Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mersin Turizm Komitesi'nden Vali Aksoy'a ziyaret

Mersin Turizm Komitesi'nden Vali Aksoy'a ziyaret
 

Vali Aksoy,Herşey Mersin Turizmi için dedi.


15 – 22 Nisan 2010 tarihleri arasında kutlanacak olan ‘Turizm Haftası’ münasebetiyle, Mersin’deki turizm sektörünün temsilcilerinden oluşan komite, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan eşliğinde Mersin Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti.

Turizm Haftası kapsamında yapılacak olan etkinliklerden bahsederek konuşmasına başlayan Mehmet Çalışkan, “Sayın Valimiz’den aldığımız hız ve yönlendirmeyle, kendilerinin deyimiyle Mersin’de turizm konuşulmaya başlanmıştır. Bu hafta içerisinde yine Sayın Valimiz’den aldığımız cesaret ve yönlendirmeyle Mersin’de bir hafta boyunca okullarımızda, üniversitemizde, kamu kurum ve kuruluşlarımızda etkinliklerimiz olacak. Bunlar arasında yamaç paraşütü, panel ve söyleşiler, sergiler yer alacak. Bu konuda, sektör temsilcilerimizin büyük katkısı oldu. Onlara çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz’e de bu hız ve hareketliği sağlamada öncülük ettikleri için hep beraber bir nezaket ziyaretinde bulunmak istedik.” dedi.


-MERSİN’DE TURİZM KONUŞULUYOR –


Turizm Komitesi Sözcüsü Numan Olcar da sektör temsilcileri olarak bölgedeki turizmi fiili olarak gözlediklerini ifade ederek, “ Özellikle son dört sene içerisinde Mersin turizmde gerçekten çok önemli bir dinamizm yakaladı. Bu durum, Sayın Valimiz’in bize önderlik etmeleri ve bizleri yönlendirmesiyle olmuştur ki, biz zaten bunun çok önemli faydalarını özellikle de gittiğimiz fuarlardan duyuyoruz. Bizim henüz Sayın Valimiz’e son fuarlar hakkında bir rapor sunma fırsatımız olmadı. Ama, şunu söylemek istiyorum: Ülkemizde yüzde 24 artışında ciddi bir turizm talebi patlaması var. Bunun içerisinde komşularımızdaki ekonomik durumlar veya hava koşulları da etkili ama Türkiye bundan ciddi anlamda nasibini alıyor. Fakat esas bu noktada yükselen trend bizim bölgemiz. Bunlar da şu ana kadar Sayın Valimiz’in uygulamış oldukları ve bizi destekledikleri kararların, yapılmış olan projelerin bir sonucu. Biz bunun faydalarını görüyoruz. Dün ulusal basında da bölgemiz hakkında yer alan bilgiler vardı. Yani bölgemiz artık bir Belek’le bir Kemer’le mukayese ediliyor noktasını almaktadır. Bu durum, Sayın Valimiz’in de ifade ettikleri gibi ‘Mersin’de turizm konuşuluyor’ ifadesinin en somut göstergesidir. Ben bu vesileyle sektördeki bütün arkadaşlarım adına, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, bilhassa da Sayın Valimiz’e bizi destekledikleri için şükranlarımı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Murat Demir ise, Vali Aksoy’un Mersin’deki kurumlar arası uyum ve işbirliğini geliştirdiğinin altını çizerek, “ Sayın Valimiz’in bu güne kadar yapmış oldukları çalışmalar çerçevesinde Mersin’de birtakım meyvelerin alındığını düşünüyorum. En son, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın Mersin’i ziyaretlerinde, verdikleri Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkmış olan havaalanı müjdesini bu anlamda yapmış olduğumuz bu birlik ve beraberlik çalışmasının somut bir örneği olarak görebiliriz. Sayın Valimiz’e verdikleri bütün desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

-TARSUS – KAZANLI TURİZM BÖLGESİ –

Vali Aksoy ise konuşmasında; Mersin’de turizmin şu ana kadar çok arzu ettikleri noktada gelişemediğini belirterek, “Ama artık Mersin’de turizmin gelişmesi adına önemli çalışmaların yapıldığı bir noktadayız. Bu güne kadar hep turizmde Tarsus- Kazanlı turizm bölgesi yapılıyor ediliyor derken bu gün artık yapıldı noktasına kadar geldik. Çünkü artık tapular yatırımcılara verildi. Arazi fiilen onlara teslim edildi Önümüzdeki günlerde ilgili firmalar kendi tesis alanları içerisindeki yol çalışmalarına başlayacaklar.” dedi.

