Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '10

 
Kategori
Bilim
 

Mesajınız Var!

Mesajınız Var!
 

Yumurtalarını Karada Gömen Balık

Vücut sistemleri yalnızca suda yaşamaya uygun şekilde yaratılmış olan ve uzun süre suyun dışında yaşayamayan bir balık, neden yumurtlamak için karayı tercih eder? Bilim adamlarını bile hayrete düşüren "Aterina" balıkları, diğer balıklardan farklı olarak yumurtalarını karada toprağın içine gömerler!!!

Gümüş Balığı olarak da bildiğimiz Aterinalar için karaya kısa süreliğine bile çıkmak ölüm demektir... Bir yandan kumun üzerinde çırpınarak ilerlemek ve soluyamamak, bir yandan seni avlamak için kıyıda bekleyen yengeç, martı ve tilki gibi düşmanlar... Ancak bu risklere rağmen, Aterinalar yumurtlamak için karaya çıkarlar... çünkü eğer bunu yapmasalardı, nesillerini bugüne kadar devam ettiremezlardi...!

Yumurtlama dönemi geldiğinde, binlerce Aterina balığı yumurtalarını kumsala bırakmak için kusursuz bir zamanlama ile aynı anda harekete geçerler. Karaya çıkmak için son derece pratik bir yöntem bulmuşlardır. Bunun için, dolunayın çekim gücüyle gerçekleşen gel-git olayını beklerler. Gel-git sebebi ile kabaran denizin en yüksek anını kollayan balıklar, kıyıya vuran büyük dalgalarla kendilerini karaya atarlar!

Karaya bu yolla çıkmayı başaran dişi Aterina, suyun dışında kaldığı kısa zaman aralığında, ustaca kıvrılıp bükülerek kuma gömülür ve 5-10 cm. derinliğe yumurtalarını bırakır. Çünkü bu yumurtaların, çatlamalarına sebep olan akıntılı sular yerine, 15 gün boyunca sarsıntısız ve güvenli kumun içersinde olmaları gerekmektedir.

Şimdi burada düşünelim... Akıl sahibi olmayan bir balık, yumurtaların hangi şartlar altında kırılacağını veya sağlam kalacağını nasıl akıl eder?

Şuuru olmayan ve suda yaşayan bu balık, ayın çekim gücü olduğunu ve gel git zamanlarını nereden bilir?

Tabi ki, bu balıkların yaptıkları ve yapacakları her hareketi, herşeyin Yaratıcı'sı Yüce Allah kendilerine ilham etmektedir!

"... Şüphesiz benim Rabbim, dilediğini pek ince düzenleyip tedbir edendir. Gerçekten bilen, hüküm ve hikmet sahibi O'dur." (Yusuf Suresi, 100)

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..