- Kategori
- Dünya Mutfakları
Meksika çorbası

Meksika Mutfağı
Meksika'da hem her bölgenin kendine özgü, hem de ülkenin tümünde geçerli geleneksel yemek türleri vardır.
Fasulye, pirinç, balkabağı, biber, kış armudu ve domates en çok kullanılan ürünlerdir. Ülkede biber bol ve çeşitlidir. Biberlerin rekleri sarıdan yeşile, kırmızıya kadar, Biberlerin lezzetleri de birbirinden farklıdır.
Çoğu kez bir çorbada, yemekte değişik türde birkaç biber kullanılır. Kurufasulyeyle yapılan yemekler çok fazladır.
Haşlanıp ezilip ve kızartılmış fasulye aynı zamanda tortilla içi olarak da kullanılır. Tortilla 'da değişik nitelikleri olan bir yemek türüdür. Sadece ekmek olarak değil aynı zamanda üstü çeşitli malzemeyle süslenerek pizza olarak da kullanılır. Tortilla ayrıca katlanıp içi değişik malzemelerle doldurularak da kullanılabilir. Bunun en yaygını tacos'tur.
İçleri etle doldurulan hamurlu yiyaceklerde tamale ve enchilada'dır.
Meksika'da halk meyveya çok düşkündür. Tatlılar genellikle yumurta ve şekerden yapılır. Kavun, karpuz, domates ve çilek büyük önem taşır.(zaten bayrak renklerini karpuzdan aldıklarının sevgili Nezom’un yazısından öğrendim) Meksika kaliteli kahve üreten ülkeler arasında yer alır.
Meksikada çorbalar genellikle kendilerine has baharatlı , salçalı ve içine kıymada konulmakta olup, aşağıdaki çorbayı bizzat ben ve ayağım alçıda olduğu için hareket edemediğimden yardım eden oğlum Mustafa ile birlikte yaptık. Gerçekten nefis bir tad nasıl desem acımsı ve eksimsi nefis bir tad, gerçekten anlatılmaz, yenmesi gerek, bu sayede o nefis çorbadan yedik.Burda Milliyet Blogda ben bugüne kadar da yapmadığım yemeğin tarifini asla vermedim. Bu dan sonrada yapıp resimlediğim değişik tadları yazacağım.
MEKSİKA ÇORBASI
Malzemeler :
1 kg. domates (yarısı domates, yarısı salça 1, 5 yemek kaşığı olabilir.)
250 gr. kıyma
1 soğan
1 dilim ekmek
1 yumurta
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağ
1 diş sarımsak
1 kahve kaşığı kırmızı biber
Tuz.
Hazırlanışı :
Bir tencerede tereyağını eritin. Kabaca doğradığınız soğanları ekleyerek pembeleşene kadar pişirin. Kırmızı biberi katıp yarım dakika pişirdikten sonra domatesleri ve suyu da ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave edip orta ateşte suyun yarısını çekene kadar pişirin. Köftesini hazırlamak için bir kaseye kıymayı, ufalanmış ekmeği, yumurta, sarımsak ve 1 çay kaşığı tuzu koyup iyice yoğurun.Fındık büyüklüğünde köfteler yapıp çorbanın içine atın. Tencerenin kapağını kapatıp ağır ateşte pişirin
Afiyet olsun...