Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '17

 
Kategori
Blog
 

MB Sohbet Grubu toplantı gündemi Surıyeli Göçmenler

MB Sohbet Grubu toplantı gündemi Surıyeli Göçmenler
 

İncirli Dilek pastanesinde nefis bir toplantı yaptık. 

Edebiyat eleştirileri, anılar, turizm derken gündemimiz olan Suriyeliler meselesine geldik.

İlk önce Suriye ile olan ortak sınırlarımızı konuştuk. Oldukça uzun bir sınır, komşu kasabalar, akrabalar, inşa edilmekte olan sınır duvarlarını değerlendirdik.. Ama esas meselemiz Suriyeliler hangi sorunları  ülkemize getirdiler, onu tartıştık,

Sn.Kadri Kanpak, sadece Suriyelileri durumuna değil, ülkemizde resmen kayıtlı olanlar ile kaydı olmadan  yaşayan diğer yabancıların durumuna dikkat çekerek, bunların , ülkemize göç etmiş bulunan Suriyelilerden daha fazla sayıya sahip olduklarını söyledi. Örneğin Moldovyalılar, Afganlar gibi. Moldovyalılar, Afganlar nasıl toplum yaşantımıza adapte olup ekonomimizi menfi yönde etkilemedilerse ve halen bir sorun yaratmıyorlarsa, Suriyeliler de aynı süreçten geçip, kendi varlıklarını pek hissettirmeden toplumumuza karışacaklardı dedi.

Katılımından çok memnun olduğumuz  Ata Kemal Şahin de aynen Kadri bey paralelinde düşünüyordu. Belki bir müddet eğitimsel ve ekonomik sorunlar yaratacaklarını, ama bunun zamanla düzeleceğini açıkladı.

Kerim Korkut arkadaşımız ise konuya bir başka açıdan baktı, her zaman olduğu gibi. Suriyelile göç ederken heybelerinde ne kadar altın getirdilel acaba dedi.:)). Haklıydı 4 Milyon Suriyeli gelirken hiç mi dolar, altın, elmas getirmedi?

Emre Yetkin kardeşimiz de konuya daha gerçekçi bir yaklaşımla, ülkemizde yardıma muhtaç  bu kadar vatandaşımız varken 26 Milyar bir paranın , Suriyeli Göçmenlere harcanmasını biraz irrasyonel olarak değerlendirdi.

Ben ise,  gelecek on ila onbeş sene içinde, Suriyelilerin ne gibi sorunlara sebep olacakları konusundaki  endişelerimi belirttim. Öncelikle demografik açıdan, örf ve adet açısından, toplum içinde ayrı bir yer alma bakımından sorun yaratabileceklerini söyledim.

Neticede, Sohbet Grubu olarak , Suriyeli Göçmenlerin ülkemizde büyük bir sorun yaratmayacakları sonucına vardık.

Bu arada Kadri beyin , bir kaç gün önce kutlamış olduğum doğum günümü hatırlayarak,  pasta ikram jesti beni memnun etti.

Böyle değerli blog arkadaşlarım olduğu için çok mutlu oldum.

Sevgi ve saygılarımla.

Yılmaz Çetingöz

11 Mayıs 2017 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..