- Kategori
- Eğitim
MEB, Milli Eğitim Uzmanlarını alırken hata mı yapıyor?

MEB, Milli Eğitim Bakanlığına uzman alırken nerede hata yaptığını unutmuş. Kılavuz incelendiğinde MEB kendisiyle nerede çelişkiye düşüyor? Uzman olmak için tecrübe sahibi olmak gerekmiyormuş. 10 seneden fazla görev süresi olan bir öğretmen tecrübesin
Milli Eğitim Bakanlığı, kadrosuna katacağı personellerine Milli Eğitim Uzmanlarını da dahil etti. MEB, 18 Şubat 2015 yayınladığı bir kılavuz ile 75 Milli Eğitim Uzmanı alacağını duyurdu. Şimdi bu haberi derinlemesine incelediğimizde mürekkepli kalemimiz bazı hususlarda açıklama yapma gereği duydu. Kılavuzu incelediğimizde Milli Eğitim Uzman olma koşullarının neler olduğu hakkında bilgi verelim:
1. GENEL AÇIKLAMALAR
a) Milli Eğitim Bakanlığının 6’ncı ve 7’nci dereceli 75 “Milli Eğitim Uzmanı” kadrosuna sınavla atama yapılacaktır.
b) Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına yapılacak atamalarda bu kılavuzda belirlenen alanlar ve Sınav Takviminde belirtilen tarihler esas alınacaktır.
c) Sınav, “sözlü sınav” şeklinde uygulanacak ve “Sınav Komisyonu” tarafından yapılacaktır.
ç) Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacaklar için yapılacak sınava başvurular elektronik ortamda alınacak ve sınav Ankara’da yapılacaktır.
d) Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacaklar için yapılacak sınava katılmak için başvuruda bulunan adaylar, bu kılavuzda yer alan hükümleri kabul etmiş sayılacaktır.
3. BAŞVURU ŞARTLARI
Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacakları belirlemek için yapılacak sınava, aşağıdabelirtilen şartları taşıyanlar katılabilecektir.
a) Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen ve meslek içi eğitim ve yeterlik sınavından sonra 657 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen kadrolarda görev yapanlardan Hukuk Fakültesi mezunu ile Bakanlığımız kadrolarında Maarif Müfettişi, öğretmen, okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapıyor olmak,
b) Adaylık dâhil başvuru tarihinin son günü itibariyle meslekte 5 - 10 yıl (10 yıl dahil)
arasında hizmeti bulunmak,
c) Yabancı dillerin birinden başvuru tarihi itibariyle son 5 (beş) yıl içerisinde alınmış olması kaydıyla; YDS/KPDS’den en az 30 (otuz) puan aldığına dair belgeye veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan belgeye sahip olmak.(En yüksek dil puanından başlanarak kontenjan dahilinde sıralama yapılacaktır.)
BAŞVURU VE ONAY İŞLEMLERİ
a) Duyuruya çıkılan alanlardan yalnızca birine başvurmak üzere; http://www.meb.gov.tr adresinden 18-22 Şubat 2015 tarihleri arasında elektronik ortamda başvurular alınacaktır.
b) Adaylar, T.C. kimlik numaraları ile “Başvuru Formu”na giriş yapabilecektir.
c) Adaylar ekrandaki başvuru formunu hatasız, eksiksiz ve kılavuza uygun olarak doldurduktan sonra “tamam” butonuna basıp başvurularını tamamlayacaktır.
ç) Başvuru formunun hatasız, eksiksiz ve kılavuza uygun olarak doldurulması gerekmekte olup; başvuru formunda yer alan bilgilerin doğruluğundan adaylar sorumlu olacaktır.
4. BAŞVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER VE BAŞVURU ŞEKLİ
a) Diploma örneği,
b) Yabancı dil sonuç belgesi,
c) Özgeçmiş (fotoğraf eklenmiş şekilde),
ç) Hizmet cetveli.
Başvuru Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulduktan sonra, istenilen belgeler elektronik ortamda başvuru formuna eklenecektir. Başvuruda bulunan adaylardan sınava çağrılacaklara ilişkin liste 24 Şubat 2015 tarihinde “www.meb.gov.tr” adresinde yayınlanacaktır.
SINAV
Sözlü sınavda adaylar;
a) Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel yetenek ve genel kültürü,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, yönlerinden değerlendirilecektir.
Adaylar, Sınav Komisyonu tarafından birinci fıkranın (a) bendi için 50, diğer bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için 10 puan üzerinden değerlendirilecek; sözlü sınavda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacaktır.
ATAMA
Sözlü sınavda 70 ve üzerinde puan alanlardan en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere oluşturulacak başarı listesi esas alınarak 75 kişinin Milli Eğitim Uzmanı kadrosuna ataması yapılacaktır.Sınav puanlarının eşitliği halinde hizmet süresi fazla olan adayın ataması yapılacak; eşitliğin devamı halinde ise atanacak aday kura ile belirlenecektir. Atanmaya hak kazanan adaylar, başvuru esnasında elektronik ortamda eklenen belgelerin asıllarını atama yapılmak üzere elden teslim edecektir.
SINAV TAKVİMİ
Sınav Duyurusu 18 Şubat 2015
İnternet Başvuru Tarihleri 18-22 Şubat 2015
Sınava Girecek Adayların İlânı 24 Şubat 2015
Sözlü Sınav 02 -11 Mart 2015
MEB’in açıkladığı kılavuza göre Milli Eğitim Bakanlığı Uzman alımı koşulları incelendiğinde birkaç soruyu akla getiriyor:
- Görev süresi 10 yıldan fazla olan kamu görevlilerinin neden uzmanlık başvurusunda bulunamıyorlar? Bir kişi, işinin uzmanı olması için 10 yılını alırken hatta öğretmenler için getirilen uzman öğretmenlik süresinin 8 yıl olduğu düşünülürken MEB’in böyle bir çelişkiye düşmesi olumsuz bir puan almasına neden olmuştur.
- Yabancı Dil Sınavında en az 30 puan almak şartı uygun mudur? Yabancı Dil Sınavında en az 30 puan almak şartı yüksek lisans yaparken dahi söz konusu değilken MEB’in uzman adayları için bu kadar düşük göstermesi kalitenin düşeceğinin göstergesidir.
- Bu sınav ne kadar objektiftir? Sınavın sözlü olması ve kararı komisyonun vermesi sınavın ne kadar objektif bir sınav olacağı düşündürücüdür. Alınacak 75 uzmanın büyük bir kısmının milletvekillerinin tanıdığı olacağı düşünülürse MEB göstermelik bir sınav yapacaktır algısını güçlendirecektir.
- Uzman olup sonra mı tecrübe sahibi olmak gerekir yoksa tecrübe sahibi uzman olmak mı gerekir?
http://www.kamusosyal.com/kose-yazisi/99/meb-milli-egitim-uzmanlarini-alirken-hata-mi-yapiyor.html