Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '07

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Garibalti köftesi

Garibalti köftesi
 

İTALYAN MUTFAĞI

Coğrafi konumu itibariyle Avrupa'nın en verimli topraklarının olduğu bir yerinde olan Italya, uygun iklimi ile sizlere zeytinyağı için zeytin, şarap için üzüm, makarna ve ekmek için buday gibi doğal ürünleri, sebze çeşitlerini, balık ve dana eti, tavşan, kümes hayvan etleri gibi beyaz et türlerini sunan Akdeniz mutfağının en iyisi ve dünyaca meşhur olanı olması itibariyle bir gurur kaynağıdır.

İtalyan mutfağının tek hakimi "pasta" denilen makarnadır. İtalyan evlerinde hergün makarna pişirilir. Gerçek makarna taze ekmek gibi günlük pişer. Kuzey bölgelerinde şehriye ve sıpagetti kullanılır ama güneyde akla gelebilecek her türde makarna göze çarpar.

İtalya’nın her yöresinde kendine özgü özel yemeklerin bazıları özel isim veya yerler ile meşhur olmuştur. Napoli tarafında (burada doğmuş olması nedeniyle) “pizza”,

Floransa’nın az pişmiş ızgara "Floransa Bifteği", Siena’nın sadece su ve undan ibaret makarnası "pici",

Roma’nın baharat soslu makarnası "arabbiata" ile yumurta, jambon ve karabierli makarnası “carbonara”,

Milano’nun safranlı pilavı, ve kuzey bölgesinin daha çok kışın yenilen tanınmış "polenta" sı (mısır unu peltesi),

Sardunya adasının genç domuz etinden kızartılarak yapılan meşhur “porchetto”su, ve diğer bölgelerde bulunan sayısız diğer yöresel yemekler bunların arasında sayılabilir.

Tatlılar İtalya'nın her bölgesinde iştah açıcı ve lezzetli olmakla birlikte oldukça da hafiftir.

İtalyanlara has Garibaldi köftesini kendi ellerimle yaptım. Pişirmede ise yine oğlum Mustafa’nın yardımını aldım. Nefis kızardığında çıtır köfte sosla inanın nefis oldu. Yapın, bana hak vereceksiniz. Hem de çok hafif, şiddetle tavsiye ederim.

GARİBALDİ KÖFTESİ MALZEMESİ
2 su bardağı lor peyniri
2 adet yumurta
2 dilim bayat ekmek (kabukları çıkarılmış, elde iyice ufalanmış olacak)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:
1 çay bardağı sıvıyağı
1 su bardağı galeta unu

Üzerini süslemek için:
Yarım demet çok ince kıyılmış maydanoz

SOSUN MALZEMESİ
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 su bardağı domates püresi (veya 2 yemek kaşığı salça ve 1 su bardağı su)
2 diş sarmısak (dövülmüş)
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI;
Önce derin bir karıştırma kabının içinde lor peyniri, yumurta, ekmek, tuz ve karabiberi karıştırarak iyice yoğuralım. Sonra da bilye büyüklüğünde yani 1 cm çapında yuvarlak misket köfteler hazırlayalım.

Bir tavaya koyulan sıvıyağı kızınca, galeta ununa iyice bulanmış peynir köfteleri, altın sarısı renk alıncaya kadar kızartalım. Delikli kepçeyle yağdan süzdürerek alınan köfteleri bir servis tabağına dizelim.

Öte yandan sos için ufak bir tavaya zeytinyağı koyup, sarmısakları 1 dakika kadar kavuralım. Domates püresi, nane ve tuz ekleyerek lezzetlendirdiğimiz sosu 3-4 dakika kaynatalım ve sıcak olarak köftelerin üzerine gezdirelim.

En sonunda kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunalım.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..