Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Meyve ve sebze neden pahalı?

Meyve ve sebze neden pahalı?
 

görsel netten alıntıdır.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


İstanbul'da yaşayanlar isyan ediyorlar, meyve ve sebze çok pahalı diye. Yalnız İstanbul değil, yurdun her köşesinde meyve ve sebzenin yanına yaklaşılmıyor el yakan fiyatları yüzünden...

Nasıl pahalı olmasın bu organik!  toprak ürünleri?

Genç kuşak köylerdeki ekili alanlarını bırakıp şehirlere göç edince ekili-dikili bağ ve bahçeleri nadasa bırakılmış artık tarım yapılmıyor. O genç kuşağı şehirlere iten sebeplerin başında  toprağı işlemede kullanılan mazot, benzin, tohum, yem gibi temel maddelerin pahalı olması. Böyle olunca elde edilen ürün kârlı olmuyor zarara sebep olacak bir işle kim uğraşır? Onlar da asgari ücretle iş bulup şehirlerde yaşam savaşı veriyorlar.

Az bir kesimin yıllarca uğraş verdiği sebzecilik ve seracılık da artık yüz güldürmüyor, bu kişiler de işlerini bırakma eğiliminde. Bazıları daha çok ürün alma amacıyla fazla hormon kullanınca genetik yapısından uzaklaşan zararlı ürünler elde ediyorlar ki tüketicilerde uzun vadede hastalıklara sebep oluyor.

Üreticiler, meyve ve sebze toptan toplama merkezi olan hal aracılığı ile ürün satışını gerçekleştirmekte, örneğin 1.- TL fiyatla verdikleri ürünün büyük kentlerde 5.- TL gibi bir fiyata satışa sunulduğunu gördüklerinde isyan bayrağını kaldırmaktalar.

Fazla emek istemeyen nohut, kuru fasulye bile ekilmiyor onları da dışarıdan alıyoruz. Üretici  mazot masraflarıyla başa çıkamıyor.

Dış ülkeden getirilen meyve ve sebze ile bakliyatın daha ucuz fiyata geldiği düşünüldüğünde;

Bu işte bir terslik olduğu aşikardır.

Mazot, yem, tohum fiyatları devletin ekonomi politikası, buradaki çarpıklığın üretici lehine düzeltilmesi gerekiyor.

Toptancı hal komisyoncuları satın aldıkları ürünleri belli bir kar yüzdesi ile büyük kentlere sevkiyatını yapmaları sağlanmalıdır, alınan ürün fiyatının ikiye katlanmasıyla oluşan (ilk basamak)  çarpıklığa izin verilmemelidir.

Büyük kentlerdeki toptancı hallerinde ve son satıcı tarafından uygulanan yüksek kar sonuçta biri beş yapmaktadır.

Sonuç: kabzımalların ve al-sat uğraşçılarının yüksek kar hırsı meyve-sebze fiyatlarını yaklaşılamaz duruma getirmektedir.

Ülkemiz sosyo-ekonomik bakımdan dar gelirliler, orta durumdakiler ile varsıl kesimlerden oluşmaktadır.

Ve her kesimin ülkemizde sağlıklı ve mutlu yaşam hakları vardır. Bu hakkın oluşturulup süreğenleşmesinde herkesin payına düşen sorumluluğu üstlenmesi gerekir.

BEN, BEN diye diye bu hallere geldik, bir zaman sonra "BİZ" diyeceğiz ama iş işten geçmiş olacak,

Düşünürsek;

Haksız sayılmam, değil mi?

Selam ve saygı ile,

Yurdagül Alkan.

 

 

 

 
Toplam blog
: 344
: 1671
Kayıt tarihi
: 09.04.09
 
 

Özel bir finans kuruluşundan emekliyim. Hayatın her aşamasını acısıyla tatlısıyla yaşamış biri ol..