Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

02 Haziran '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Mersin MMO Başkanı Erçolak, Hastane ve Kamu Binalarının denetimine dikkat çekti...

Mersin MMO Başkanı Erçolak, Hastane ve Kamu Binalarının denetimine dikkat çekti...
 

Mersin MMO Başkanı Naci Erçolak


Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, bugün gelinen noktada Türkiye'de faaliyet gösteren hastanelerin, her türlü yapı denetim mevzuatının dışında tutulduğuna dikkat çekti. Erçolak, bu duruma son verilerek hastanelerin acilen meslek odaları tarafından denetlenmesini istedi.

Son günlerde İstanbul ve Bursa'da faaliyet gösteren hastanelerde meydana gelen yangınları 'ibret verici bir olay' olarak nitelendiren Naci Erçolak, insanların toplu olarak bulunduğu binaların özellikle de hastanelerin insan sağlığını ve can güvenliğini garanti altına alacak tesisatlarla donatılmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Erçolak, söz konusu tesisatların ulusal ve uluslararası mevzuatlar kapsamında tesis edilmesinin yanında yine uluslararası kabul görmüş teknik şartnamelerle birlikte yönetmelikler çerçevesinde sürekli olarak bakım ve periyodik kontrollerinin gerçekleştirilerek, işletilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'de uygulanan yasal mevzuatın, bugünkü konumu itibariyle hastanelerde olması gereken teknolojik tesisatların; teknik şartnamelere göre tesis edilmesini, güvenli ve sağlıklı bir şekilde işletilmesi ve bakımını, periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktan uzak olduğunu ileri süren Erçolak, "Bilinmelidir ki hastanelerimizde ameliyat olan, çeşitli birimlerinde tedavi gören hastalarımız ve yeni doğan bebeklerimiz, hastane sağlık personelinin yanı sıra hastane binasında yer alan hijyenik klima ve havalandırma, yangından, dumandan korunma tesisatlarına da teslim ediliyor" dedi.

Hastaların yanı sıra yeni doğan bebeklerin, yattıkları hastanelerin sağlıklı ve güvenli tesisatlarla donatıldığı, bu tesisatların fonksiyonlarını kaybetmeden düzenli olarak bakım ve periyodik kontrollerinin gerçekleştirilerek, işletilip işletilmediğini bilmek zorunda olmadığının altını çizen Erçolak, bunun garantisini de yasal ve teknik mevzuatlar başta olmak üzere ilgili kamu kurumları ve ilgili Bakanlıklar olduğuna işaret etti. Türkiye'de özellikle son yıllarda hastanelerde yaşanan enfeksiyon ve kazalara bağlı olarak yaşanan ölümlerin, bu garantinin verilmediğini de gözler önüne serdiğini kaydeden Naci Erçolak, "Mevcut yasal mevzuatlarla düzenlenmiş bulunan yapı üretim ve denetim süreci bugün itibariyle insanlarımızın güven içinde barınacağı sağlıklı, güvenli ve çağdaş yapılar gerçekleştirilmesini sağlayamamaktadır" diye konuştu.

Yapı mevzuatının, planlama, tasarım, üretim ve denetim süreçlerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erçolak, meslek odalarının da sürece daha etkin katılımını sağlayacak yeni bir yapı tasarım, üretim ve denetim süreci modelinin oluşturulmasının da kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu kaydetti. Erçolak, 'Yapı Denetim Kanunu' ile 'İmar Kanunu' ve bağlı ikincil mevzuatın bu model esas alınarak yeniden düzenlenmesini istedi. Bugün gelinen noktada hastanelerin her türlü yapı denetim mevzuatının dışında tutulduğunu, bu duruma son verilerek bu yapıların denetime açılmasını öneren Erçolak, toplu kullanıma açık binalar ve özellikle hastanelerde tesisatların işletilmesinden sorumlu, hastane tesisatları konusunda uzman en az bir makine mühendisi istihdam edilmesi, bunun yanında da teknik personel dahil hastanelerde çalışan bütün personelin; başta iş güvenliği olmak üzere eğitimli olmasını da şart koştu.

Özel ve kamuya ait tüm hastanelerin acilen meslek odaları tarafından denetlenmesi, denetimlerde eksiklikleri tespit edilen hastanelerin iyileştirme çalışmaları planlı bir şekilde ve süratle yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Erçolak, "Öncelikle belirtmeliyiz ki; insanlarımızın toplu olarak bulunduğu binalar ve özellikle hastanelerimiz insan sağlığını ve can güvenliğini garanti altına alacak tesisatlarla donatılmak zorundadır. Bu tesisatların ulusal, uluslararası teknik mevzuatlar kapsamında tesis edilmesi ve uluslararası kabul görmüş teknik şartnameler çerçevesinde sürekli olarak bakım ve periyodik kontrollerinin gerçekleştirilerek işletilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak; Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşanan bu olaylar son olmalı, artık herkes, her kurum ve kuruluş gereken dersleri çıkarmalıdır" dedi.

Ülke ve toplum olarak hızla eksikliklerin giderilmesi ve bir an önce toparlanılması gerektiğini kaydeden Naci Erçolak, bu yapılırken de eleştirilerin açıkça yapılması, yanlışların düzeltilerek mevcut durumun iyileştirilmesi yönündeki çalışmalara destek verilmesi gerektiğini belirtti. Erçolak, yerelde ve genelde yönetim kademesinde bulunan denetim alanındaki erklerini, meslek odalarıyla paylaşmasını talep ederek, söz konusu paylaşımın yapılmaması halinde de hastanede, okulda, kreşte, alışveriş merkezleriyle birlikte motelde, dershanede herkesin başına bu tür olayların gelebileceğini ileri sürdü. Erçolak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Buradan yetkililere çağrımız, öncelikle kitlesel kullanıma açık yerlerin biran önce denetimlerinin yapılması gerektiğidir. Ayrıca bu tür yapılarda ilgili meslek alanlarındaki taahhüt edilen işlerin teslim alınma aşamasında, mutlaka ilgili Meslek Odalarınca test ve denetimden geçirilmesi ve risk analizlerinin yapılması, ülke yararınadır. Temennimiz; bu tür olayların yaşanmaması için, teknik bakış açısıyla durumu değerlendirip, bilimsel esaslara, kalite ve standartlara uygun; proje, üretim ve işletimi, Türkiye'nin tüm kurumlarında gerçekleştirilmesidir. Bu noktada MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu olarak yetkilileri uyarıyor, felaket başa gelmeden gereken önlemleri almaya çağırıyoruz".

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara