- Kategori
- Blog
MB, Blog Kültürü'nün duayenidir, ama...

MB, Blog Kültürü’nün Duayeni’dir, ama…
Yarım asırdır ‘Milliyet okuyucusuyum.’
On beş aydır ‘Milliyet Blog Ailesi’ için yazmaktayım
‘Zaman’ ve ‘mekandan’ bağımsız günümüz medyası, ‘Sosyal Medya’ veya daha geniş perspektiften ‘Dijital Medya’ e- ortamda evrim geçirmektedir.
Blog Kültürü’nün ‘duayeni’ olan ‘Milliyet Blog’ ülkemizde ‘interaktif’ ‘web sitesinin’ en etkili ‘kurumsal’ lideridir.
ABD ve AB ülkelerindeki ‘Blog Dünyasında’ ‘Milliyet Blog’ gibi ‘heterojen’ bir yapıya sahip ‘büyük ölçekli’ ‘blogları’ incelemeye ve irdelemeye çabaladım.
Sadece ‘çabalamaya’ çabaladım.
Çünkü ‘Blog Dünyası’ bir ‘gayya kuyusu’…
‘Blog Dünyası’ ‘ENDÜSTRİLEŞMİŞ’ artık!..
Torunlarımızın torunlarına gelecek ‘vaat ediyor.’
Başbakan Erdoğan’ın hedef gösterdiği gibi 2073 yılına bakıyoruz artık…
Çünkü ‘övünmüyorlar’ oralarda ‘geçmişte ne yaptıklarıyla,’
‘Hedef koyuyorlar’ ‘gelecekte yapacakları’ için!..
‘Editörlük’ ise oldukça ‘üst düzey,’ hem ‘akademisyen’ hem ‘araştırmacı gazeteci,’ her şeye kolaylıkla ‘maydanoz’ olabilen, ‘disiplinler arası’ bir ‘kariyer’dir.
Bugüne kadar editörlerimizi ne tanırım, ne de tanışma amacıyla veya başka nedenlerle iletişim kuma girişiminde bulundum.
Editör doğal olarak mesleğinde kullandığı ‘dil’e her boyutuyla çok vakıftır.
Ancak ‘Güzel Türkçe’nin kullanım kurallarına aykırı içerikte ‘blog yazılarına’ Milliyet Internet Hizmetler A.Ş.’nin ‘yayından kaldırma’ hakkına sahip olmasına rağmen yerine getirildiği söylenemez.
Blog yazısının ‘editörler’ tarafından değerlendirilmesi ve yayına kabulü(onayı) veya reddi sürecinde çalışmanın ‘kime ait olduğunun’(yazarların adlarının) ‘gizliliği’ sağlanmalıdır.
Genellikle Batılı ‘blog’ anlayışında ‘editörler’ ile ‘bloggerlar’ arasında ‘doğrudan iletişim kanalları’ bulunmamaktadır
Bizde ise ‘editör-bloger’ arasında ‘doğrudan iletişim’ kurulmasındaki ana amaç; ‘daha hızlı,’ ‘daha verimli’ hizmet ve dolayısıyla yapıtlar çıkarmaktır…
Ama, kültürümüzde bu sistemde ‘ahbap-çavuş ilişkisi’ oldukça geçerli ve yaygın olması nedeniyle ‘istismara’ açıktır.
Editörler ‘blog’ yazılarının değerlendirilmesi ve basımı aşamalarında yapılan hataların düzeltilmesi konusunda hazırlıklı olmalı ve gereği halinde ‘özür yazısı’ yayınlamalıdırlar.
Editörler değerlendirme ve onay sürecinde hiçbir etki altında kalmadan ‘bağımsız’ olarak karar vermeli ve bu konuda ‘blog’ yazarlarına da eşit uzaklıkta olmakla ‘güvence’ ortamı yaratabilmelidirler.
Editörlerimizin en önemli kazanımı Milliyet Blog’un ‘sosyal medya’ içindeki ‘standardının’ daha da yükseldiğini, ‘kalitesinin,’ ‘okunma’ ve ‘üye’ sayısının arttığını görmektir.
Bizler, Milliyet Bloggerlar olarak editörlerimizin ‘bağımsızlığı’ ve herhangi bir ‘unsur’(özel ve tüzel kişilikler) tarafından ‘baskı altına alınmaması’ son derece önemlidir.
Ancak Milliyet Web Sitesi’nde “yayın etiği kurallarının’ dışına çıkılmaması hiçbir zaman unutulmamalıdır!..
Saygılarımla,
15.02.2013