekleri ve insanlık dramını anlatıyor.

Bir sürü boşnak kadın ve genç kıza yapılanlar ibret verici. Toplama kamplarına getirilen kadınlar, kızlarından ayrı yerlere konuluyor ve kadınlar yiyeceklerle kandırılırken, kızlar kamyonlarla başka bir yere götürülüyor. Anneler ümitlerini kesip kızların peşine düşmesinler diye kızların yeri yakılıyor, anneler de göstermelik kilitli yerlerinden çıkarılıyor. Zavallılar çığlık çığlığa kızları kurtarmak için yangını söndürmeye çalışıyorlar.

Onlar Ayda,..... diye bağırıp ağlarken kızlar bir otele götürülüyorlar ve zorla Sırp erkekleriyle yatırılıyorlar. İtiraz edenlere de "Akıllı davranın, kurtulmak istiyorsanız hamile kalmaya çalışın. Sırp çocuk doğuranların hayatı kurtulacak." diyorlar.

Düşünebiliyor musunuz? Sırf müslüman oldukları için Sırp birinden çocuk doğurmaları isteniyor. Kızlara tecavüz ediliyor.

Hayatlarının baharında, hepsinin ayrı hayalleri-umutları vardı. Kimilerinin sevdikleri.

Kundakdaki bebeği öldürenler, onlara mı acıyacaktı?

Gözüyaşlı, yüreği yanık anneler evlatlarını öldü sanarak evlerine gönderiliyor. Bu arada olup bitene seyirci tüm Avrupa, Tüm Dünya. Boşnak yetkililer halen Birleşmiş Milletler gelip yardım edecek diye bekliyor.

Sınır kapılarında Nimeta Sinanoviç, Selma Begoviç anons ediliyor ve esir kadınlar, esir Sırplarla değiştiriliyor. Ne acı değil mi? Kendi topraklarında bir yabancı oluyorlar.

Bir kadın kızını soruyor.

"Vasfiya, Vasfiya , Ayda nerde? Başka araçla mı gelecek? O senin yanındaydı. Kızım nerde?"

Vasfiya cevap bile veremiyor. Bir anneye senin kızını yaktılar denilebilir mi?

Kadının kızını çaresiz araması, kalabalığın arasında çığlıkları...

İnanın yürek sızlıyor. Bizler televizyondan izlerken dayanamıyoruz. Ancak, bu sahneler gerçekte yaşandı. Bütün dünya da bu gerçek filmi izledi. Gözlerini kırpmadan hem de.

Bu yaz Bosna'ya gittiğimde o evlerin çoğunu gördüm. Bosna da havaalanına kadar kazılan tünelden geçtim. 800 m. nin sadece 20 m.si geziliyor.  20 m.yi bile zor yürüyorsunuz. 

Boşnakları kurtaran ve şu an kurulan ve adına FBİH denilen yani; Bosna Hersek Federasyonundaki %51 orandaki Boşnak Nüfüsunu ayakta tutan o tüneldir.

Diziyi izlemenizi öneriyorum. Bu 4-5 asır önce değil, sadece son 20 yılda yaşanan entrikalardır. Bir takım ince hesaplar için araya verilen koca bir ulustur.

 
Toplam blog
: 103
: 1399
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..