Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '07

 
Kategori
Tarih
 

Mete Han'ın fedekar hanımları (!)

Mete Han'ın fedekar hanımları (!)
 

Tarihimiz, kardeşler arası ve baba - oğullar arası iktidar kavgaları ile doludur. İşte, tarihimizin ilk iktidar kavgası.

Bütün Türkleri bir bayrak altında ilk kez toplayan, dünya ordularının asırlardır kullandığı ''onlu sistemi'' kurucusu, Çin'in korkulu rüyası, ilk Türk devletinin en güçlü hükümdarı METE HAN'ın, babası Teoman'ı öldürmesi ve iktidarı ele geçirmesi.

Asya Hun Devleti kurucu Hükümdarı Teoman, oğlu Mete Hanı'ı veliaht tayin etmiş, fakat sonra Yen-şi isimli ikinci hanımından bir oğlu daha olunca, karısının da etkisiyle Mete'nin yerine küçük oğlunu tahta çıkarmaya karar vermişti.

Teoman, bunun için iyi savaşçı, cesur komutan, askerin ve halkın çok sevdiği, adına Oğuz Kağan Destanı adfedilen Mete Han'ı ortadan kaldırmalıydı. Bu zor iş için gizli bir plan hazırladı.

O dönemde bir gelenek olan ve düşman saldırılarını engellemek için uygulanan; düşmana bir rehine verme politikasını, Mete Han'ı ortadan kaldırmak için uygulayacaktı. Teoman , ezeli düşmanları Moğol kabilesi Yüeçilere, kendilerine saldırmamaları için Mete'yi rehin vermişti. Ardında Mete'yi öldürsünler diye Yüeçilere savaş açmıştı. Fakat Mete, kendine hazırlanan komployu önceden tahmin etmiş ve rehin iken kaçmıştır.

Teoman, komplonun ortaya çıkmaması için oğlunu törenlerle karşılamış ve 10 bin okçu ile ödüllendirmişti. Bundan sonra Mete, kendine ait özel bir birlik kurmaya karar verdi. Islık çalan okunu kullanıp, babasını ortadan kaldırmak için ilginç bir plan yaptı. Kendisine kayıtsız şartsız itaat eden askerleri, ıslık çalan okunu nereye atarsa hep birden aynı hedefi vurmak zorundaydı ve bunu yapmayanı hemen ölümle cezalandıracaktı.

Okçu birliklerini devamlı teftiş eden Mete, okçularını normal hedefler dışında nasıl davrandıklarının görmenin zamanı geldiğini düşünüp, bir talim gününde en sevdiği atına okunu atmış.Tereddüt eden askerlerini hemen öldürtmüştü.

Yine başka bir gün askerlerinin bağlılığını ölçmek için, karısına ok atmış, kadın aniden yüzlerce okun hedefi olmuş, askerlerden tereddüt edenler yine anında öldürülmüştü. Başka bir gün de babasının en sevdiği atına ıslık çalan okunu atmış, tüm askerleri hiç tereddüt etmeden ata ok yağdırınca, artık askerlerin iyice yetiştiklerine ikna olup planını uygulamaya karar vermişdi.

Babasıyla ava çıktıkları birgün, ıslık çalan okunu birden babasının üzerine atan Mete Han' ı okçuları takip etmiş ve Teoman oracıkta öldürmüşlerdir. Mete Han, hem babasından intikamını almış hem de Hun İmparatoru olmuştur.

Bu olay Türk tarihinde bir oğulun babasına karşı ilk iktidar isyanıydı. Mete, üvey annesini, yerine veliaht yapılmak istenen küçük kardeşini, komploya karışan tüm akrabalarını ve muhaliflerini ortadan kaldırdı.

Bu olayda bence iki dikkat çekici nokta var.Islık çalan okun yanında, Mete'nin karısını ikdidar yolunda feda etmesidir. Mete Han'ın karılarını feda etme olayı bunlada kalmamıştır.

Taht değişikliğinden yararlanmak isteyen başka bir Moğol kabilesi, bir bahaneyle savaş açmak için Mete Han'dan kabul edilemeyecek isteklerde bulunmuştur.Bunlar; en sevdiği atı, karısı ve topraklarıdır.Mete Han, ilk iki isteği yerine getirmiş, fakat son isteği yerine getirmemiş, Moğol kabilesine saldırmış ve ortadan kaldırmıştır. Bunun içinde tarihimize geçen eşsiz sözünü söylemiştir.

''Atım ve karım benim şahsi mallarımdı. Fakat toprak milletimindir.Benim olmayan bir şeyi kimseye veremem''
 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..