Tarsus-Kazanlı turizm bölgesinin yolu, suyu, elektriği ve doğalgazı gibi konularından da bahseden Aksoy, “Oraya, bunların nerde ve nasıl götürülebilirliğine ilişkin, ilgili kurumlarla birlikte geçen ay bir toplantı yaptık ve bu ay bunu tekrarlayacağız. En kısa zamanda oranın altyapı ihtiyaçlarını da oraya götürecek şekilde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde bu çalışmaları sürdürüyoruz.” dedi.

En önemli konunun ise bölgenin yol konusu olduğunu dile getiren Aksoy, “Yol konusunda da 3 alternatifimiz oluştu. Bu 3 alternatif üzerinde de Karayolları Bölge Müdürlüğümüz çalışmalarını yaptı ve Genel Müdürlüğe sundu. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda ortak bir karar verecek ve bizde yatırımcılarımızın da görüşünü alarak en kısa zamanda o yolun yapımına başlayacağız.” dedi.


-BÖLGE, ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON ALANI HALİNE GETİRİLECEK-

Aksoy konuşmasına şöyle devam etti:

“Orası bugüne kadar hep konuşulan ama somut sonuçları maalesef çeşitli nedenlerle geciken bir alanımızdı. Bildiğiniz gibi daha önceki yılarda da burayla ilgili somut çalışmalar olmakla beraber orman arazilerinin turizme tahsisi ile ilgili yasal engel çıkması nedeniyle yaklaşık olarak 2 yıl kaybettik ama şu anda da geldiğimiz nokta da oldukça sevindirici ve artık burada herhangi bir engelin kalmadığını ve yatırımcılarımız için orda çalışmalara başlamaları noktasında bir sorun olmadığını görüyoruz. Yatırımcılarımız da bu noktada iyi niyetli ve bir an önce çalışmalara başlayacaklarını ifade ediyorlar. Mersinliler olarak da bizim şansımız da, buradaki yatırımcıların turizm sektörünü bilen ve bu alanda yatırımları olan güçlü firmalar olmasıdır. Bu yatırımlarını da en kısa zamanda gerçekleştireceklerine inanıyoruz. Burası sadece Mersinimizi değil, bütün Çukurova’yı hatta çevre illerini de etkileyecek önemli bir destinasyon alanı haline getirilecek.”

-KARGILI’DA HAVAALANI –

Havalimanı konusuna da değinen Aksoy, havalimanının yıllardan beri Mersin’de gündeme gelen fakat bugüne kadar çeşitli nedenlerle gerçekleştirilemeyen bir çalışma olduğunu ifade ederek, “ Sizlerin de belirttiği gibi Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın Mersin’i ziyaretlerinde, Bakanlar Kurulu ile ilgili kararı da beraberinde getirerek bunu kamuoyuna açıklaması da Mersinliler olarak bizi son derece mutlu etmiştir. Kargılı’da uluslar arası nitelikte bir hava limanı yapımı kararı alınmıştır. Bunla ilgili olarak da işlemler hemen başlatılmıştır. En kısa zamanda orada da yatırımın başlayacağını biliyoruz. Burasının Türkiye’nin en uzun pistine sahip olan bir havalimanı olacağını Sayın Bakanımız da ifade etmiştir. Bu boyutu da bizim için oldukça önemli. Mersin adına burasını sadece turizmde yararlanacağımız bir havalimanı olarak değil, aynı zamanda tarım ürünlerimizi de dünyaya ulaştırabileceğimiz bir havalimanı olarak da görmemiz mümkün. Bu boyutuyla havalimanını Mersinimiz de başta turizm sektörü olmak üzere tarım sektörümüzü de destekleyecek bir yatırım olarak görüyoruz.” diye konuştu.

-KARBOĞAZI VE DİĞER TURİZM ALANLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR-

Mersin’deki diğer turizm alanlarından da bahseden Aksoy, özellikle Karboğazı’ndaki çalışmaları vurgulayarak, “ Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıllarda oraya enerjiyi İl Özel İdaresi’nden götürdük. Yol genişletme çalışmalarını tamamladık. Hali hazırları ve zemin etütleri yapılmıştı. İmar planı şu anda tamamlanmak üzere. O da tamamlandıktan sonra artık Kültür ve Turizm Bakanlığınca buranın yatırımcılara tahsise çıkarılabilir bir noktaya getirileceğini biliyoruz.” dedi.

