- Kategori
- Matematik
Meta-matematik örnekleri
Bugünün 5 alt-kategorili (aritmetik, cebir, analiz, geometri, mantık) matematik paradigmamıza, mantığın daha önce yapıldığı gibi, şu an için bir meta-matematik alt-kategorisi olan topoloji de entegre edildikten sonra, tahminen yine 6 alt-kategorili olacak olan yeni meta-matematik ile birlikte eski matematik, birleşik yeni asıl matematik kılındıktan sonra, Einstein-Planck-Heisenberg fizik paradigması kritik eşiği aşılabilecektir.
Yeni meta-matematiğin olası alt-kategorileri şunlar olabilir:
Küsurlu türevin kullanıldığı yeni bir analiz alt-kategorisi.
Negatif olasılık kuramı.
(1’den n’ye) ve (n’den 1’e) boyut dönüşümleri tümleşiği geometrisi, mantığı ve matematiği.
Muğlak mantığın, olasılıkların olasılığı cebrine dönüştürülmüş durumu.
4. aşkın sayının icadı (belki bu (-1)’den e üzeri i çarpı pi’nin ters fonksiyonu olabilir ama hangi fonksiyon tanımlarında olduğu belli değil. Örneğin: Trigonemetrik fonksiyonlar mı, hiperbolik trigonemetrik fonksiyonlarda mı?
Doğrusal-dışı zamanların ve mekanların denklemlenmesi:
Zamanın kuantifikasyonu (değil-zaman).
Zaman 1-2 boyut arasında kuantize olmuş olabilir. Yine de küsur zamanlar mekana iliştirilmiş olabilir.
Şişme Kuramı’ndaki şişmenin ve sünmenin denklemi:
Evren’i aslen 11 boyutlu sayalım. Mekanı (x, y, z) 3’er ve zamanı (t) 2 alt-boyutlu sayalım; x1, x2, x3, y1, y2, y3, z1, z2, z3 ve t1, t2 olsun:
9 alt-mekan kümesinde öğeler; birbirinden bağımsız, çakışmış, içinde eriyişmiş, birbirini örtüyor, birbiriyle kısmi ilintili (daha öncekilerin tam değil, küsurlu durumları) olabilir.
Bu durumda t1 veya t2, bu 9 alt-mekandan birine veya birkaçına iliştirilmiş, sıkıştırılmış, örtülmüş olabilir.
Elimizdeki 1’den n’ye boyut artımı ve n’den 1’e boyut eksilimi dönüşümü geometri modelleri bunlara olanak veriyor.
Tüm sayılanlar, matematikten meta-matematiğe doğru olan, şu anki öteleme vektörleridir ama yönleri ve uzunlukları kesin değildir. Şu anda böyle birçok parçacık matematik bilgisi vektörü, temel-toplam matematikle ilintisiz olarak epistemolojik boşlukta asılı durmaktadır.
Fermat Kuramı’nın kanıtlanamama, az kanıtlanma ve tam kanıtlanma süreci, bu süreksiz bilgililiğin en kritik örneklerinden birisidir.