Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Meriç dizginlenmelidir

Meriç nehri ve kollarının kısa periyotlarda neden olduğu sel ve taşkın afeti, bugüne kadar sürdürülen yaklaşımlarla önlenememiştir. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların, Meriç kıyılarında sedde inşası, sedde yükseltmesi, mahmuz ve drenaj tesisleri gibi korumaya yönelik tedbirler olduğu anlaşılmaktadır (bk. http://www.dsi.gov.tr/bolge/dsi11/edirne.htm#taskininsa).

Komşu ülkeler (Bulgaristan ve Yunanistan) tarafından Meriç ve kolları üzerinde inşa edilmiş su biriktirme tesislerinin (baraj veya gölet) dolusavak ve dip savak kapaklarının feyezana bağlı olarak açılması, biriktirme tesislerinin güvenliği bakımından kaçınılmazdır.

Oysa bu gibi durumlar, mansapta bulunan Edirne ilimiz arazileri, yerleşim alanları ve tesisleri üzerindeki taşkın riskini kat be kat artırmakta, zaman zaman büyük zararlara ve hasarlara neden olmaktadır.

Meriç havzasında sel ve taşkın afetlerine karşı can ve mal emniyetinin sağlanmasına yönelik çalışmalarda koruma tesislerinin, önleyici tesislerle birlikte planlanmasını ve gerçekleştirilmesini gerekli kılmaktadır.

Bu bağlamda;

Meriç üzerinde, temel amacı Taşkın Önleme olmak üzere diğer amaçları da (selden koruma, taşkın ve rüsubat zararlarından koruma, enerji, sulama...) kapsayabilecek biriktirme tesisleri inşa etmek için ön inceleme çalışmaları genişletilebilir.

Sınırlarımız içinde bu amaçlı tesisi yapmaya uygun kesit olsaydı, DSİ bunu ya gerçekleştirmiş ya da gerçekleştirmek üzere olurdu... varsayımından hareketle; imkânlar, komşu ülkeler sınırları içinde araştırılabilir.

Ortak projeler geliştirmek için yollar aranabilir, ortak inşa ve ortak işletme formülleri geliştirilebilir.

Drenaj hendeklerinin üzerinde ceplerle yaratılacak ölü alanlarda, derin drenaj kuyularının açılması, taşkın sularının hızla yeraltına drene edilebilmesine büyük yararı olabilir.

Bu düşüncelerle, Trakya’da taşkından zarar gören insanlarımıza öncelikle geçmiş olsun diyoruz.

Taşkın gibi doğaya yenik durumların tekrar yaşanmamasını temenni ederken de koruyucu, önleyici ve geliştirici tüm tedbirlerin bütünleşik bir yaklaşımla ve komşu ülkelerle işbirlikleri dikkate alınarak araştırılmasını ve gerçekleştirilmesini diliyoruz.

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..