Mersin ilinde bu ve buna benzer toplam 8 turizm alanı olduğunu söyleyen Aksoy, bunlardan 6 tanesinin turizm merkezi veya alanı diye ilan edildiğini fakat bugüne kadar bunlarla ilgili bir çalışma yapılamadığını ifade ederek, “Biz şimdi o alanlarla ilgili çalışmaları da başlattık. Turizm Altyapı Birliği’nin kaynaklarını bu alana seferber ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bize aktarılan kaynaklarla onların hali hazırlarını ve hali hazırı bitmiş olanların da imar planı ve zemin etütleri ile ilgili çalışmaları başlattık. Oraları da yatırımcılara tahsis edilebilir bir hale getireceğiz. Bunun için de arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu alanların ihaleye çıkarılması için birçok kurumun uygun görüşünün alınması gerekiyor. Birçoğu tamamlandı ve 2 alanı ihaleye çıkardık, diğerleri de çıkarılmak üzere. Hedefimiz, daha önceden ilan edilmiş olmakla birlikte, bugüne kadar çalışma yapılmamış bu alanları da turizmde kullanılabilir bir hale getirmek.” şeklinde konuştu.

-DENİZ SAHİL YOLU-

Turizmi etkileyecek en önemli alanlardan birinin de Mersin’deki deniz sahil yolu olduğunu belirten Aksoy, “Bu yolla ilgilide Ulaştırma Bakanımızın Mersin’i ziyaretlerinde Karayolları Genel Müdürümüz de vardı. Onla da konuştuk ve geçtiğimiz yılki ödeneğin iki katının bu yıl bu yola aktarılacağını söyledi. Yaklaşık 100 milyon TL civarında bir kaynak bu kapsamda bu yolda kullanılacak. Yolun her bölgesinin ihaleleri gerçekleştirildi ve yer teslimleri yapıldı. Yol inşaatları devam ediyor, tünel inşaatlarına yakında başlanılacak ve bölgemiz bu anlamda Anamur ve Antalya ile yakın bir hale gelecek. Anamur ve Bozyazı ilçelerimizde, belki Aydıncık da dahil, turizm yatırımlarının yapılabileceği çok uygun alanlarımız var. Daha da önemlisi bu yol yapılıp, Gazipaşa Havalimanı da faaliyete geçerse bölge biraz daha o tarafa doğru kayarak, oranın da ayrı bir turizm destinasyonu haline gelmesi de mümkün olacak diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Mersin’in bu anlamda artık belirli çalışmaları yapan ve bunu geliştirme adına gayret gösteren bir noktaya geldiğini vurgulayan Aksoy, RIS-Mersin projesindeki önemli sektörlerden birisinin de turizm olduğunu belirterek, “Bunların dışında yeni turizm alanları açabilir miyiz düşüncesindeyiz ve bunla ilgili gayretlerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

-MEZİTLİ’DEKİ MAHALLİ İDARELER BİRLİĞİ’NE AİT TESİS-

Mezitli’deki İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Birliği’ne ait tesisin imar çalışmalarını tamamladıklarını ve turizm tesis alanı olarak işaretlediklerini ifade eden Aksoy, “Mayıs ayının 13’ünde buranın ihalesini yapacağız. Bütün yatırımcılarımıza duyurulur. Yatırımcıların gelip buranın arsasının ihalesine girip, sonrasında da burada bir yatırım yapmalarını bekliyoruz. İmar sorunu çözümlenmiş yaklaşık 37 dönümlük bir arsa ve 2 yoğunluğu var. Denize sıfır bir noktada kent oteli ve turistik otel olma özelliğine sahip bir alanımız. Bu ve buna benzer yeni turizme kazandırabileceğimiz alanlarımız noktasında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Turizm sektöründe tanıtımın çok önemli olduğuna işaret eden Aksoy, sektör temsilcilerinin birçok turizm fuarına gittiklerini ifade ederek, “Zannediyorum ki bu fuarlara katılımın sonuçlarını da alıyoruz. Tanıtım noktasında epeyce yeni tanıtıcı dokümanlar üretildi. Yeni ihtiyaçlar varsa bunları da her zaman üretmeye hazırız. Fuarlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı bizlere yer vermeye başladı. Bu durum bölgemiz adına oldukça önemli. Tanıtımlara şimdiden başlamalıyız ki, otellerimiz bittiğinde bölgemiz bu anlamda bu zaman kaybını da önlemiş ve telafi etmiş olur.” dedi.

