Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '08

 
Kategori
Güncel
 

Meandros Festivali (27 Haziran-27 Temmuz)

Meandros Festivali (27 Haziran-27 Temmuz)
 

Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası


"Bu öyle bir kucaklaşma ki hem sarmaş dolaş, hem de salkım saçak... “Sarmaş dolaş”; çünkü belki de hiçbir ırmağın kolları, denize, tarihe, kültüre ve yaşama bu denli içten, bu denli “anaç” bir sevdayla sarılmıyordur... “Salkım saçak”; çünkü benzer sarılmaların belki de hiçbirinde “geçmişin uygarlık ve yaratıcılık birikimleri”, göz alabildiğine uzanan bir ovayı çevreleyen dağların yükseklerine ve hatta aynı ırmağın derinliklerine kadar yayılmamıştır...” Oktay EKİNCİ (Cumhuriyet Gazetesi)

"Uyuyan Güzeller Uyanıyor!.."

3000 yıllık geçmişiyle uygarlığa hayat vermiş, bilimin, sanatın ve felsefenin beşiği Meandros’ta tarih sanatla buluşuyor. Milet, Priene, Didyma, Herakleia, Myus ve Menderes Magnesia’sı gibi dünya kültür mirasının en önemli antik kentlerine sahip Meandros’ta tarihin ve günümüz sanatının unutulmaz buluşması için geri sayım başladı.
27 Haziran – 27 Temmuz 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Festival Meandros” hem geçmişin sanatına bir saygı duruşu hem de günümüz sanatına yeni bir heyecan ve ivme kazandırmayı amaçlıyor. Geçmiş ile bugün arasındaki köprüyü sanatla kurarken, bunu sanatçının yaratıcılığına teslim ediyor. Antik sanatın esin kaynağı olan Büyük Menderes Nehri kıvrıla kıvrıla gezinirken taşıdığı kültürü, can verdiği şehirlere coşkuyla taşımaya, ilham vermeye, yaratmaya ve yeniden kurmaya devam ediyor.

Bir ay boyunca sürecek festival, bölgenin 3000 yıllık kültürel, sanatsal mirasını yeniden hatırlatırken, günümüz sanatçılarının bu birikimden esinlenerek, bugünün diliyle yeniden yaratmasını amaçlıyor. Bölge halkıyla iç içe gerçekleşecek festival etkinlikleri tüm bölgeye yayılıyor ve bölge halkı doğrudan festivalin organizasyonunda görev alıyor.

Festival katılımcıları bölgenin henüz keşfedilmemiş, yerel kültürünün tüm çeşitliliği ve sıcaklığıyla yaşadığı köyleri, doğal güzellikleri ve en önemlisi Meandros’un büyülü atmosferiyle tanışma fırsatını bulacaklar. Böylece Büyük Menderes Nehri’nin hiç bıkmadan usanmadan bu coğrafyaya bereketi taşımak için binlerce yıldır neden çalıştığını daha iyi anlayacaklar.

Festival kapsamındaki etkinliklerden bazıları:

3000 Yıllık Geçmişin Sanatıyla Bugün Yeniden Yaratmak...


I.Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempzoyumu

“Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nda Meandros Deltası, dünyanın dörtbir tarafından gelen heykeltıraşlara esin kaynağı olurken, sanat bize “taş”la ulaşacak. Herakleia, Priene, Milet ve Didyma’da binlerce yıl önce “taş”la yazılan tarih, bu gün yaşayan sanatçıların yapıtlarıyla, gelecek için “açık bir mektup” olacak…” Nilhan SESALAN, Heykeltıraş, I. Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Artistik Direktörü)

Antik Mekanlarda “Aşk, Şiir ve Bilgelik” Müzik ve Dansla Buluşuyor.

“Gençlere, Anadolu’yu gerçek anlamda sahiplenmenin, ancak bu uygarlıkların tümünü sahiplenerek mümkün olabileceği mesajını vermek için yapılabilecek en anlamlı etkinlik, Meandros Deltası’nın “uyuyan güzelleri”, antik tiyatro ve tapınaklarını, gençlerin çaldığı müzikle uyandırmak olacak...” Cem MANSUR, Orkestra Şefi, Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefi, İstanbul 2010 Müzik Direktörü

