Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Merkez dolar satacak mı

Tüm dünya piyasalarında yaşanan çalkantıdan bizde nasibimizi aldık. Daha bir buçuk ay kadar once 1.35 YTL civarında olan dolar kuru bugun serbest piyasada 1.60 YTL 'den el değiştiriyor! Yani yüzde 18 oranında fakirlestik.

Burada önemli olan unsurlardan biri ortalamanın (usd) ne olacagıdır. Doların birkac gun burada kalması bence hic onemli değil. Eger burada tutunursa o zaman işimiz kotu demektir. Bunun enflasyonla mücadelemize cok buyuk bir darbe olacagıda muhakkak. İlk yansıma ornegini de Haziran enflasyon rakamları acıklandığı gun goreceğiz.

Dün döviz piyasasına satım yonunde müdahale ederek acıklamalara gore 400 milyon dolar civarında müdahale eden Merkez bankası daha sonra kenara cekildi. Müdahale oncesi 1.625 olan kur müdahale sonrası 1.585 civarına kadar geldi. Fakat daha sonra merkezden müdahalenin devamı gelmeyince tekrar 1.60 civarına cıktı. Bunun sebebleri ise kabaca bir kısım yerli yatırımcının almak için beklemesi ama merkezin müdahalesi olur diye talebini ertelemesi bir kısım yabancı yatırımcının ise Türkiye'den cıkmak için fırsat beklemesinden kaynaklanıyor olabilir.

Fed'in faizleri bu denli artırması tabiki dunyadaki parayı kendisine (ozellikle amerikan bonolarına) cekmekte bu durumda dunyadaki gelişmekta olan ulkeri Brezilya, Türkiye, Hindistan vs. olumsuz etkilemekte. Kısacası boyle zamanlarda bu tipulkelerden para cıkışı olması tamamen normal bir durum bence.Önemli olan bu geçiş dönemlerini -hasarsız atlatmak olmaz-mümkün olan en az hasarla atlatmaktır. Netice itibarıyla merkez bankalarının rolu bu geciş donemini atlatabilmek için cok buyuk bir onem taşımaktadır.

Burada yapılan ise sınırlı bir müdahale idi piyasaya gözdağı vermek anlamını daha cok tasıyordu. Eger daha ileri bir cıkış durumu tekrarlanırsa bu seferilk durumda iken belki 1500 le yapacağıişi belki bu sefer 5000 le yapamayabilecek duruma gelebilir. Merkez bankası piyasaya daha cok guven vermeli diye dusunuyorum.

 
Toplam blog
: 11
: 2288
Kayıt tarihi
: 10.06.06
 
 

1976 İstanbul doğumluyum. İstanbul üniv. İşletme mezunuyum. Özel bir bankanın genel müdürlüğünde çal..