Mersin’de Mavi Bayrak sayısının şu anda 7 tane olduğunu ve bunun önümüzdeki yıllarda biraz daha sayısının arttırılmasını umduğunu dile getiren Aksoy, “Bu konuda, Yerel Yönetimlerimizin ve Belediye Başkanlarımızın daha aktif bir şekilde yer almasını, arıtma tesisi ve kanalizasyon çalışmalarına önem vermelerini bekliyoruz. Bunları da yaparsak öyle zannediyorum ki, önümüzdeki süreçte çok daha iyi bir noktaya geleceğiz.” dedi.

-EN İYİ REKLAM MÜŞTERİDİR-

Mersin’de turizm sektöründe ciddi hareketlenmelerin oluşmaya başladığını ve vizelerin kalkması itibariyle Suriye’den çok sayıda kişinin Mersin’e geldiğini ifade eden Aksoy, “ Gelenler alışverişini yapıyor, geziyor, dolaşıyor ve dönüyor. Bunların sayılarının artması bizim elimizde. Onlara sunmuş olduğumuz hizmetlerde, onlara vermiş olduğumuz alanlarda bir eksikliğimizin veya bir yanlışlığımızın olmaması lazım. Bunun için sektör çok duyarlı olmalı. Otelcilerimizden taksicilerimize, alışveriş merkezimizden tezgahtarına kadar bir çok noktada soğukkanlı, sağduyulu ve bir yanlış yapmadan bu hizmetleri sunmalıyız. Unutmamalıyız ki, en iyi reklam müşteridir. Müşteride memnun olarak ayrıldıysa, onun getireceği yeni turistler bizler için çok daha önemli hale gelecektir.” şeklinde konuştu.

-TURİZM MASTER PLANI-

Mersin’de Turizm Master Planı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Aksoy, “ O da tamamlandığında önümüzü daha net görerek hareket etmiş olacağız. İnanç turizmi de bizim için oldukça önemli ve bu konuda da önemli potansiyellerimiz var. Bunu harekete geçirme bakımından da yapmamız gereken yine epeyce işimiz var. Doğa turizmi ve yayla turizmi alanında da önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar var. Ama şu bir gerçek ki, kitle turizmini ve deniz turizmini geliştirmeden diğer alanlarda mesafe almak çok kolay olmuyor. Onun için öncelikle Tarsus’daki yatırımların gerçekleşmesi, gerek diğer yatırımlarımızın gerekse diğer turizm alanlarımızın gelişmesine çok önemli katkısı olacak. Bunu da hep beraber önümüzdeki dönemde değerlendireceğiz.” dedi

-KÜLTÜR ENVANTERLERİ İLE İLGİLİ PROJE-

Aksoy, ayrıca Çukurova Kalkınma Ajansı’na (ÇKA) sundukları iki önemli proje olduğunu söyleyerek, ” Özellikle kültür envanterimiz konusunda eksikliklerimiz var. Biz Tarsus Müze Müdürlüğü sorumluluk alanıyla Mersin Müze Müdürlüğü’nün sorumluluk alanını öncelikle olarak belirledik. Onlara kültür envanteri çıkarılmasıyla ilgili projeyi ÇKA’ya sunduk. Proje oradan geçerse Mersin adına çok önemli bir çalışmayı da başlatmış olacağız. Bu proje ile nerde neyimiz varı çok iyi bir şekilde tespit etme imkanımız oluyor. Çok olan kültürel değerlerimizin harekete geçirilmesi bakımından bu projeyi çok önemsiyoruz.” dedi.

-AYNALIGÖL MAĞARASI-

Aynalıgöl Mağarası konusunda da belirli bir ödeneklerinin olduğunu dile getiren Aksoy, ÇKA’ya bunla da ilgili bir proje sunduklarını belirterek, “Bu projede geçerse orayı da turizme kazandırma adına bir aktivitemiz ve faaliyetimiz olacak. Bununla da ilgili birçok çalışma var. Ama esas lokomotif belirttiğim gibi Tarsus-Kazanlı olacak. O başladıktan sonra diğerleri de bunlarla beraber gelişecek. Geliştikçe de diğer sektörlerimizi de önemli ölçüde etkileyecek ve tetikleyecek. Güzel çalışmalar olacak. Mersin de bunu hak ediyor. Hak ettiği alandan da daha fazla pay alması gerekiyor. İnşallah hep beraber önümüzdeki süreçte bunu daha iyi bir noktaya taşıyacağız.” diye konuştu.