Antik mekanlardaki konserleri ve dans gösterilerini Didim Belediyesi düzenliyor. Apollon Tapınağı’nın büyüleyici atmosferinde ışıltısıyla ve sanatsal yeteneğiyle etkileyici dünyaca tanınmış, ülkemizin gururu olan piyanistimiz Gülsin ONAY’ın piyano resitali, Milet Antik Tiyatro’da Türkiye’nin dünyaca tanınmış şeflerinden Cem Mansur yönetiminde Türkiye’nin tüm konservatuarlarından seçilmiş 100 genç müzisyenden oluşan UGSO (Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası)’nun vereceği tarihe geçecek konserle Meandros’tan tüm Türkiye’ye müziğin birleştirici gücünü bir kez daha havada uçuşan notalarla duyuracağız. Yine Apollon Tapınağı’nda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi tarafından kurulan Bodrum Oda Orkestrası sanatseverlere bir konser verecek. Milet’in ünlü mitolojik aşk hikayesini anlatan “Eros ve Psykhe” Müzikli Dans Gösterisi ile Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu bizleri unutulmaz bir aşkın efsanesiyle büyüleyecek.

Adım Adım Uygarlıklar Deltası...

Kültür ve Doğa Gezileri, Köy Şenlikleri, Yerel Ozanlar, Köy Pazarları, Yöresel Tatlar, El Sanatları... “Adım Adım Uygarlıklar Deltası“ Kültür ve Doğa Gezileri ile festival katılımcıları bölgenin keşfedilmemiş güzelliklerini tanıyacaklar, köy şenliklerinde bölge halkıyla tanışacaklar, bölgenin yerel ozanlarını dinleyecek ve doğal güzelliklerini keşfedecekler. Bölge halkı tarafından kurulacak köy pazarlarında doğal ürünleri satın alma ve yöresel tatları yerinde tatma, geleneksel el sanatlarının yerinde üretimlerini tanıma fırsatı bulacaklar. Kuşadası EKODOSD Derneği (Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği) ve Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü (Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü) işbirliği ile düzenlenen kültür ve doğa gezileri keşfetmeyi sevenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Taş, Makas, Kağıt” Çocuk Atölyeleri

Festival Meandros çocukları unutmadı. Tarihin ve kültürün gerçek sahipleri olan bölge çocuklarının sanatsal yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak ve yaşadıkları toprakların sahip olduğu köklü mirası tanımalarına biraz da olsun katkı sağlamak için 2 ayrı çocuk atölyesi gerçekleştirilecek. Meandros Dergisi’nin katkılarıyla Didim ve Güllübahçe’de gerçekleştirilecek “Kare Kare Tarih ve Sanat” karikatür atölyesinde çeşitli ulusal gazete ve dergilerde çizen karikatüristimiz Aptülika, çocuklarla tarih ve sanat üzerine karikatür çalışması yaparak, bölge çocuklarına tarihi ve sanatı karikatürle sevdirecek. Milet Müzesi Müdürlüğü ve Kuşadası Turist Rehberleri Derneği ile birlikte gerçekleştirilecek “Çocuk ve Arkeoloji Buluşması”nda özel rehberlik eşliğinde çocuklara önce Milet antik şehri gezdirilecek ardından da Milet Müzesi’nde görevli arkeologlar ile birlikte “Arkeolojik Kazı Oyunu” oynanacak. Böylece çocukların arkeoloji ile ilgili temel kavramları öğrenmeleri sağlanmış olacak.

İlmek İlmek Meandros’u Dokumak İçin Peter Hristoff Güllübahçe’de...

Ressam ve New York School of Visual Arts’da öğretim görevlisi olan Peter Hristoff’u 2004 yılında Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde açılan “Üç İstanbullu” ve son olarak da 2005 yılında Ayasofya Müzesi’nde açtığı “Dua” isimli resim ve desen sergisinden Türk basını ve sanat çevreleri tanıyor. Peter Hristoff Güllübahçe’de 1 ay boyunca, yerel dokuma tezgahlarında halı dokuyan kadınlara Meandros’un özgün desenlerinden yola çıkarak ürettiği özel tasarımlarını dokutacak ve bunları Festival Meandros kapsamında sergileyecek. Bölgenin kadınlarıyla Peter Hristoff’un 1 aylık çalışmasının kendisi bile bir belgesel niteliği taşıyor. Bu süreci izlemek isteyenler ve çalışmanın sonunda ortaya çıkan özel tasarım halıları görmek isteyenleri Meandros’a bekliyoruz.

Kaynak: Meandros.info basın bülteni

Festival Meandros" hakkında ayrıntı bilgi, porgram ve görsel malzemeler için:
www.meandros.info

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..