Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mersin Festivali öksüz kalacak gibi

Mersin Festivali öksüz kalacak gibi
 

Hı hıı festival öksüz kalacak gibi. Neyse ben önce festivalin geniş programını derlediğim bilgiler ışığına sizlere aktarayım da. Daha sonra da kulağıma gelen fısıltılardan öksüzlüğün nedenini yazayım. Bu yıl 6'ncı düzenlenecek olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 20 Mayıs'ta başlıyor. Festivalde bu yıl büyük bir farklılık var. Organizasyonla sanatseverler, Mersin'in eşsiz tarihi mekanlarında müzikle buluşturulacak. Festival Mersin'in Kızkalesi, Kanlıdivene, St. Paul Müzesi ve Uzuncaburç gibi tarihi mekanlarında yapılacak konserlerin yanı sıra düzenlenecek olan yerel etkinlikler Tarsus'tan Uzuncaburç'a kadar tüm Mersin'e yayılacak. Bu yıl öncekilerden farklı olarak baharda yani 20-30 Mayıs 2007 tarihleri arasında her yıl olduğu gibi pek çok yerli ve yabancı sanatçıyı Mersin'in önemli sanat merkezlerinde ve antik mekanlarında ağırlanacak. Klasik müzikten tangoya bir çok etkinliğin yer alacağı festivalde izleyicilerini müziğin evrensel dünyasında sınırsız bir yolculuğa çıkaracak.

Festival'in açılışı 20 Mayıs'ta dünyaca ünlü mezzo soprano Elina Garanca ve şef Karel Mark Chichon'un, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte Mersin Kültür Merkezi'nde vereceği konserle başlayacak. 22 Mayıs'ta dünyanın önemli bale topluluklarından Portekiz Ulusal Balesi (Compania National Bailado ) Mersin Kültür Merkezi'nde sahne alacak. 1977 yılında kurulan ve bugüne kadar dünyanın pek çok ülkesinde turneye çıkan, balenin ilk akla gelen gruplarından olan Portekiz Ulusal Balesi'nin sanat yönetmenliği görevini dünyaca ünlü Türk koreograf Mehmet Balkan yürütüyor. Festival 23 Mayıs'ta dünyaca ünlü keman virtüözü ve devlet sanatçısı Ayla Erduran ve yine dünyaca ünlü piyanistimiz, devlet sanatçısı Ayşegül Sarıca'nın keman-piyano resitali ile devam edecek. Ayrıca 24 Mayıs'ta festivalin önceki yıllarda düzenlenen yarışmalarında dereceleri olan Elvin Hoca, Hasan Gökçe Yorgun, Ali Can, Eren Kuştan ve Hande Küden Mersin Kültür Merkezi'ndeki 'Gülden Turalı Keman Yarışması Birincileri Konseri' ile sahne alacaklar. Festival, 28 Mayıs'ta Grammy ödüllü caz sanatçısı Tania Maria'ı da ağırlayacak. Caz, pop, blues gibi türlerin usta yorumcusu kabul edilen ve Brezilya müziğinin en dokunaklı ve cazip unsurlarını kucaklayan Grammy'li sanatçı Tania Maria'nın katılacağı 'Tania Maria ile Caz Akşamı' konseri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Atatürk Parkı Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek. Festivalin bir başka önemli etkinliği ise tarihi Tarsus St. Paul Müzesi'nde gerçekleşecek arp flüt resitali olacak. 30 Mayıs'ta Viyana Filarmoni Orkestrası solistlerinden Xavıer De Maıstre (arp), ve Wolfgang Schulz (flüt) parmakların ve nefesin yeteneğini, bu tarihi atmosferde buluşturacak. Festivalde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğu'nun gösterileri ile Mersin sokaklarına yayılacak. Ücretsiz halk dansları gösterileri, Tarsus'tan Mersin'in en eski tarihi mekanlarından olan Uzuncaburç'a kadar tüm Mersin'i festival coşkusuyla kucaklayacak. Buraya kadar her çok güzel.

Ancak madalyonun ötesi yüzü var. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeden geçen yıl ki kadar ödenek ayırdı. Yerli sponsorlar da ve katkı sunanlar da yeterli desteği vermediği söyleniyor. Yürütme Kurulu Başkanı Tülay Bardakçıoğlu, yaşanan sıkıntılar nedeni ile büyük acılar çekiyor. Bir dostumdan edindiğim bilgilere göre, sayın Bardakçıoğlu, kentin ileri gelenlerinin ilgisizliği nedeni ile önümüzdeki yıl bu görevinden ayrılabilir. İddiaya göre, yürütme kurulunda bulunanlar ise de yeterli çalışmayı yapmadığı için Bardakçıoğlu, bütün mesaisini festival çalışmalarına ayırırken, sağlığını kaybetme aşamasına gelmiş.
Hani nerede Mersinliler? Neden Mersinliler, Mersin'e ve festivallerine sahip çıkmıyor. Bu ayıp Mersinlilere yeter galiba...

 
Toplam blog
: 10
: 1285
Kayıt tarihi
: 10.02.07
 
 

Her insanın anlattığı gibi, okumayı yazmayı seven, gezen dolaşan, mutlu anlarını ölümsüzleştirerek f..