-DENETİM-

Acentalar ve otellerin denetimi konusuna da değinen Aksoy, “Bunla ilgili konuları zaten İl Turizm Koordinasyon Toplantısı’nda görüşeceğiz ve bunlarla ilgili kararları da alacağız. Bu konuda benim beklentim her sektörün kendi kendini denetleyebilmesi hususunda. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) seyahat acentaları üzerinde, Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) oteller üzerinde gibi kendi içlerinde bir denetim mekanizmaları oluşturulabilirse bundan daha iyi sonuçlar alırız diye düşünüyorum. Ama biz o denetim ekibimizi zaten kuruyoruz. Denetimi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Aksaklığa meydan vermememiz lazım. Bir olumsuz düşünceyle buradan birisi ayrılırsa bunun faturası çok ağır olur. Yani o imajı yeniden düzeltmek, yani Mersin’de hizmetlerde bir aksama veya fiyatların farklı uygulandığı gibi bir kanaate turistler kapıldığı takdirde bunu düzeltmemiz çok zor. Bu defa turistler Mersin’den başka alanlara kaymaya başlar ki Mersin bundan çok zarar görür. Bu bakımdan herkesin bu konuda bilinçli olması ve çok titiz çalışması gerekiyor. Şu ana kadar böyle bir duyum bana henüz gelmedi ama istisnada olsa yapanlar olursa onun üstüne hep beraber gitmeliyiz. Yani kim yapıyorsa nerede yapıyorsa uyarmalıyız ve yapılmaması içinde özel gayret göstermeliyiz. Şu ana kadar dediğim gibi Mersin’de bunla ilgili bir şikâyet gerek turistlerden olsun gerek gelip gidenler olsun intikal etmiş değil ama biz olma ihtimalini göz önünde tutarak daha duyarlı davranmamız lazım.” diye konuştu.

-GÜRÜLTÜ VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR-

Gürültü ve çevre kirliliği ile ilgili konularda ise belediyelerinin de duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Aksoy, “Biz Çevre İl Müdürlüğümüzü ve güvenlik birimlerimizi bu konuda daha hassa çalışmaları için bilgilendireceğiz ve uyaracağız.”dedi.

Arıtma konusunda ise geçtiğimiz yıllardan itibaren ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aksoy, “Yani arıtması olup çalıştırmayan ya da arıtması düzgün çalışmayan birçok siteye 30 – 50 bin TL arasında değişen para cezası kestik. Sizin duyumlarınız ve tespitleriniz varsa Çevre İl Müdürlüğümüze iletin. Bu konuda biz büyük bir ciddiyetle duruyoruz. Geçen yıl bunun uygulamalarını yaptık. O arıtmaları çalıştırmak zorundalar, çünkü o şartla iskân aldılar. O arıtmayı çalıştırmadan veya arıza yaptığı halde denize vermesi kabul edilebilir bir durum değil. Çevremizi kirleten ve turizme zarar veren bir anlayışın karşısındayız . Bu konuda duyarlıyız. Dolayısıyla bu tür tespitlerimiz bu yıl da devam edecek varsa yine gerekli yaptırımları uygulayacağız. Amacımız ceza kesmek değil. Böyle bir niyetimizde yok. Sadece denizlerimizi bu anlamda temiz tutmak ve denizlerimizin kirlenmesine izin vermemek. Temel yaklaşımımız bu. Bu bakımdan bu tür sitelerimizin kanalizasyonu ve arıtması sağlıklı değilse şimdiden tedbirlerini alsınlar. Biz çünkü belirli periyotlarda zamansız gidiyoruz. Numunelerimizi alıyoruz ve Tetkiklerimizi yapıyoruz. Tetkik sonucu bozuk çıkanlara da ceza veriyoruz. Biz yine ilkinde uyarıyoruz. Ama buna rağmen hala yapmayanlar varsa cezasını veriyoruz. Çünkü o anda elektriği kesilmiştir, ani bir arıza olmuştur, olabilir. Bizim amacımız üzüm yemek bağcı dövmek değil.” diye konuştu.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..