Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mevlana...

Mevlana...
 

2-9 Aralık Mevlana haftası, dünya’nın şu anki haline yakışmayan bir insan için çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Geçen her günü arayarak yaşadığımız günümüzde Mevlana düşüncesiyle yaşamakta çok zor aslında, kimse kimseye sevgi ve saygı duymuyor ki Mevlana’nın yolundan gidebilsin.

Mevlana gel demiş, ”ne olursan ol gel, ister kafir, ister Mecusi, ister puta tapan ol, gel! Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir, yüz kere tövbeni bozmuş olsanda gel!”

Düşünsenize, şimdiki insanları kime bu kadar içten gel diyebilir veya diyebiliyor…

Genç bir kız ormanda sevgilisi ile buluşmak için koşar adımlarla ilerliyormuş, önünden geçtiği namaz kılan dedeyi bile fark etmemiş, dede namazını bırakıp kızın koluna yapışmış, ” e kızım görmüyor musun namaz kılıyorum ve sen benim önümden geçip gidiyorsun” demiş. Genç kız gülümseyerek” dedeciğim sen nasıl namaz kılıyorsun ki, beni önünden geçerken görebiliyorsun. Ben sevdiğimin aşkıyla seni bile görmüyorum” demiş.

Mevlana’nın Allah aşkı işte bu genç kızın aşkı gibiydi. Gözü onu yaradan’dan başkasını görmez, yaradan’ın yarattıklarına da aynı aşkla, sevgiyle bakardı. Dünya’daki bütün varlıklar Mevlana için Allah’ın bir zerresi idi, sevgi ve hoşgörü ilkesiydi, insana insanı öğreten ve kainatta olan her şeyin insanın emrine verildiğini öğretendi.

“Aşık ol aşık, aşkı seç ki sende seçilmiş bir insan olasın “demiştir. Mevlana büyük bir Hak aşığıdır, aşkın efendisidir, aşkta yok olmuştur, bizzat aşktır, aşkın ne olduğunu soranlara;

“Benim gibi olda bil, ister nur olsun, ister karanlık, o olmadıkça onu tamamıyle bilemezsin.” buyurur.

Sufizm, tamamen sevgi ve aşk üzerine kurulmuş bir akımdır. Yaradan aşkı ile yanıp tutuşmaktır, ona kendini tamamen adamak ve yaşam şeklini ona göre ayarlamaktır. Biri size haksızlık yapıyorsa ona sevgi ile bakmaktır. Dünya nimetlerinden uzak durmaktır, sadece ruhani duygular içinde yaşamaktır. Kötü huyların hiçbirini içinizde barındırmamaktır, size vuran kişiye diğer yanağınızı dönmektir. Nefsinizi terbiye etmektir, irade sahibi olmaktır, azla yetinmeyi bilmektir.

Bunlar sufizm’in sadece bir kısmı, günümüzde insanlar şu halleri ile sufizim’in ne kadarını uygulayabilirler. Kaçı nevsinden vazgeçebilir, kaçı yalan söylemeden durabilir, kaçı kendine vuran kişiye diğer yanağını döner, Hak aşkıyla yanıp tutuştuğunu iddia eden kişiler bile bu kadarını yapamaz.

Fakat şunu yapabiliriz, sabah birbirimize güler yüzle günaydın diyebiliriz, sevgimizi esirgemeyebiliriz, yani diğer tarafta işimize yaramayacak ama bu dünyada bizi ve etrafımızdaki insanları mutlu edecek bütün değer yargılarını Mevlana’nın ve yaradan’ın yolundan giderek paylaşabiliriz.

Değer yargılarını hayatınıza katmak için sufi olmanız gerekmiyor, dünyadaki her varlığın yaradan’ın bir zerresi olarak düşünürseniz insan olmanız da yeterli…

 
Toplam blog
: 11
: 645
Kayıt tarihi
: 06.11.08
 
 

1969' da Gaziantep'te hayata merhaba dedim, lise mezunuyum ve 2 çocuk annesiyim, zorda olsa yaşamaya..