Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

Meslek seçimi ve ipuçları.

Meslek seçimi ve ipuçları.
 

İnsanlar mesleklerini seçerken ekonomik yönünün yanında ilgi alanlarınıda hesaba katmalıdır. Çünkü bireyin hayatının üçte biri mesleki etkinlikleri içermektedir.

Meslek ;Kendini ifade edebilme ,kendi isteklerini gerçekleştirme ,yetneklerine uyma ,merak duygusunu tatmin edebilmelidir. Kimliğimizin gelişmesinde en önemli katkıyı mesleğimiz içerir. Yetenek ve becerlerimizim ortaya çıkmasını sağlar. Çevre ve dünya ile bağlantımızı sağlar. Mesleğimiz bizi mutlu edebilmelidir. Zorla seçilmiş mesleklerde ilerleme ve başrılı olma ihtimalimizde düşüktür.
Öğrencilerimiz öncelikle yetenek,ilgi ve becerilerini ortaya çıkarmak zorundadır. Yetenek ve becerilerini ancak sosyal faaliyetlerle ortaya çıkabilir. Değişik okul faaliyetlerine katılarak hangisinin mutluluk verdiği ve becerilerimizin hangi alanda olduğunu ortaya çıkarmalıyız.
Avrupa'da öğrenciler 6.sınıfa başladıklarında yani 11 yaş gurubunda iken meslek seçimi için hazırlığa başlarlar. Sosyal faaliyetlere katılarak,arkadaş guruplarında bulunarak,çalışan kişilerden bilgi alarak hem kendilerini tanımaya başlarlar hemde meslekleri. Ne yazık ki Türkiye'de en son noktada tercih yapılmaktadır. Hatta Üniversitede puanınız neyi tutarsa o mesleği seçersiniz.
Öğrencilerimiz kendini tanımalı ,ne istediğini bilmeli, meslekleri tanımalı ,ailelerin baskısı olmamalı. 11 yaşındaki çocuk kendisini meslek seçimi için hazırlamalıdır. Çok çabuk verilecek bir karar olmadığı için 6 yıl öğrencinin doğru karar vermesinde etkili olacaktır.
kişisel özelliklerini öğrenci bilmelidir.
seçeceği mesleğin özelliğini bilmelidir.
ilgi alanlarını hesaba katmalıdır.
Hangi alanda yetenekli olduğunu bilmelidir.
Yaşamda önceliklerini bilmelidir.
Bunları bilen çocuk meslek seçme olgunluğuna gelmiş demektir.
Sağlığını hesaba katmalıdır. Mesela gözleri bozuk olan kişi pilot olamaz. Öğrenci Mesleklerin aradığı kriterleri hesaba katmalıdır .
Bulunduğunuz konum ve ekonomik durumuda hesaba katarak meslek seçmelisiniz.
Öğrenme stilini öğrenci öğrenmeli ve meslek seçerken öğrenme stililinin içerdiği meslek alanından meslek seçmelidir.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..