Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Mersin'in Mut İlçesinde TAZE KAYISI ÜRETİM VE İHRACATINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI Yapıldı.

Mersin'in Mut İlçesinde TAZE KAYISI ÜRETİM VE İHRACATINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI  Yapıldı.
 

Toplantıda Devlet eski Bakanı Tüzmen,konuşma yaptı.


Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB), Mut Ticaret ve Sanayi Odası ile Mut İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı' Mut Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Devlet Eski Bakanı ve Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, ihracatçı ve üreticiler katıldı.
Toplantıda, kayısının üretiminden pazarlamasına kadar Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyulması gerektiği belirtilerek, Mersin'in Mut ilçesinde yetişen sofralık kayısının tanıtımı ve pazarlamasıyla ilgili yeni çalışmalar yapıldığı bildirildi
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, ilçede yetişen sofralık kayısının tanıtımı ve pazarlamasıyla ilgili olarak çalışmalar yapıldığını söyledi.
Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan ise, kayısı üretici ve toptancısının önceki yıllara oranla daha fazla verim elde etmesi, karşılıklı fikir alışverişi yapması amacıyla böyle bir toplantının düzenlendiğini kaydetti.
Mut Belediye Başkanı Murat Orhan da, ilçede ekonominin yüzde 90'ının tarıma dayalı olduğunu ve en önemli tarım ürününün ise sofralık kayısı üretimi olduğunu kaydetti.
Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ise, ihracat konusunda karşılaşılan en büyük engelin, zirai ilaç ve gübre kalıntısı olduğunu belirterek, "Tarım ürünleri itibarıyla dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz. Bu iş bizim geleceğimiz. Tarımda Mersin ilinin diğer ilçeleri Mut kadar çok ilerde değil" diye konuştu.
Devlet eski Bakanı ve Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen de, Mut’un çok şanslı olduğunu kaydederek, “Çünkü bu işe gerçekten gönül vermiş Valimiz var, Kaymakamımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, tarım İl ve İlçe Müdürümüz, İhracatçı Birliği Başkanımız var.”dedi.
Tüzmen, Türkiye'nin toplam kayısı ihracatının 31 milyon dolar olduğunu, bunun 21 milyon dolarının Mut ilçesinden gerçekleştirildiğini, bunun da sertifikalandırma çalışmalarından kaynaklandığını söyledi.
Sertifikalandırmanın önemine de değinen Tüzmen, “Gerçekten iyi çalışıp etiketlendirmeyi iyi yaparsak, marka olarak, ‘Mut kayısısı’ olarak dünya pazarlarında kendimizi gösterebiliriz” dedi.

-MUT, TARIM SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ BİR İLÇEMİZDİR-

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, Mut ilçemizin, tarım sektöründe oldukça önemli ilçelerimizin başında geldiğini ifade ederek, “Mut, özellikle erik, kayısı ve zeytin üretiminde önemli bir ilçemiz. Her yıl, üretimi biraz daha geliştirme, ihraç edilebilir bir noktaya taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. “dedi
Barkot sisteminin önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Aksoy, bunun Mut kaysısının dünyada daha iyi tanınabilir olması bakımından oldukça önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.
İhracatı geliştirme adına geçtiğimiz yıllarda Mut’ta yapılmış olan soğuk hava deposunun ihtiyaca tam olarak cevap vermediğini ve konunun, Sayın Bakanımız Tüzmen’in Mut ziyaretinde kendisine aktarıldığını hatırlatan Aksoy, “Sayın Bakanımızın talimatı ve İl Özel İdaresi’nin imkanlarıyla bu hizmeti Mut ilçemizde gerçekleştirdik.”dedi.
Vali Aksoy, tarımsal sulama alanında yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla ürerimde daha iyi noktaya gelineceğine olan inancının da tam olduğunu söyledi
Toplantı, üreticilerin sorunlarının dinlenmesi ve çözüm önerileri ile son buldu.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..