- Kategori
- Siyaset
Metal yorgunluğu
AK Parti grup toplantısında Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın yaptığı bir tespit yeniden ülke gündemine oturdu.
2012 yılında sorulan bir soru üzerine “İktidarının 10.yılını geride bırakan AK Parti’de öyle birilerinin umduğu, dile getirdiği, beklediği gibi bir metal yorgunluğu asla yok. Tam aksine heyecanımız, dinamizmimiz, üretkenliğimiz en az iktidara geldiğimiz günkü kadar diridir.” Diyen Erdoğan’ın bugün “üzerimizde metal yorgunluğu var” demesi gerçekten ilginç ve üzerinde durulması gereken bir konu.
Siyasi partileri metalle kıyaslamayı pek doğru bulmayanlar olsa da, sonuçta partiler de birer canlı organizmadır ve onların da belli bir süre sonra aşınması, yıpranması ve hatta dağılması her zaman mümkündür.
Bir köprü zamanla içten içe yıpranır. Görünüşte onun yıprandığını fark etmek çok zordur. Uzun zaman zorlu şartlara dayanır ama bir bakmışız, köprü durduk yere yıkılıvermiş. Bu durum da metal yorgunluğuna güzel bir örnektir.
Bir metal çubuğa mesela 10 sene boyunca parmağınızla pit pit fiske vurun, 10 sene sonunda kırılacaktır. çünkü yorulmuştur metal, canına tak demiştir. normalde dayanabileceği kadar basınç ve kuvvete uzun süre maruz kalan metalin akıbetidir.
Teknoloji harikası bir uçak zaman içinde, mekanik düzeninde herhangi bir bozulma olmadığı halde, çalışamaz, iş göremez hale gelebiliyor.
Aynı paralelde ilişki yorgunluğundan söz etmek de mümkündür.
Dünyada evliliklerin bu kadar kısa sürede bitmesinin nedenlerinin başında da bu ilişki yorgunluğunun ve alışıldık davranış benzeşmelerinin geldiği, günümüzde uzmanlar tarafından da kabul edilmeye başlandı.
AK Parti genel Başkanı Erdoğan, bu metal yorgunluğunu aşabilmek, yeniden eski dinamizmi yakalamak için tüm örgütlerde bir yenilenme, değişim gerçekleştireceklerini açıkladı.
Üstelik de son 15 yıldır girdiği tüm seçimleri kazanmış, her krizi fırsata dönüştürmeyi başarmış olmasına karşın şimdi AK Parti deki bu metal yorgunluğunun, Erdoğan’daki bu tavır değişikliğinin nedeni ne olabilir?
Niye böyle bir tespite ve parti içerisinde yeniden yapılanmaya ihtiyaç duymuştur?
Kuşkusuz bunda devam eden FETÖ davalarının ve 15 Temmuz'da yaşanan acı deneyimin rolü oldukça yüksektir.
Tek başına FETÖ terör örgütünün devleti ele geçirme planı içerisinde yarattığı tahribata bağlamak elbette doğru olmaz. Uzun yıllar sürdürülen iktidar avantajının sağladığı olanaklar tüm AK Parti kadrolarında olduğu gibi ve hatta en çok da bu hareketin lideri olarak Tayip Erdoğan’da bir yüksek ego oluşturmuştur.
Özellikle de iktidar nimetlerinden yararlanan belli bir kesimin aşırı övgüleri ve giderek yükledikleri amacını aşan misyonlar sonucu “her şeyi kendinden menkul gören” bir lider durumuna getirilen Erdoğan, öyle sanıyorum aynı zihinsel değişimi ülke yönetiminde de yaşama geçirmek için çaba gösterir.
İktidar açısından baktığımızda görülen bu metal yorgunluğunun diğer siyasi partilerde, özellikle de ana muhalefet partisi CHP de de görülmesi gerekmez mi?
Üstelik de girdiği tüm seçimleri kaybeden, son referandumda elde edilen başarıyı bile aksine krize dönüştüren Kılıçdaroğlu ve ekibinde bir metal yorgunluğu olamaz mı?
“Adından da anlaşılacağı gibi metal yorgunluğu metallerde yaşanan yapısal bozukluklardır.” Yorgun metali değiştirerek oluşabilecek tehlikeyi önleyebilirsiniz.
Peki! insanlarda ve bu insanların yönettiği siyasi partilerde yaşanan yapısal bozuklukları nasıl gidereceksiniz?
Lideri ya da etrafındaki adamlarını değiştirerek bir siyasi partideki yapısal bozuklukları gidermek, yok etmek nasıl mümkün olacak?
Bence CHP de metal değil, kadro yorgunluğu, daha doğrusu yoksunluğu mevcut.
Görünüşte ülkenin en yetişkin insan potansiyeline sahip görünse de, parti içi iktidarı ele geçiren siyaset baronları, kendileri dışındaki kadroların yönetime gelmelerini bırakın, kendilerini geliştirmelerine dahi imkan ve fırsat vermiyorlar.
Aslında gelinen bu nokta, metal yorgunluğundan çok daha vahim, çok daha tehlikeli ve hastalıklı bir durum.
Her zaman söylediğimiz gibi CHP nin lider ya da yönetim değişikliğine değil, köklü bir zihniyet değişimine ihtiyacı vardır.
Metal yorulursa değiştirilebilir de, insan yıpranırsa ne yapacaksınız?
AK Parti deki metal yorgunluğunu tespit eden Erdoğan, bir yenilenme, değişim ihtiyacı duyarken, bırakın yorgunluğu, ayağa kalkamaz hale gelen, daha da ötesi lime lime dökülen, yörüngesini yitirmiş, çareyi kendi örgütleri yerine dışarıda arayan CHP üst yönetimi ve Kılıçdaroğlu, hala bildik klasik siyaset tarzını sürdürmekte ısrarlı görünüyor.
Oysa! bu kadar uzun süre bir siyasi partinin iktidarda kalması eşyanın tabiatına da, siyasetin doğasına da aykırıdır.
Yine dönüp aynı soruyu sormak zorunda kalıyoruz!
Bu ülkede 15 yıl aralıksız iktidarda kalmak, AK Parti’nın başarısı mı? Yoksa muhalefetin beceriksizliği mi?
AYHAN ONGUN(Gazeteci-Yazar) 06.06.2017/BODR